Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Οι Τουαρέγκ του Νίγηρα ζητούν σταθερότητα



aljazeera
Η κοινότητα των Τουαρέγκ του Νίγηρα πραγματοποίησε μια γιορτή την Τρίτη για να τιμήσει τα 22 χρόνια ειρήνης με την κυβέρνηση.

Αλλά οι ηγέτες των φυλών που συναντήθηκαν στη βόρειο-δυτική περιοχή της Τάχουα προειδοποίησαν ότι η φτώχεια, η ξηρασία και οι ένοπλες ομάδες πρέπει να αντιμετωπιστούν για τη διασφάλιση της σταθερότητας.

Λίγα ιστορικά στοιχεία για τους Τουαρέγκ
Τουαρέγκ Αφρική
bradshawfoundation
Ο Τουαρέγκ κατοικούν στις περιοχές της  Σαχάρας της Βόρειας Αφρικής - Νίγηρα, Μάλι,  Λιβύη, Αλγερία και Μπουρκίνα Φάσο. Τουαρέγκ είναι ένας Αραβικός όρος που σημαίνει αυτός που εγκαταλείφθηκε από τον Θεό . Οι ίδιοι αποκαλούνται Imohag , που μεταφράζεται ως ελεύθεροι άνθρωποι . Κανείς δεν ξέρει την πραγματική καταγωγή των Τουαρέγκ, από πού ήρθαν ή πότε έφτασαν στη Σαχάρα . Πιστεύεται ότι είναι  Βερβερικής καταγωγής, η γλώσσα των Τουαρέγκ είναι τα Tamachek, με τη δική τους γραφή να είναι γνωστή ως Βερβερική , και πιστεύεται ότι έχουν αρχαίες ρίζες της Λιβύης. Ο αριθμός τους είναι ασαφείς, αλλά οι εκτιμήσεις κινούνται μεταξύ 300.000 και 1 εκατ. Οι Τουαρέγκ καταγράφηκαν από τον Έλληνα ιστορικό Ηρόδοτο τον 5ο αιώνα π.Χ..



 Εμπόριο Διαδρομές Τουαρέγκ
Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των Τουαρέγκ είναι το σκούρο μπλε πέπλο, που φοριέται από τους άνδρες αλλά όχι από τις γυναίκες, προκαλώντας το γνωστό όνομα των Μπλε Ανδρών της Σαχάρας , ή άνδρες του Πέπλου . Οι άνδρες αρχίζουν να φορούν το πέπλο στην ηλικία των 25.

Ένας από τους παραδοσιακούς χορούς της νομαδικής φυλής των Τουαρέγκ είναι το «Tam Tam», όπου οι άνδρες πάνω σε καμήλες κυκλώνουν τις γυναίκες , ενώ παίζουν τύμπανα και τραγουδούν. Οι καλύβες των νομάδων  Τουαρέγκ εύκολα κατασκευάζονται, και αποτελούνται από πλεκτή ψάθα και παραδοσιακά υφάσματα σε ένα ξύλινο πλαίσιο.


Αν και οι περισσότεροι Τουαρέγκ ασκούν τώρα κάποιο παρακλάδι του Ισλάμ - την ισλαμική αίρεση του Μαλίκι , που προκύπτει από τις διδασκαλίες του μεγάλου προφήτη El Maghili από τις αρχές του 16ου αιώνα - δεν θεωρούνται Άραβες. Έχουν διατηρήσει  πολλές προ-ισλαμικές παραδόσεις και δεν ακολουθούν αυστηρά πολλές ισλαμικές τελετές. Μεταξύ των Τουαρέγκ οι γυναίκες έχουν μεγάλη ελευθερία και  συμμετέχουν σε οικογενειακές και φυλετικές αποφάσεις . Η καταγωγή και η κληρονομιά και οι δύο έρχονται  μέσω της μητρικής γραμμής.
 Αγκαντέζ του Νίγηρα Αφρική
Τα καραβάνια με καμήλες των Τουαρέγκ  έπαιξαν τον κύριο ρόλο στο υπερ-Σαχάριο εμπόριο, μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, όταν οι ευρωπαϊκές αποικιακές υποδομές - εισήγαγαν - σιδηροδρόμους και δρόμους. Μέχρι τότε, υπήρχαν πέντε κύριοι εμπορικοί δρόμοι που εκτείνονταν σε όλη την Σαχάρα από τη βόρεια μεσογειακή ακτή της Αφρικής ως τις μεγάλες πόλεις στο νότιο άκρο της Σαχάρας.


Οι έμποροι Τουαρέγκ ήταν υπεύθυνοι για την κίνηση εμπορευμάτων από αυτές τις πόλεις στα βόρεια. Από εκεί διανέμονταν  σε όλο τον κόσμο. Λόγω της φύσης των μεταφορών και του περιορισμένου διαθέσιμου χώρου στα καραβάνια, οι Τουαρέγκ συνήθως εμπορεύονταν είδη πολυτελείας, πράγματα που χρειάζονταν λίγο χώρο και τα οποία θα μπορούσαν να αποφέρουν μεγάλο κέρδος.

Οι Τουαρέγκ ήταν επίσης υπεύθυνοι για να μεταφέρουν σκλάβους βόρεια από τη Δυτική Αφρική για να πωληθούν σε Ευρωπαίους και στη Μέση Ανατολή. Πολλοί Τουαρέγκ εγκαταστάθηκαν στις κοινότητες με τις οποίες διαπραγματεύονταν, δουλεύοντας ως  τοπικοί έμποροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...