Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Μεγάλη Πέμπτη,στη Λειτουργία:Δύο τρόποι ένωσης με τον Χριστό

Αποτέλεσμα εικόνας για the last supper

Κοντά πια στα Πάθη και τη Σταύρωσή  Του ο Χριστός,μας αφήνει δύο τρόπους για να παραμείνουμε ενωμένοι μαζί Του  όταν πια δεν θα περπατά σε αυτή τη γη.
Ο ένας τρόπος είναι η μυστηριακή ένωση μέσω της Θείας Κοινωνίας.Ο Χριστός παρέδωσε ο ίδιος κατά το Μυστικό Δείπνο,το μυστήριο αυτό στους μαθητές Του.Με αυτό το μυστήριο επισφραγίστηκε η Καινή Διαθήκη και με αυτό το μυστήριο ενωνόμαστε,όλοι όσοι είμαστε βαπτισμένα μέλη της Εκκλησίας,με τον Κύριό μας.Ενωνόμαστε δηλαδή με την πηγή της ζωής,με την ίδια τη Ζωή.Γι'αυτό και είναι πολύ ωφέλιμο να κοινωνούμε όσο συχνότερα μπορούμε με την κατάλληλη προετοιμασία.



Ο άλλος τρόπος δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως.Όταν οι μαθητές Του διαμαρτύρονται για το ακριβό μύρο με το οποίο Του έπλυνε το κεφάλι μια γυναίκα,λέγοντας ότι θα μπορούσαν τα χρήματα αυτά να δοθούν στους φτωχούς,ο Χριστός τους απάντησε ότι αυτή η γυναίκα Τον ετοιμάζει για την ταφή Του ενώ τους πτωχούς θα τους έχουν πάντα μπροστά τους.Δεν υποβαθμίζει τη φιλανθρωπία ο Χριστός.Ίσα ίσα.Τη θέτει στη σωστή βάση.Πιο σημαντικό απ'όλα είναι η πνευματική ζωή.Η σωτηρία της ψυχής.Αλλά αμέσως μετά έρχεται η βοήθεια προς τον συνάνθρωπο.Και σε αυτούς που έχουν ανάγκη,που θα τους έχουμε πάντα μαζί μας,καθρεφτίζεται το πρόσωπο του Χριστού.Κάθε βοήθεια σε αυτόν που έχει ανάγκη,ακόμα και σε κάποιον που προσποιείται ότι έχει ανάγκη,είναι βοήθεια προς τον ίδιο τον Χριστό.Και είναι το σπουδαιότερο που μπορούμε να κάνουμε μετά τη συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία.
Ο Χριστός μας καλεί λίγο πριν αρχίσει η πορεία προς την Σταύρωση να ενωθούμε μαζί του πρώτα με το Μυστήριο της Θ.Κοινωνίας κι έπειτα με τη βοήθεια προς τους συνανθρώπους μας.Μας καλεί να σταθούμε έτσι δίπλα Του όταν θα έρθει η Βασιλεία Του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...