Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Με την ευκαιρία του Nowruz,δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν κατά του Ερντογάν

al-monitor
Οι ηγέτες τους είναι στη φυλακή, οι πόλεις τους είναι ερείπια και τα δικαιώματά τους καταστέλλονται, αλλά δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι της Τουρκίας συγκεντρώθηκαν σήμερα σε ένα μείγμα αμφισβήτησης και χαράς για να γιορτάσουν το Nowruz , την άφιξη της άνοιξης, στην ανεπίσημη πρωτεύουσα του Ντιγιαρμπακίρ.

Αγνοώντας  τις εκκλήσεις των διοργανωτών  να μην προκαλέσουν την οργή των αρχών, πολλοί  παρευρισκόμενοι  φώναζαν συνθήματα υπέρ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν ,του φυλακισμένου ηγέτη του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), ο οποίος έχει την αγάπη εκατομμυρίων Κούρδων σε όλη την περιοχή. «Ελευθερώστε τον  Οτσαλάν, οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν ποτέ,» φώναξαν τα πλήθη. Και σε ένα αιχμηρό μήνυμα προς τον  Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατ 'επανάληψη φώναξαν «na»,δηλαδή  «όχι» στα Κουρδικά για το πώς θα ψηφίσουν στις 16 Απριλίου στο  δημοψήφισμα για την αντικατάσταση του κοινοβουλευτικού συστήματος της Τουρκίας με το προεδρικό σύστημα .



Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από το 60% των εθνοτικών Κούρδων θα καταψηφίσουν την απόπειρα Ερντογάν για μη ελεγχόμενη εξουσία σε έναν άνθρωπο. Οι αρνητές είναι πολύ κοντά με τους συμφωνούντες. Αλλά δημοσκοπήσεις λένε ότι οι τελευταίοι ανεβαίνουν από την άρνηση της Γερμανίας και των  Κάτω Χωρών να αφήσουν τον Ερντογάν και τους υπασπιστές της καμπάνιας στο έδαφός τους. Σε μια πρόσφατη έρευνα, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ και 47% κατά. Τα αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις επιλογές των ψηφοφόρων, επειδή πολλοί αρνητές φοβούνται να αποκαλύψουν τη πραγματική τους θέση . Προφανώς, όχι οι Κούρδοι.

Ο Αχμέτ Ζουμπούλ, ο αρχισυντάκτης της τοπικής εφημερίδας Mucadele, είπε στο Al-Monitor σε μια τηλεφωνική συνέντευξη, «Ήμασταν έκπληκτοι από την προσέλευση . Με τόσα πολλά κομματικά στελέχη στη φυλακή, η κινητοποίηση  ενός  πλήθους αυτού του μεγέθους φαινόταν απίθανη.»

Ένας άνθρωπος που προσπάθησε να εισέλθει στην πλατεία όπου γίνονταν οι εορτασμοί πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία η οποία είπε ότι κρατούσε μαχαίρι.Ο  Ζουμπούλ παρατηρεί, ωστόσο, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούσαν  την συγκέντρωση   ως επί το πλείστον συμπεριφέρθηκαν με αυτοσυγκράτηση.

Σε ένα φλογερό λόγο, ο Αχμέτ Τουρκ,  βετεράνος της κουρδικής πολιτικής στην Τουρκία, που αφέθηκε πρόσφατα από τη φυλακή για λόγους υγείας, είπε, «Εκείνοι που έριξαν τους  Κούρδους πολιτικούς στη φυλακή, εκείνοι που κατέστρεψαν τις  πόλεις του Κουρδιστάν, ξέρω ότι μια μέρα θα λογοδοτήσουν γι 'αυτό στην ιστορία. Εμείς λέμε όχι «.

Turk κάλεσε την κυβέρνηση να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Οτσαλάν, ο οποίος επιβεβαίωσε την έναρξή τους σε μια μαγνητοφωνημένη ομιλία που έπαιξε σε μια μαζική συγκέντρωση  Nowruz στο Ντιγιαρμπακίρ το 2013. Οι συνομιλίες περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, αμνηστία για τους αντάρτες του ΡΚΚ που δεν είχαν συμμετάσχει σε βιαιότητες και μεγαλύτερη αυτονομία για τους Κούρδους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 18% του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας. Οι συνομιλίες απότομα σταμάτησαν το Φεβρουάριο του 2015 μόλις λίγες ημέρες μετά που  κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τους Κούρδοι βουλευτές παρουσίασαν έναν οδικό χάρτη για την ειρήνη. Ο Ερντογάν,  διαβόητος σχολαστικός , ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις συζητήσεις.

Ο Ερντογάν θεωρήθηκε ότι εκνευρίστηκε από τις επιτυχίες των Κούρδων στο βόρειο τμήμα της Συρίας και υπολογίσε ότι η προσπάθειά του για μια εκτελεστική προεδρία θα εξυπηρετούνταν καλύτερα από τις  εθνικιστικές ψήφους. Μια διετής κατάπαυση του πυρός με το ΡΚΚ έληξε τον Ιούλιο του 2015, βυθίζοντας την κυρίως κουρδική νοτιοανατολική περιοχή ξανά σε σύγκρουση. Από τότε, τουλάχιστον 2.623 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 391 αμάχων πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με πρόσφατη καταμέτρηση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων .

Ο Turk, 74 ετών , είναι ένας από τους πολλούς  Κούρδους δημάρχους οι οποίοι απολύθηκαν, φυλακίστηκαν ή και τα δύο με ανεπαρκείς κατηγορίες υποστήριξης τρομοκρατών κατά το παρελθόν έτος. Οι συν-δήμαρχοι του Ντιγιαρμπακίρ Gultan Kisanak και Φιράτ Anli, οι οποίοι σάρωσαν στις εκλογές με το 55% των ψήφων το 2014, είναι υπό προσωρινή κράτηση από την 30η Οκτωβρίου 2016.

Η κυβέρνηση έχει καταλάβει τον έλεγχο σε  82 δήμους  που κέρδισε το  Δημοκρατικό Κόμμα Περιφερειών . Το αδελφό κόμμα του, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), έχει αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα. Από την απόπειρα πραξικοπήματος τον  Ιούλιο, οι 5.471 αξιωματούχοι του HDP έχουν τεθεί υπό κράτηση και 1.482 βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, δήλωσε το κόμμα στη Human Rights Watch.

Οι συμπρόεδροι Selahattin Demirtas και Figen Yuksedag καθώς και άλλοι 11  βουλευτές του HDP είναι στη φυλακή.

Ο Hugh Williamson, διευθυντής της Human Rights Watch Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας , είπε ότι, «η καταστολή της κυβέρνησης στα φιλο-κουρδικά κόμματα στερούν τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους.»

Αλλά δεν έχει καταφέρει να κλέψει το πνεύμα τους, όπως έδειξαν οι σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις για το Nowruz.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...