Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Η Κυβέρνηση Duterte και οι κομμουνιστές αντάρτες ξανά σε συνομιλίες και κατάπαυση του πυρός

Ο επικεφαλής του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου των Φιλιππίνων (NDFP) Jose Maria Sison (R) πραγματοποιεί χειραψία με Φιλιππίνες προεδρικός σύμβουλος Ιησού Dureza κατά την έναρξη της επίσημης ειρηνευτικές συνομιλίες, στη Ρώμη, Ιταλία, 19 Ιανουαρίου, 2017. (Φωτογραφία από AFP)
Η κυβέρνηση και οι κομμουνιστές αντάρτες στις Φιλιππίνες έχουν συμφωνήσει να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να επαναφέρουν την κατάπαυση του πυρός μετά από μια πρόσφατη κλιμάκωση των συγκρούσεων.
Διαπραγματευτές από την κυβέρνηση και την ομάδα ανταρτών του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου (NDF) έκαναν την ανακοίνωση σε κοινή δήλωσή τους την Κυριακή.
Η κυβέρνηση του προέδρου Rodrigo Duterte είχε νωρίτερα απειλήσει να εντείνει τις επιθέσεις κατά της ομάδας ανταρτών.
Όμως, ο Jesus Dureza, ο προεδρικός σύμβουλος για την ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση και οι αντάρτες θα επανεκκινήσουν τις παγωμένες  συνομιλίες στις αρχές του επόμενου μήνα και να συζητήσουν τους όρους μιας ευρείας κατάπαυσης του πυρός για το οποίο είχε ήδη γίνει μια γενική συμφωνία κατά τη διάρκεια μιας διήμερης συνόδου του Φεβρουαρίου με μεσολάβηση από τη Νορβηγία.
Ο επόμενος γύρος των επίσημων συνομιλιών θα διεξαχθεί τον Απρίλιο, και ένας άλλος γύρος θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, σύμφωνα με την κοινή δήλωση από την κυβέρνηση και τους αντάρτες.


Αυτή η φωτογραφία, η οποία ελήφθη στις 27 Φεβρουαρίου 2017, δείχνει τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte (C) να μιλά σε δημοσιογράφους στο Malacanang Palace στη Μανίλα. (Με AFP)
Την περασμένη εβδομάδα,ο Duterte απείλησε να διεξάγει έναν "ολοκληρωτικό  πόλεμο" εναντίον των ανταρτών του NDF αφού σκότωσαν τέσσερις αστυνομικούς και τραυμάτισαν άλλον ένα  σε ενέδρα στην νότια επαρχία της χώρας Davao del Sur .
"Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι ένοπλες δυνάμεις και η Εθνική Αστυνομία των Φιλιππίνων θα απαντήσει. Αυτή τη φορά, θα χρησιμοποιήσουμε τα  πάντα. Έχω ενθαρρύνει την αστυνομία να καλέσει εναέριες δυνάμεις.Να χρησιμοποιήσουν τα νέα τζετ μας.Να άνουν χρήση ρουκετών και βομβών", είχε δηλώσει τότε ο Duterte.
Οι αντάρτες και η κυβέρνηση είχαν κηρύξει ξεχωριστά εκεχειρίες το περασμένο έτος, οι οποίες επέτρεψαν στην κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματα από το πεδίο της μάχης για να επικεντρωθεί σε μια επίθεση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις στο νότιο τμήμα της χώρας.
Η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την ισχύος  4000 ανδρών  κομμουνιστική ομάδα ανταρτών υπήρξε μια υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση στη Μανίλα, από τότε που ο Duterte ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 30 Ιουνίου.
Η κομμουνιστική εξέγερση στην χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας ξεκίνησε το 1968 και είναι μία από τις πιο μακροχρόνιες στον κόσμο.Εκτιμάται ότι στοίχισε 30.000 ζωές, σύμφωνα με το στρατό.
Οι συνομιλίες με τους αντάρτες κατέρρευσαν το 2013, αφού η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Benigno Aquino αρνήθηκε να απελευθερώσει ορισμένους βασικούς διοικητές των ανταρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...