Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Εκλογές στη Βουλγαρία υπό τη σκιά της Τουρκίας

militaire
Εκλογές σήμερα στη Βουλγαρία με την ένταση στις σχέσεις Σόφιας και Άγκυρας να έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ειδικά μέρες.

Όπως επισημαίνει ο Σταύρος Τζίμας σε ρεπορτάζ του για το ΑΠΕ “ανεξαρτήτως αποτελέσματος της, οι σημερινές εκλογές θα καταγραφούν ως μια εσωτερική διαδικασία, η οποία τραυμάτισε τις σχέσεις των δυο χωρών που τα τελευταία χρόνια κινούνται σε εύκρατο κλίμα, με αποκορύφωμα την άψογη συνεννόηση και συνεργασία στην προσφυγική κρίση.

Με την «σκιά του  Ερντογάν», λοιπόν, να  πλανάται πάνω από την κάλπη, οι Βούλγαροι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ δέκα εφτά πολιτικών κομμάτων και εννέα συνασπισμών απαρτιζόμενων από μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς και οργανώσεις…

Η σημερινή προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι πρόωρη και ήλθε ως επακόλουθο της παραίτησης της κυβέρνησης του κεντροδεξιού συνασπισμού με κορμό το κόμμα GERB του Μπόϊκο Μπορίσοφ, μετά την ήττα της υποψήφιάς του στις εκλογές για την προεδρία της Δημοκρατίας, πέρυσι.



Ως προς την έκβασή του κάθε πρόβλεψη θα πρέπει να θεωρείται παρακινδυνευμένη, καθώς οι δημοσκοπήσεις  εμφανίζουν το GERB  και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Κορνέλια Νίνοβα, να παλεύουν “στήθος με στήθος”,  ενώ μάχονται για την τρίτη θέση ο συνασπισμός “Ενωμένοι Πατριώτες», κόμμα με εθνικιστικό και φιλορωσικό προφίλ, και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθερίων (DPS), το οποίο καταγράφει σημαντική επιρροή στους τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό, οι σχέσεις Βουλγαρίας-Ρωσίας και το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων από την Σόφια, και βεβαίως η οικονομία ήταν τα ζητήματα αιχμής κατά την προεκλογική περίοδο, απ’ όπου, ειδικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες, δεν έλειψε και η…τουρκική αύρα”.

Στη Βουλγαρία δραστηριοποιούνται πολλές ελληνικές επιχειρήσεις και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που έχουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

“Αν και οι δείκτες της οικονομίας της γειτονικής χώρας, όπου δραστηριοποιούνται περί τις δεκατρείς χιλιάδες μικρές ή μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, εμφανίζουν θετικό πρόσημο, η Βουλγαρία δεν παύει να είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”,επισημαίνει ο Σ.Τζίμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...