Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Η "μαύρη" πλευρά της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ


cbn.com
Η αφροαμερικανική κοινότητα ελκύεται από  την Ορθοδοξία, εμπνευσμένη από τις ρίζες της στην Αφρική, τους ισχυρισμούς για αυθεντικότητα, και την ευλάβεια σε μαύρους αγίους.

Ο Karl Berry είναι ένας από τους λίγους μαύρους Αμερικανούς που χειροτονήθηκε ορθόδοξος ιερέας. Μεγάλωσε στην Αφρικανική Επισκοπική Εκκλησία των Μεθοδιστών.

Ο ίδιος είπε ότι "είχε πάντα μια αγάπη για τον Ιησού", αλλά δεν Τον έβρισκε  στο Χριστιανισμός που είχε γνωρίσει.


Το 1983 ο Bery μπήκε σε μια Ορθόδοξη Εκκλησία για πρώτη φορά και έμεινε έκπληκτος από αυτό που είδε: εικόνες μαύρων αγίων.



«Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι αυτοί ήταν μόνο μερικοί πολύ φιλελεύθεροι λευκοί άνθρωποι που είχαν κάνει κάποια κοινωνική δραστηριότητα και προσπαθούν να προσελκύσουν  μαύρους ανθρώπους," είπε ο Berry, γνωστός σήμερα ως πατέρας Μωυσής, στη The Daily Beast .

Ο ιερέας του είπε ότι ήταν πραγματικά αντίγραφα των εικόνων του τρίτου αιώνα, που πήγαιναν  πίσω σε ένα Χριστιανισμό που προήλθε εκατοντάδες χρόνια πριν.

"Και αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με την οικουμενική εκκλησία, όχι μόνο στη θεωρία ή με λόγια αλλά με πραγματικές απεικονίσεις αγίων από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι ήταν πάντα μέρος της ανάπτυξης του Χριστιανικού κόσμου», είπε.

Πέρυσι, το Κέντρο Ερευνών Pew διαπίστωσε ότι μια αύξηση στη φυλετική ποικιλομορφία ισχύει και στην Εκκλησία. Ο αριθμός των έγχρωμων  που προσήλθαν στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό αυξήθηκαν κατά 6 τοις εκατό μεταξύ 2007 και 2014.

"Νομίζω ότι η γενιά των νεότερων ανθρώπων ψάχνουν για κάτι πιο ουσιαστικό. Δεν θέλουν απαραιτήτως μια χαρούμενη  θρησκεία", δήλωσε ο Berry. "Θέλουν κάτι που ξέρουν ότι θα πρέπει να είναι λίγο δύσκολο για να είναι μετασχηματιστικό".

Η μητέρα Katherine Weston, μια ορθόδοξη καλόγρια, δήλωσε στην The Daily Beast ότι το κάλεσμα στις  Αφρο-αμερικανικές κοινότητες ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με μια σειρά συνεδρίων για την αρχαία εκκλησία και την αφροαμερικανική εμπειρία, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Τελικά,ο Berry και κάποιοι άλλοι συμμετέχοντες σε συνέδρια ίδρυσαν την Αδελφότητα του Μωυσή του Μαύρου(σημ.του Αιθίοπα) το 1997, όταν ζούσε στο Σεντ Λούις. Η πόλη αντιμετώπιζε  μια εισροή Ορθοδόξων προσφύγων από την Αφρική που δεν είχαν δίκτυα υποστήριξης, και η Αδελφότητα προσπάθησε να τους παράσχει βοήθεια και μια κοινότητα.

"Η παράδοσή μας δεν αρχίζει με τη δουλεία. Είναι ένα μέρος της, και αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της παράδοσής μας σε αυτή τη χώρα. Αλλά, επίσης, άρχισε με την εκκλησία μας στην Αφρική. Και οι άνθρωποι πρέπει να το γνωρίζουν ," είπε. "Αν δεν ξέρετε τίποτα για την κληρονομιά σας, διατρέχετε τον κίνδυνο να μην είστε πάρα πολύ σταθεροί."

Αρκετές εκατοντάδες άτομα παρακολούθησαν τo  τελευταίο συνέδριο του   Μωυσή του Μαύρου τον Οκτώβριο,είπε ο  Berry , η οποία πραγματοποιήθηκε για την ενημέρωση των ανθρώπων και να συνδέσει αυτούς που μπορεί μερικές φορές να αισθάνονται απομονωμένοι μέσα στην εκκλησία.

Αλλά δεν ήταν όλοι μαύροι. Στην πραγματικότητα, οι συμμετέχοντες ήταν σχετικά ομοιόμορφα κατανεμημένοι, και πολλοί από αυτούς ήταν νέοι.

"Πραγματικά δεν πάσχουν με τον ίδιο τρόπο που το έκανε η γενιά μου με τη φυλή", δήλωσε ο Berry.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...