Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Εκκλησία και πολιτική της αλήθειας

Αποτέλεσμα εικόνας για Prophets painting

-Η Εκκλησία δεν ασχολείται μόνο με την προσευχή.Ασχολείται ,ή πρέπει να ασχολείται,με ο,τιδήποτε απασχολεί τους πιστούς.Οπότε,ναι ,ασχολείται και με την πολιτική.Από την εποχή των Προφητών ακόμα.Από την εποχή που ο Αγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος τα έβαζε με την Αυτοκράτειρα επειδή έκλεψε το κτήμα μιας χήρας.Όταν προετοίμαζε πνευματικά την Επανάσταση του '21 και πάει λέγοντας.

-Για να ασκήσει λοιπόν και αυτό το έργο της θα πρέπει να είναι σε ίσες αποστάσεις από κόμματα,παρατάξεις και διάφορα άλλα δυτικότροπα που μας έχουν φορτώσει οι Διαφωτιστάδες από την απελευθέρωση και μετά.Δεν μπορείς να έχεις κομματικές προτιμήσεις.

-Οι Προφήτες μίλαγαν για κοινωνική δικαιοσύνη και λατρευτική ορθότητα και σήκωναν το ανάστημά τους στους βασιλιάδες και τους αρχιερείς ρισκάροντας τη ζωή τους. Δεν ήταν διπλωμάτες.Η διπλωματία δεν ταιριάζει στην Εκκλησία.Όταν η Εκκλησία καταφεύγει στη διπλωματία έχει ήδη αποτύχει.



-Όπως κατά την Τουρκοκρατία υπήρξαν Αρχιερείς που συνεργάστηκαν με το Σουλτάνο για να αποκομίσουν οφέλη έτσι θα συνεχίσει να γίνεται πάντα.Όπως υπήρξαν και στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία Αρχιερείς που συνεργάστηκαν με αυτοκράτορες και άρχοντες εις βάρος του λαού.Η Εκκλησία και η ιστορία τιμά όμως αυτούς που πέθαναν ή ρίσκαραν για το λαό.

-Οι Προφήτες,οι Πατέρες κλπ εναντιώθηκαν στις αδικίες ενώ αποτελούσαν θεσμούς των ανάλογων κρατών-αυτοκρατοριών.Το ένα δεν εμποδίζει το άλλο.

-Η ομόνοια και η ηρεμία δεν μπορούν να είναι αυτοσκοποί για την Εκκλησία.Η αλήθεια δεν μπορεί να είναι ενωμένη με το ψέμα και το φως με το σκοτάδι.

-Η πλειοψηφία δεν μπορεί να είναι το ζητούμενο.Η αλήθεια είναι το ζητούμενο.Οι προφήτες είχαν μόνο μια μικρή ομάδα μαθητών να τους ακολουθείκαι κυνηγήθηκαν.Οι μάρτυρες πέθαιναν μόνοι τους.Άγιοι εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν και μόνο μια μερίδα ανθρώπων τους ακολουθούσε.Η αλήθεια όμως διαφυλάχθηκε.Από λίγους και με λίγους.

-Στα σύγχρονα τώρα.Η διαφαινόμενη κατάρρευση της συγκυβέρνησης και η επαναφορά της ΝΔ στην εξουσία θα θέσει άλλη μια δοκιμασία για την Εκκλησία.Θα μιλήσει όπως πρέπει ή θα βολευτεί με μια πιο "φιλική" προς αυτήν Κυβέρνηση;Θα ασκήσει την πολιτική της αλήθειας ή θα κάνει πάλι διπλωματία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...