Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Απεβίωσε ο Ahmed Kathrada,στενός συνεργάτης και συναγωνιστής του Ν.Μαντέλα

Αποτέλεσμα εικόνας για kathrada
presstv
Ο γνωστός ακτιβιστής της Νότιας Αφρικής εναντίον του απαρτχάιντ Ahmed Kathrada, φυλακισμένος του Robben Island και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Νέλσον Μαντέλα στον αγώνα ενάντια στον  λευκό ζυγό, πέθανε νωρίς την Τρίτη, σε ηλικία 87 ετών.

Ο Kathrada ήταν μεταξύ εκείνων που δικάστηκε και φυλακίστηκε μαζί με τον Μαντέλα στη δίκη της Rivonia το 1964, η οποία τράβηξε την προσοχή όλου του κόσμου και τόνισε το βάρβαρο νομικό σύστημα υπό το καθεστώς του απαρτχάιντ.

Πέθανε στο νοσοκομείο στο Γιοχάνεσμπουργκ μετά από σύντομη ασθένεια μετά από χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο.

Ο Kathrada πέρασε 26 χρόνια και τρεις μήνες στη φυλακή, 18 εκ των οποίων ήταν στο Robben Island.



Μετά το τέλος του απαρτχάιντ, υπηρέτησε από το 1994-1999 ως κοινοβουλευτικός σύμβουλος του Προέδρου Μαντέλα στη κυβέρνηση του πρώτου Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC).

«Είναι μεγάλη απώλεια για το ANC, το ευρύτερο κίνημα και τη Νότια Αφρική στο σύνολό της,» δήλωσε ο Neeshan Balton, επικεφαλής του Ιδρύματος Ahmed Kathrada.

«Ο Kathy ήταν πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια σε διάφορα μέρη του κόσμου.»

Ο ακτιβισμός του κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ της λευκής μειοψηφίας ξεκίνησε στην ηλικία των 17 ετών, όταν ο ίδιος ο οποίος ήταν ένας από τους 2.000 «παθητικούς αντιστασιακούς» συνελήφθη το 1946 επειδή αψηφούσε τους νόμους που έκαναν διακρίσεις εις βάρος των  Ινδών  Νοτιοαφρικανών.

«Ένας αποφασισμένος επαναστάτης»

Το ANC απαγορεύτηκε το 1960, και δύο χρόνια αργότερα Kathrada τέθηκε σε «κατ 'οίκον περιορισμό.»

Λίγο αργότερα, έγινε αντιστασιακός για να συνεχίσει τον αγώνα ως μέλος της ένοπλης πτέρυγας του ANC, Umkhonto we Sizwe (ΜΚ).

Τον Ιούλιο του 1963 η αστυνομία όρμησε στο Liliesleaf Farm στην Rivonia, ένα προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ο Kathrada και άλλοι ανώτεροι ακτιβιστές είχαν συνάντηση στα κρυφά.

Στην περίφημη δίκη της Rivonia, οκτώ από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη με καταναγκαστικά έργα στο Robben Island.

Στους συγκρατούμενούς του περιλαμβάνονταν οι Μαντέλα, Walter Sisulu και Denis Goldberg.

Ο Derek Hanekom, ένας βετεράνος ακτιβιστής συνεργάτης και τώρα υπουργός της κυβέρνησης, είπε ότι έχασε έναν «επαναστατικό μέντορα και αγαπητό φίλο.»

«Ο σύντροφος Kathy ήταν μια απαλή, ανθρώπινη και ταπεινή ψυχή. Ήταν ένα αποφασισμένος  επαναστάτης ο οποίος έδωσε όλη του τη ζωή για τον απελευθερωτικό αγώνα στη χώρα μας », δήλωσε ο Hanekom.

Ο κρατούμενος συνεργάτης στο νησί Robben, Laloo «Isu» Τσίμπα, δήλωσε ότι ο  Kathrada ήταν μια ηθική φυσιογνωμία του κινήματος ενάντια στο απαρτχάιντ.

«Ήταν η  δύναμή μου στη φυλακή, ο οδηγός μου στην πολιτική ζωή και ένας  πυλώνας δύναμης   στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου. Τώρα έχει φύγει,» δήλωσε ο  Chiba, 89 ετών.

Ενώ ήταν στη φυλακή,ο Kathrada έλαβε τέσσερα πανεπιστημιακά πτυχία.


(Πηγή: AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επ- Ανάσταση

  Η επανάσταση χωρίς την Ανάσταση δε μπορεί να υπάρξει αλλά και η Ανάσταση τροφοδοτεί επαναστάσεις. Όταν ο θάνατος νικιέται δε θα μπορούσαν ...