Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Πούτιν σε Νετανιάχου: "Προσγειώσου στο σήμερα,μην κατηγορείς το Ιράν για κάτι που έγινε 2500 χρόνια πριν".

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (R) μιλάει με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα στις 9 Μαρτίου, 2017. (Φωτογραφία από AFP)
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει την υιοθέτηση εχθρικών πολιτικών εναντίον του Ιράν βασιζόμενος  σε ένα θρύλο  "του πέμπτου αιώνα π.Χ." αντί να ασχοληθίε με τις πραγματικότητες του σήμερα.
Ο Πούτιν έκανε τις παρατηρήσεις του σε μια συνάντηση την Πέμπτη με τον Νετανιάχου στη Μόσχα, στη διάρκεια της οποίας ο ισραηλινός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η αρχαία Περσία είχε κάνει μια αποτυχημένη προσπάθεια να «καταστρέψει τον Εβραϊκό λαό» περίπου 2.500 χρόνια πριν, ένα θρύλο που εορτάστηκε με την εβραϊκή γιορτή του Πουρίμ, της οποίας την έναρξη θα γιορτάσει  το Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου.
"Σήμερα υπάρχει μια προσπάθεια από τον κληρονόμο της Περσίας, το Ιράν, να καταστρέψει το Ισραήλ", δήλωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι "το λένε αυτό όσο το δυνατόν σαφέστερα και το γράφουν στους βαλλιστικούς πυραύλους τους."
Σε απάντηση, ο Πούτιν χαρακτήρισε τις παρατηρήσεις ως μέρος ενός μύθου  που πηγαίνει πίσω "στον πέμπτο αιώνα π.Χ." και πρόσθεσε: "Τώρα ζούμε σε ένα διαφορετικό κόσμο. Ας μιλήσουμε γι 'αυτό τώρα".


Η γιορτή του Πουρίμ τιμά τον εβραϊκό μύθο μιας συνωμοσίας για τη σφαγή των Εβραίων περίπου 2.500 χρόνια πριν, το οποίο ανακαλύφθηκε από τον Πέρση βασιλιά και ματαιώθηκε. 
Ενώ οι μελετητές δεν συμφωνούν σχετικά με την ακρίβεια της ιστορίας του Πουρίμ, ο Νετανιάχου αναφέρεται συνεχώς στο μύθο ως βάση των αντι-ιρανικών επιχειρημάτων του στις συναντήσεις του με διαφορετικούς ηγέτες του κόσμου.
Σε μια αμφιλεγόμενη ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ το Μάρτιο 2015, ο Νετανιάχου επανέλαβε τη δική του έκδοση της ιστορίας Πουρίμ και ισχυρίστηκε πως, "Σήμερα ο εβραϊκός λαός αντιμετωπίζει άλλη  μια προσπάθεια από ένα ακόμα Πέρση άρχοντα να μας καταστρέψει."
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ απάντησε λίγο μετά την ομιλία του. "Αν διαβάσετε το βιβλίο της Εσθήρ, θα δείτε ότι ήταν ο Ιρανός βασιλιάς που έσωσε τους Εβραίους", είπε. 
Ο Zarif προφανώς αναφέρεται σε Πέρση βασιλιά Ahasverous που ανακάλυψε τη συνωμοσία του αντιβασιλέα του και τον εκτέλεσε, σύμφωνα με τις εβραϊκές  πηγές.
Ο Νετανιάχου έχει επίσης επιλεκτική κατανόηση της ιστορίας, αγνοώντας την εβραϊκή Βίβλο που έχει επανειλημμένα επαινέσει  τον Πέρση βασιλιά Κύρο τον Μέγα (576 - 530 π.Χ.) ως προστάτη και ελευθερωτή των Εβραίων, που έβαλε τέλος στην βαβυλώνια αιχμαλωσία τους.
Σε αυτή την από  20, Νοεμβρίου του 2014 φωτογραφία, ένας Ιρανός Εβραίος  κατέχει μια περγαμηνή της Τορά στη Συναγωγή  Molla Αγά Baba , στην πόλη της Γιαζντ. (Φωτογραφία από AP)
Το Ιράν έχει μία από τις μεγαλύτερες εβραϊκές κοινότητες στον κόσμο.Σύμφωνα με το ιρανικό σύνταγμα, οι Εβραίοι της χώρας εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.
Τον Μάρτιο του 2016 ο Ιρανός  Εβραίος βουλευτής Ciamak Morsadegh δήλωσε μετά την εκλογή του, "Το γεγονός είναι, ότι το Ιράν είναι ένας τόπος όπου οι Εβραίοι αισθάνονται ασφαλείς και είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ." 
«Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Ιρανοί. Ξέρω ότι αυτό δεν ακολουθεί το σιωνιστικό σενάριο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα », είπε στη Βρετανική εφημερίδα  The Independent.  
Τόνισε, επίσης, λέγοντας, "ο Νετανιάχου και οι αντισημίτες χρειάζονται ο ένας τον άλλο: ανταλλάσσουν μεταξύ τους αυτό που χρειάζονται - τη μισαλλοδοξία και το μίσος. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...