Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Σήμερα οι Αρμένιοι γιόρτασαν έναν από τους πιο αγαπητούς τους αγίους,το Άγιο Sarkis(Σέργιο)


panorama.am
Σήμερα η Αρμενική Αποστολική Εκκλησία τιμά την γιορτή του Αγίου Σαρκίς του Διοικητή. Με εντολή της Αυτού Αγιότητος Karekin II, του Ανώτατου Πατριάρχη και Καθολικού όλων των Αρμενίων, η γιορτή του Αγίου Sarkis έχει ανακηρυχθεί σε ημέρα ευλογίας της νεολαίας,αναφέρει  Panorama.am επικαλούμενο  σχετικά το Qahana.am.
Η πηγή σημειώνει ότι ο λοχαγός Άγιος Sarkis είναι ένας από τους πιο αγαπημένους αγίους του αρμενικού έθνους. Μαζί με 14 στρατιώτες, τους συντρόφους του, μαρτύρησε για χάρη της χριστιανικής πίστης.


Αποτέλεσμα εικόνας για saint sarkis

Κατά την περίοδο της βασιλείας του βασιλιά Κωνσταντίνου του Μέγα (285-337) ο Αγ.Σαρκίς, επειδή ήταν  πολύ θαρραλέος, διορίστηκε  πρίγκιπας και Γενικός επικεφαλής της περιοχής της Καππαδοκίας που συνόρευε με την Αρμενία. Όταν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Ιουλιανού του Παραβάτη(360-363) οι διωγμοί κατά των χριστιανών ξεκίνησαν,ο Άγιος Sarkis και μοναχογιός του - Μάρτυρος , πήγαν να ζήσουν στην Αρμενία και ο Αρμένιος βασιλιάς Tiran, εγγονός του Τιριδάτη, τους  υποδέχθηκε πολύ καλά.
Όταν ενημερώθηκε ότι ο Ιουλιανός είχε ξεκινήσει μια εισβολή προς την Περσία, ο  Αρμένιος βασιλιά, που σκόπευε να κρατήσει τη χώρα του ασφαλή από την απειλή της επίθεσης, κάλεσε τον Sarkis να υπηρετήσει  στο στρατό του Πέρση βασιλιά Shapouh που τον διόρισε ευχαρίστως ως αρχηγό των συνταγμάτων.
Όταν έμαθε ότι ο  Sarkis ήταν Χριστιανός ο βασιλιάς Shapouh τον διέταξε να λατρέψει τη φωτιά και να προσφέρει θυσία στους θεούς των ειδωλολατρών. Αλλά ο λοχαγός αμέσως αρνήθηκε να υπακούσει τη διαταγή λέγοντας: "Θα πρέπει να λατρεύουμε έναν Θεό - την Αγία Τριάδα, που δημιούργησε τη γη και τον ουρανό. Η πυρκαγιά ή τα είδωλα δεν είναι θεοί και ο άνθρωπος μπορεί να τα καταστρέψει". Μετά από αυτά τα λόγια ο άγιος κατέστρεψε το ναό. Το ενοχλημένο πλήθος έπεσε στο άγιο και τον γιο του. Πρώτα ο γιος του αγίου μαρτύρησε. Ο άγιος τέθηκε σε κράτηση και παραμένοντας ακλόνητος στην πίστη του αποκεφαλίστηκε. Μετά το μαρτύριό του Άγιο φως εμφανίστηκε πάνω από το σώμα του. Οι 14 στρατιώτες σύντροφοι του αγίου μαρτύρησαν κι αυτοί  για χάρη της χριστιανικής πίστης.
Για το αρμενικό έθνος ο Άγιος Sarkis είναι ένας από τους πιο αγαπημένους αγίους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο άγιος Άγιος Μεσρώπ Μαστότς έφερε τα λείψανα του αγίου στο χωριό Κάρμπι (Περιφέρεια Ashtarak ) και η Εκκλησία του Αγίου Sarkis χτίστηκε πάνω από τα λείψανά του.
Την ημέρα της γιορτής μια θεία λειτουργία τελείται σε όλες τις εκκλησίες που φέρουν  το όνομά του Αγ. Sarkis η οποία ακολουθείται από μια ειδική τελετή ευλογίας των νέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...