Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

«Gukgung»(παραδοσιακή κορεάτικη τοξοβολία) - Η τέχνη της πειθάρχησης του μυαλού και το σώματος



koreatimes

Του Ko Dong-Hwan 

Νωρίς το πρωί στο πεδίο βολής κορεάτικης παραδοσιακής  τοξοβολίας Sukhojung στο όρος Nam στη Σεούλ, ο Oh Won-Seop, 73 ετών, εκπαιδευτής του χώρου με 44 χρόνια εμπειρίας, διδάσκει ένα άτομο πώς να κρατήσει ένα τόξο. 

Ο ασκούμενος στέκεται  σε ένα  πλίνθο, συγκεντρώνεται σκληρά σε έναν στόχο 145 μέτρα μακριά, και τραβά τη χορδή του τόξου του. 

Ο Oh λέει «σταμάτα» και βοηθά να διορθώσει το δείκτη του άνδρα στο σημείο απελευθέρωσης του τόξου του. "Θα πρέπει να στρίψεις  την ουρά του βέλους σου καθώς το κρατάς και  το τραβάς  με τη χορδή ," Λέει ο Oh. 

Ενώ η πλατφόρμα χρησιμοποιείται από μια μικρή ομάδα από έμπειρους τοξότες άνδρες και γυναίκες- τεσσάρων, όλοι 60 ετών και άνω - στο ανοιχτό έδαφος κάτω μερικά βήματα  πιο πέρα βρίσκονται περίπου 10 αρχάριοι. 

Υπάρχει ένα μικρότερο πεδίο βολής λίγα βήματα πιο κάτω από το κύριο πεδίο βολής  "gukgung" (παραδοσιακή κορεατική τοξοβολία). 


Οι αρχάριοι γράφτηκαν για ένα δίμηνο μάθημα που προσφέρεται από το Sukhojung στις αρχές Απριλίου - Sukhojung κυριολεκτικά σημαίνει ένα  βέλος που τρυπά το βράχο, σύμφωνα με την λαογραφία, ρίχτηκε  από τον στρατηγό ενός αυτοκράτορα στο κυνήγι μιας τίγρης. 

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είναι πολύ νεότεροι από τους έμπειρους τοξότες. 

Οι μαθητές, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων ξένων, κρατώντας ο καθένας το δικό τους "gakgung," ή κορεάτικο τόξο, παρακολουθούν τον εκπαιδευτή τους, τον τοξότη Kwon Oh-Jang, καθώς τους  δείχνει πώς να λυγίσουν το σώμα τους χρησιμοποιώντας τα τόξα τους. 

"Ποτέ μην αφήνετε τη χορδή σας να αναπηδήσει πίσω αφού την τραβήξετε. Θα πρέπει να την κρατήσετε , καθώς  τη χαλαρώνετε απαλά",λέει ο  Kwon, 40 ετών, κατά τη διάρκεια του μαθήματος. 
Οι μαθητές πρέπει να ολοκληρώσουν το μάθημα και να κερδίσουν την έγκριση του Kwon για να σταθούν στην πλατφόρμα από πέτρα και να αντιμετωπίσουν το στόχο, αντιμετωπίζοντας  μια άλλη πρόκληση που μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως ένα χρόνο για να χτυπήσει το σημάδι.

Ένας τοξότης στοχεύει έναν στόχο 145 μέτρα μακριά στο Sukhojung, πεδίο βολής παραδοσιακής κορεατικής τοξοβολίας, στο όρος Nam στη Σεούλ. Στο κάτω μέρος αριστερά είναι μια πέτρα σκαλισμένη με κινέζικους χαρακτήρες που γράφει : ". Μην μιλάτε και προσέξτε τους τρόπους σας όταν ρίχνετε  βέλη" / Ευγενική προσφορά του Sukhojung

Στοχεύοντας το εσωτερικό
 


Οι εκπαιδευτές του Sukhojung ακολουθούν την παραδοσιακή πολεμική τέχνη, επειδή η μοναδική στάση της βελτιώνει την υγεία και αποτρέπει την παχυσαρκία. 

Οι μύες των  τοξοτών επανειλημμένα βιώνουν έναν κύκλο συστολής-χαλάρωσης στον οποίο κρατούν την αναπνοή τους, σκληραίνουν τα πόδια και την πλάτη τους , τραβάν τη χορδή  κατά 50 λίβρες δύναμης τεντώνοντας το στήθος τους και υπομένουν τη δύναμη με τεντωμένα τα χέρια τους κρατώντας τα τόξα τους. 

Διατηρούν  τη συστολή, αποτελεσματική για τις αρθρώσεις του σώματος, μέχρι να απελευθερώσουν τα βέλη τους. 

Οι τοξότες μπορούν επίσης να βελτιώσουν την πνευματική τους  συγκέντρωση και να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους τους. Είναι μια τέχνη που εκπαιδεύει το μυαλό και το σώμα. 

Όχι μόνο θα πρέπει να κρατούν την αναπνοή στο κάτω μέρος του στομάχου για να επικεντρωθούν στη διατήρηση της σωστής στάσης, το άθλημα απαιτεί οι παραδοσιακοί τοξότες να καθαρίσουν το μυαλό τους και να διατηρούν αυστηρή πειθαρχία. 

Δίπλα στην πέτρινη πλατφόρμα είναι μια πέτρα σκαλισμένη με τέσσερις κινεζικούς χαρακτήρες που γράφει "Μην μιλάτε και προσέχετε τους τρόπους σας όταν ρίχνετε βέλη", μια από τις καταγεγραμμένες αρχές της κορεάτικης τοξοβολίας. 

«Συνταξιοδοτήθηκα λίγους μήνες πριν και άρχισα να μαθαίνω τοξοβολία ως τη πρώτη ενασχόλησή μου  μετά τη συνταξιοδότηση μου», είπε ο Cho Kyung-won, 69 ετών, ένας από τους αρχάριους."Δεν είναι εύκολο, γιατί έχω να αξιοποιήσω μυς που σπάνια χρησιμοποιούσα πριν. Αλλά είναι διασκεδαστικό." 

"Το μάθημα διδάσκει πρώτα  τη στάση του σώματος και είναι πολύ έντονο", δήλωσε η Νίνα Krahnert, μια 40χρονη  γυναίκα από τη Γερμανία που ζει εδώ με την οικογένειά της. "Είναι καλό για την πλάτη , έτσι μου αρέσει πάρα πολύ. Αρχίσαμε να ρίχνουμε σε  μικρή απόσταση." 

"Ο σύζυγός μου που είναι φαρμακοποιός με έγραψε στο  μάθημα τοξοβολίας του Sukhojung, λόγω της υγείας μου", δήλωσε η Choi Joo-hae, 61 ετών, η  οποία ήταν στην πέτρινη πλατφόρμα. 
Η άρθρωση του γονάτου της επιδεινώθηκε όταν συντόνιζε φεστιβάλ δρόμου κατά τη διάρκεια εθνικών εορτών. "Ερχόμουν εδώ για οκτώ χρόνια, με βροχή ή χιόνι. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι νιώθω πολύ πιο υγιής τώρα. Δίδαξα επίσης αρκετούς ξένους μαθητές".
Ο Kwon Oh-Jang, αριστερά, καθοδηγεί τη μαθήτριά του στο πώς να χειριστεί ένα τόξο. / Ευγενική προσφορά του Sukhojung

Κατασκευασμένο σύμφωνα με εκτιμήσεις γύρω στο 1630 κατά τη διάρκεια του Βασιλείου  Joseon (1392-1910), το Sukhojung είναι το  παλαιότερο μεταξύ 380 πεδίων βολής παραδοσιακής τοξοβολίας σε όλη τη χώρα και το πρώτο του είδους δημόσιας τοξοβολίας εδώ. 


Αρχικά βρισκόταν κοντά στο Jangchungdan Park, μερικές εκατοντάδες μέτρα από την τωρινή θέση. Τα αρχεία της δυναστείας δείχνουν πως περίπου 10.000 άτομα εκπαιδεύτηκαν κάποτε στην  τοξοβολία εκεί. 

Αφού  καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας (1950-1953), το Sukhojung μετακινήθηκε στην τωρινή  θέση το 1970, όταν η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Παρκ Τσουνγκ-Χι  ανακαίνισε το  Jangchungdan Park στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κατασκευή της σήραγγας  Namsan 2. 

Τον Ιανουάριο του 2011, ο δήμαρχος της Σεούλ Oh Se-hoon επιχείρησε να κατεδαφίσει το  Sukhojung στην προσπάθειά του να επαναφέρει το  οικολογικό περιβάλλον του Namsan - το λεγόμενο Έργο Αναγέννησης του  Namsan  - αλλά η αντίδραση του κόσμου λόγω της ιστορικής σημασίας του τόπου ανέτρεψε την κίνηση. 

"Η τοξοβολία είναι στατική και δυναμική ταυτόχρονα", δήλωσε ο Kwon, της 12ης γενιάς στην γενεαλογία της  οικογένειάς  του που κατασκευάζει  gakgungs από την εποχή Joseon. 

Ο πατέρας του είχε αναγνωριστεί από την κυβέρνηση ως άυλος πολιτιστικός θησαυρός για την οικογενειακή παράδοση. 

"Μπορεί να φαίνεται σαν κάτι όχι  περισσότερο από απλό τέντωμα των χεριών. Αλλά οι τοξότες αισθάνονται πραγματικά τους  επαναλαμβανόμενους κύκλους της σύσπασης των μυών σε όλο το σώμα, από τα δάχτυλα των ποδιών μέχρι και  κάτω από το πηγούνι. Οι τοξότες επίσης συνειδητά βυθίζονται βαθιά μέσα στη βολή του κάθε βέλους», είπε. 
"Το επίπεδο της εστίασης είναι τόσο μεγάλο, ώστε μετά την απελευθέρωση ενός  βέλους από ένα τόξο, συχνά ξεχνούν τι ακριβώς έκαναν. Είναι μια τέτοια ευχαρίστηση να βλέπω τους ανθρώπους που έμαθαν από μένα να χτυπούν το στόχο με την καλή στάση του σώματος."

Μαθητές στο Sukhojung μάθουν παραδοσιακή κορεατική τοξοβολία "gukgung." / Ευγενική προσφορά της Sukhojung

Ο Kwon ανησυχεί ότι η επιχείρηση βιοτεχνίας χειροποίητων  τόξων βρίσκεται σε  ύφεση καθώς όλο και λιγότεροι άνθρωποι ψάχνουν για κάτι τέτοιο, κυρίως λόγω της υψηλής τιμής του. 


Ενώ οι μαθητές χρησιμοποιούν εδώ τόξα που είναι κατασκευασμένα από κέρατα βουβαλιών και κοστίζουν ₩ 500,000 ($ 430), τα χειροποίητα αντικείμενα αντικαθίσταται από μαζικής παραγωγής, φθηνότερα τόξα που κατασκευάζονται με ίνες άνθρακα. 

"Υπάρχουν πάνω από 30.000 άνθρωποι εγγεγραμμένοι σε πεδία βολής τοξοβολίας σε όλη τη χώρα, κυρίως 40ρηδες ή και μεγαλύτερη", δήλωσε ο Kwon. "Με τον καιρό να ζεσταίνει  τώρα, ελπίζουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι θα επισκεφθούν το πεδίο βολής για να μάθουν τοξοβολία." 

Ο άνθρωπος που μάθαινε από τον Oh στη πέτρινη πλατφόρμα ήρθε χαμογελώντας. "Ρίχνω βέλη σε αυτή την πλατφόρμα εδώ κι ένα χρόνο τώρα. Σήμερα χτύπησα τελικά το στόχο . Και μόλις έκλεισα τα 70."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...