Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Ξεκίνησε ο αφοπλισμός του FARC


presstv
O  πρόεδρος της Κολομβίας, λέει ότι σχεδόν 7.000 πρώην αντάρτες της ομάδας  Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) έχουν φτάσει στις καθορισμένες ζώνες αποστράτευσης σε όλη τη χώρα, όπου θα παραδώσουν  τα όπλα τους στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας-ορόσημο με την κυβέρνηση.

"Αυτό το Σαββατοκύριακο η διαδικασία κινητοποίησης προς τις ζώνες είχε ολοκληρωθεί και τα πρωτόκολλα της διμερούς και οριστικής κατάπαυσης του πυρός και η εγκατάλειψη των όπλων έχει αρχίσει", δήλωσε ο Juan Manuel Santos, τη Δευτέρα.



Έκανε τα σχόλια στην επαρχία της νότιας Putumayo, όπου επισκέφθηκε την μεταβατική ζώνη Carmelita για να σηματοδοτήσει την άφιξη όλων των ανταρτών του FARC στις καθορισμένες ζώνες.

Η υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ διαδικασία κινητοποίησης είδε περίπου 6.900 μέλη του FARC να ταξιδεύουν με βάρκες και με τα πόδια από  τους καταυλισμούς στη ζούγκλα και το βουνό σε 26 ζώνες που ελέγχονται από το προσωπικό του ΟΗΕ. Η τελευταία παρτίδα των πρώην ανταρτών  έφτασε εκεί το  Σαββατοκύριακο.

Όλο αυτό είναι  μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και της ομάδας των ανταρτών στα τέλη του περασμένου έτους, που έβαλε τέλος στα 52 χρόνια βίας, η οποία σκότωσε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος είπε επίσης ότι οι πρώην αντάρτες θα αρχίσουν την παράδοση των όπλων τους στα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτοντας ότι θα έχουν παραδώσει όλα τα όπλα  τους μέχρι τον Ιούνιο.



Πριν από την επίσκεψη, ο Σάντος υπέγραψε ένα διάταγμα για να δώσει το πράσινο φως σε ένα σχέδιο για την κατασκευή 3.000 χιλιομέτρων (1.864 μίλια)  δρόμων για να συνδέσει τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από τη σύγκρουση.

Μια αρχική συμφωνία ειρήνης, μετά από  διαπραγμάτευση για περίπου τέσσερα χρόνια, είχε υπογραφεί στις 26 Σεπτεμβρίου, το 2016, μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, αλλά απορρίφθηκε απροσδόκητα με οριακή διαφορά  σε δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου, με τους αντιπάλους, με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο Alvaro Uribe, να λένε ότι ήταν πολύ επιεικής για τους αντάρτες και ζήτησαν αναθεωρήσεις.

Η τελική αναθεωρημένη έκδοση, η οποία υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2016 κέρδισε την ομόφωνη έγκριση από τη σύγκλητο και την  κάτω βουλή του Κογκρέσου της Κολομβίας στα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...