Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Υεμένη:Τέχνη του δρόμου,αγάπη,πόλεμος,βομβαρδισμοί και όνειρα για σπουδές


Του Dorian Geiger
Τον αποκαλούν  Banksy της Υεμένης. Αλλά o Murad Subay , ένας 29χρονος καλλιτέχνης του δρόμου που ζει στην πρωτεύουσα Σαναά, αποφεύγει  τέτοιου είδους συγκρίσεις.
Ο Subay έχει μετατρέψει τους δρόμους μιας ενεργού εμπόλεμης ζώνης στη δική του ζωντανή γκαλερί .Οι  καμβάδες του, είναι συχνά τα ερείπια του πολέμου - γκρεμισμένα, εγκαταλελειμμένα σπίτια με τρύπες που προκαλούνται από εκρήξεις όλμων.
"Είναι τρία γράμματα μόνο: W-A-R», δήλωσε ο Subay για το έργο του, που ρίχνει  συνεχώς  φως στην τρομακτική ανθρωπιστική κατάσταση της Υεμένης.  
"Το κάνω  απλά για να δείξω την ασχήμια του πολέμου -. Αυτό είναι που  συμβαίνει με τον πόλεμο.Αυτός είναι ο τρόπος μου για να για να διαμαρτυρηθώ ενάντια στην αδικία αυτού του πολέμου και υπέρ της ειρήνης."
Το έργο το Subay εστιάζει επίσης στη δεινή οικονομική κατάσταση στην Υεμένη, την πολιτική διαφθορά, τα εξαφανισμένα πρόσωπα, και τα χτυπήματα με drone των ΗΠΑ.


«Είναι s μόνο για να δείξει την ασχήμια του πολέμου  -  αυτό είναι που συμβαίνει με τον πόλεμο.Αυτός είναι ο τρόπος μου για να για να διαμαρτυρηθώ ενάντια στην αδικία αυτού του πολέμου και υπέρ της ειρήνης »  [Φωτογραφία  του Μουράτ Subay ]
Η επανάσταση της Υεμένης, η οποία εκτυλίχθηκε στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα ακολουθώντας την Αραβική Άνοιξη λίγο περισσότερο από έξι χρόνια πριν, ενέπνευσε σε μεγάλο βαθμό το ρεύμα  του καλλιτεχνικού ακτιβισμού.Ο Subay ήταν εκεί μαζί με τους ανθρώπους, να διαμαρτύρεται στους δρόμους της Σαναά. Αυτές οι ευτυχισμένες αλλά φευγαλέες στιγμές ήταν βραχύβιες, καθώς η επανάσταση θα μετατραπεί σύντομα σε κανονικό  εμφύλιο πόλεμο.
"Οι Πολίτες της Υεμένης ενώθηκαν σε κάθε μέρος της Υεμένης", δήλωσε ο Subay. «Ήταν μια μεγάλη στιγμή. Μας άρεσε πάρα πολύ. Αφού ήρθε η επανάσταση, δεν σταματά ποτέ και θα συνεχίσει."
Σε αντίθεση με πολλούς καλλιτέχνες του δρόμου, που συχνά εργάζονται κρυφά, το έργο του Subay είναι μια συλλογική προσπάθεια.Οι καλλιτεχνικές εκστρατείες του Subay προσκαλούν καθημερινά τους πολίτες της Υεμένης να πάρουν ένα πινέλο ή ένα κουτί σπρέι βαφής και να συμμετέχουν στην τέχνη του. Είναι μια καλλιτεχνική προσέγγιση που  είναι για τους ανθρώπους, από τους ανθρώπους.
"Είναι μια φωνή [του λαού]," την περιέγραψε. "Είμαι Υεμένιος. Όταν συζητώ κάτι, στην αρχή  [ρωτώ] τι είναι αυτό για το οποίο οι άνθρωποι  ενδιαφέρονται ,τι είναι  αυτό που φοβούνται, και ποια [είναι] τα θέματα που τους αφορούν; Οι άνθρωποι λαχταρούν να τελειώσει αυτός ο  πόλεμος."
To στυλ τέχνης ανοιχτής συμμετοχής είναι αυτό που τον οδήγησε στη σύζυγό του Hadil Almowafak .Η  Almowafak, τότε  στο γυμνάσιο, είχε μάθει από μία από τις καμπάνιες του Subay από τα social media. Ήταν το 2012, λίγο μετά την επανάσταση της Υεμένης και την εκδίωξη του πρώην προέδρου  Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ .
Αναμείγνυε  χρώματα όταν ο Subay την πλησίασε για πρώτη φορά.
Το ευτυχισμένο ζευγάρι είναι χωρισμένο πλέον και δεν ξέρουν πότε θα ιδωθούν [Φωτογραφία του Μουράτ Subay ]
«Όταν φτάσαμε είδαμε ανθρώπους να ζωγραφίζουν  στους τοίχους," θυμάται. "Όλοι ήταν εκεί. Αυτό ήταν κάτι καινούργιο. Οι άνθρωποι στους δρόμους στέκονταν παρακολουθώντας ή  έπαιρναν  το πινέλο και άρχιζαν να ζωγραφίζουν. Θέλει να κάνει το σύνολο της κοινωνίας μέρος του έργου του."
Από τότε, η Almowafak συνδέθηκε - τόσο με τον  Subay όσο και με την τέχνη του.
"Ακόμα και αν είχα σχολείο, πολλές φορές το έσκαγα από το  σχολείο μόνο για να πάω να ζωγραφίσω μαζί τους", πρόσθεσε.
Τρία χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2015, το ζευγάρι γιόρτασε τον γάμο του. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο εμφύλιος πόλεμος είχε ξεσπάσει στην Υεμένη.
Σήμερα, Houthi αντάρτες και οπαδοί του πρώην προέδρου Σάλεχ εξακολουθούν να εμπλέκονται σε μια αιματηρή μάχη εναντίον της σημερινής κυβέρνησης του Αμπντ-Rabbu Μανσούρ Χάντι . Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της  Σαουδικής Αραβίας  ευθυγραμμισμένος με τον Hadi, και υποστηριζόμενος  από τις ΗΠΑ - βομβαρδίζει τη χώρα συστηματικά. Είναι γόνιμο το έδαφος για την Αλ Κάιντα, την οποία η ΗΠΑ στοχεύουν συχνά με χτυπήματα με drone, και υπάρχει μια παρουσία του  ISIL επίσης. Αλλά πιο συχνά από ό, τι φαίνεται, οι απλοί πολίτες της Υεμένης  είναι που πληρώνουν το κόστος, συχνά με τη ζωή τους.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μια κακοσχεδιασμένη επιχείρηση των Navy Seals με στόχο την Αλ Κάιντα σκότωσε περίπου 30 ανθρώπους , πολλούς πολίτες,κάποια από αυτούς παιδιά, στην πρώτη προσπάθεια του Προέδρου Donald Trump για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.
Το έργο του Subay  επικεντρώνεται επίσης στην  δεινή οικονομική κατάσταση της Υεμένης, την πολιτική διαφθορά, τους εξαφανισμένους ανθρώπους και τα χτυπήματα με drones τωνΗΠΑ   [Φωτογραφία  του Μουράτ Subay ]
Δεκάδες χιλιάδες πέθαναν στις μάχες, πολλοί από αυτούς απλοί πολίτες. Τα νοσοκομεία και τα σχολεία έχουν βομβαρδιστεί και καταστραφήκαν, η πείνα είναι ανεξέλεγκτη και η UNICEF ανέφερε ότι ένα παιδί πεθαίνει κάθε 10 λεπτά .
"Κάθε μέρα θα ακούσετε για αμάχους που σκοτώθηκαν", δήλωσε η Almowafak, τώρα 21 ετών.
"Όταν ακούς αεροπορικές επιδρομές, ειδικά αν είναι κοντά, όλο το σπίτι τραντάζεται. Τη νύχτα, δεν ξέρεις πού θα  χτυπήσουν, ειδικά [αν] έχεις ακούσει τη στόχευση αμάχων. Είσαι πάντα σε αυτή την αβεβαιότητα. Δεν ξέρεις αν θα είσαι ο επόμενος, αν ο γείτονάς σου πρόκειται να είναι ο επόμενος. Ήταν τρελό. Έριχναν ο ένας στον  άλλο. Έχουμε βομβαρδισμούς, έχουμε όλμους, έχουμε ελεύθερους σκοπευτές που σκοτώνουν τους ανθρώπους. είναι απλά τρελό. "
Στη συνέχεια, το περασμένο έτος, το ζευγάρι έλαβε νέα που του αλλάξαν τη ζωή:Η Almowafak είχε γίνει δεκτή στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, όπου σπουδάζει  επί του παρόντος. Οι συνθήκες στην Υεμένη είχαν επιδεινωθεί με τέτοιο γρήγορο και θανατηφόρο ρυθμό που ήταν αδύνατο για την Almowafak να ακολουθήσει μια σοβαρή εκπαίδευση στην πατρίδα.
Η προσφορά αποδοχής από ένα  τέτοιο εξέχον πανεπιστήμιο των ΗΠΑ ήταν μια ανάσα ζωής μέσα σε μια θάλασσα  θανάτου και καταστροφής. Ήταν μια διέξοδος και μια γέφυρα προς την επίτευξη των ονείρων της.Η Almowafak είχε ονειρευτεί να πάει στην Αμερική από τότε που ήταν παιδί.  
Αλλά κάτω από την απαγόρευση μετανάστευσης του Τραμπ που απαγορεύει στους πολίτες από επτά Μουσουλμανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, την είσοδο στις ΗΠΑ για 90 ημέρες,το ακαδημαϊκό μέλλον της Almowafak έχει τεθεί σε αμφιβολία. 
Ο Subay έχει μετατρέψει τους δρόμους μιας ενεργής εμπόλεμης ζώνης στη δική του ζωντανή γκαλερί [Φωτογραφία   του Μουράτ Subay ]
"Είναι πραγματικά άδικο", δήλωσε η Almowafak, η οποία θέλει να γίνει δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αν και ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Σιάτλ έχει μπλοκάρει προσωρινά την απαγόρευση , δεν είναι σαφές εάν αυτό θα παραμείνει.
"Είμαι απογοητευμένη που βλέπω  την Αμερική να παίρνει αυτό το δρόμο. Αισθάνομαι σαν να είμαι παγιδευμένη, όπως όταν ήμουν στην Υεμένη και το αεροδρόμιο έκλεισε και οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν. Ένιωσα πως είχα παγιδευτεί εκεί επίσης, αλλά τουλάχιστον υπήρχε πόλεμος. Ο πόλεμος ήταν άδικος για εμάς. Αλλά εδώ στις ΗΠΑ, στη γη της ελευθερίας, να  συμβαίνει κάτι τέτοιο, απλά δεν μπορούσα να το πιστέψω. "
Οι ΗΠΑ της χορήγησαν μόνο μια 12μηνη βίζα για τις σπουδές της, σε αντίθεση με την άδεια τεσσάρων ετών, την οποία χρειάζεται η Almowafak για να συνεχίσει τις σπουδές της. Αν το μπλοκάρισμα στην απαγόρευση του Trump δεν διατηρηθεί,η Almowafak πιθανότατα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις σπουδές της και να επιστρέψει στην Υεμένη επ 'αόριστον.
«Είσαι στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αυτό είναι ένα καλό μέρος για να παγιδευτείς», δήλωσε η Almowafak. "Είναι σαν να είσαι σε  ένα χρυσό κλουβί. Δεν μπορώ να επισκεφθώ το σύζυγό μου. Ούτε μπορεί να έρθει αυτός εδώ. Δεν μπορώ να επισκεφθώ την οικογένειά μου. Δεν μπορώ να σπουδάσω στο εξωτερικό. Ήρθα εδώ για να σπουδάσω και δεν μπορώ να το κάνω αυτό και σε ένα χρόνο  δεν θα μπορώ να μείνω , αν η απαγόρευση συνεχίζεται. Συνεχίζω  να ελπίζω, γιατί δεν θέλω να σκέφτομαι τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια. "
Η Almowafak είχε προγραμματίσει να επιστρέψει στην Υεμένη αυτό το καλοκαίρι για να είναι με τον Subay, αλλά τώρα αυτά τα σχέδια είναι σε κίνδυνο.
"Την πρώτη φορά [που άκουσα για την απαγόρευση], σκέφτηκα ότι ήταν ένα αστείο πραγματικά," είπε ο Subay. «[Οι ΗΠΑ] είναι η χώρα των ευκαιριών, η χώρα της δημοκρατίας και στον 21ο αιώνα, θα απαγορεύει την είσοδο στους ανθρώπους ανάλογα με τη φυλή τους, τη θρησκεία τους και την εθνικότητά τους; Αυτό είναι ανοησία. Ο νόμος αυτός είναι ρατσιστικός. Είναι απίστευτο. [Είναι] σαν να βάζουμε ειλικρινείς, αθώους ανθρώπους σε μια φυλακή. "
Αν και οι πιθανότητες είναι εναντίον τους, ο Subay αρνείται να πιστέψει ότι η σύζυγός του πρέπει να εγκαταλείψει τα όνειρά της.  
"Παλεύει γι'αυτή την ευκαιρία να κερδίσει  μια υποτροφία για δύο χρόνια. Ξέρω, ήμουν εκεί σε κάθε βήμα», είπε.
"Η χώρα μας είναι αυτό που αποκαλούν τρίτος κόσμος. Οι πιθανότητές μας [είναι] δεν είναι πολλές. Μερικές φορές έρχεται μια ευκαιρία. Έτσι, μια τέτοια ευκαιρία, να αποδείξεις ποιος είσαι σε ένα τέτοιο αξιοσέβαστο πανεπιστήμιο, είναι πραγματικά σημαντικό και [πολύτιμο] κι έτσι πρέπει να και θα μείνει εκεί για να συνεχίσει τις σπουδές της. Είναι πολύ έξυπνη. "
Πηγή:  aljazeera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...