Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Επιφανής κληρικός φυλακίστηκε στο Ιράν

payvand
Ο Ahmad Montazeri κλήθηκε στο ειδικό δικαστήριο κληρικών στις 22 Φεβρουαρίου και αργότερα ανακοινώθηκε ότι θα παραμείνει υπό κράτηση, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα του Montazeri και στο Tegram Feed. 

Ο Montazeri, ένας 60χρονος ισλαμιστής κληρικός, είναι ο γιος του Αγιατολάχ Χοσεΐν Αλί Μονταζερί, ο οποίος ήταν κάποτε ο  προορισμένος διάδοχος του Αγιατολάχ Χομεϊνί, του ηγέτη της επανάστασης του 1979 του Ιράν. 

Τον Αύγουστο,ο Ahmad Montazeri  κυκλοφόρησε μια μαγνητοσκόπηση 40 λεπτών με τον  πατέρα του από το 1988, να διαφωνεί με κορυφαία μέλη του δικαστικού σώματος σχετικά με τις εκτελέσεις. 



Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι Ιρανοί αξιωματούχοι εκτέλεσαν περίπου 5.000 πολιτικούς αντιφρονούντες στο τέλος του πολέμου της χώρας με το Ιράκ το 1988. 

Ο Hossein Montazeri ήταν ένας από τους λίγους Ιρανούς ηγέτες που μίλησαν ενάντια στην απόφαση του Χομεϊνί να εκτελέσει τους κρατούμενους. 

Τον περασμένο Νοέμβριο το ειδικό δικαστήριο για κληρικούς καταδίκασε τον Ahmad Montazeri σε 10 χρόνια  φυλακή με την κατηγορία της «δράσης κατά της εθνικής ασφάλειας» και «κυκλοφορίας ενός διαβαθμισμένου αρχείου ήχου." 

Αλλά το δικαστήριο μείωσε την ποινή σε έξι έτη λόγω έλλειψης προηγούμενων καταδικών και το γεγονός ότι ο αδελφός του σκοτώθηκε σε μια επίθεση από μια μαρξιστική ομάδα που η Τεχεράνη θεωρεί ως τρομοκρατική οργάνωση. 

Ο Hossein  Montazeri, ο οποίος είχε τεθεί σε κατ 'οίκον περιορισμό για  αρκετά χρόνια, έγινε ο πνευματικός πατέρας του κινήματος της αντιπολίτευσης του Ιράν. Πέθανε το 2009. 


Ο Ahmad Montazeri ήταν σκληρός επικριτής του ιρανικού καθεστώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...