Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Τελώνου και Φαρισαίου-Αποστολικό Ανάγνωσμα

Αποτέλεσμα εικόνας για apostle paul

Στο αποστολικό ανάγνωσμα, το οποίο έχει επιλεχθεί για να διαβάζεται στην αρχή του Τριωδίου, ο απόστολος Παύλος για να ενισχύσει τον μαθητή του, Τιμόθεο προβάλλει το προσωπικό του παράδειγμα. Του θυμίζει πόσα τράβηξε, διωγμούς, φυλακίσεις, βάσανα αλλά και πως τα αντιμετώπισε. Με πίστη, μακροθυμία και αγάπη.
Η πίστη στην Εκκλησία δεν είναι θέμα θεωρητικό, μεταφυσικό και φιλοσοφικό όπως στις άλλες θρησκείες ή τις φιλοσοφίες. Η πίστη είναι κυρίως θέμα πράξεων και τρόπου ζωής. Πιστεύουμε στις μαρτυρίες και την προσωπική εμπειρία  των αποστόλων. Αυτών δηλαδή που υπέστησαν διωγμούς, φυλακίσεις ,μαρτύρια και θάνατο για την πίστη τους. Και στις μαρτυρίες των αγίων που ακολούθησαν τους Αποστόλους.


Είναι πολύ σημαντικό το παράδειγμα της ζωής μας. Αν θα προσελκύσουμε κόσμο ή όχι στην Εκκλησία δεν στηρίζεται, μόνο σε ωραία λόγια και αναλύσεις, αυτά άλλωστε έχουν γεμίσει τον κόσμο. Τίποτα όμως δεν ξεπερνά το προσωπικό παράδειγμα. Η Ορθοδοξία δεν είναι λόγια, είναι πράξη, είναι βίωμα .Και το παράδειγμα είναι αυτό που δίνει βαρύτητα στα λόγια μας. "Ξέρεις από ποιον έμαθες τις διδασκαλίες της πίστης",λέει ο απ. Παύλος στον Τιμόθεο ώστε να τον προστατεύσει και να μην τον μαγέψουν τα πλούτη, οι διασκεδάσεις και οι  ανέσεις που απολαμβάνουν οι πονηροί του κόσμου. Γιατί οι πράξεις, η ζωή ενός πραγματικά πιστού ξεπερνούν τα πλούτη όλου του κόσμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...