Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Σχολεία στη ζώνη πυρός:Οι δυσκολίες των μαθητών της Γάζας

Αεροφωτογραφία του μια τάξη με μια τρύπα στην οροφή και σε έναν από τους τοίχους
Η Wala, 16 ετών, πάντα κάθεται  μακριά από τα παράθυρα.
Το κορίτσι είναι είνια μαθήτρια  στο σχολείο Hayel Αμπντούλ Χαμίντ ,δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο Μπέιτ Χανούν , μια εγκατάσταση των Ηνωμένων Εθνών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Έχει αναπτύξει μια φοβία να κάθεται δίπλα σε παράθυρα, φοβάται, είπε στην Electronic Intifada, τις αδέσποτες σφαίρες.
Ο φόβος της είναι βάσιμος.Το  Μπέιτ Χανούν βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, και ο τσιμεντένιος τοίχος που αποτελεί το όριο είναι ορατός από το σχολείο της  Wala . Σε τέτοιες συνοριακές περιοχές τα Ισραηλινά πυρά είναι συνηθισμένα  και οι θάνατοι  συχνοί . Η απλή προσέγγιση είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος , καθώς οι  ισραηλινοί στρατιώτες προσπαθούν να κρατήσουν αρκετά μεγάλες περιοχές άδειες  από τους κατοίκους, τους αγρότες ή οποιονδήποτε άλλο προσπαθεί να πλησιάσει.


Όταν οι πυροβολισμοί  κοντά στα σύνορα είναι ιδιαίτερα συχνοί,το  Υπουργείο Παιδείας της Γάζας αναγκάζεται να εκκενώσει τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με τον Μοχάμετ Νάσερ, ο οποίος εργάζεται στο υπουργείο παιδείας της Γάζας, στο Μπέιτ Χανούν και μόνο υπάρχουν τέσσερα σχολεία, συμπεριλαμβανομένου του σχολείου  Hayel Αμπντούλ Χαμίντ , στις λεγόμενες περιοχές υψηλού κινδύνου - εντός 1.000 μέτρων από τοα σύνορα.
Αυτές  είναι «Οι περιορισμένης πρόσβασης Περιοχές" - στη γλώσσα του ΟΗΕ - που επιβάλλεται  από τον ισραηλινό στρατό, συνήθως με βία.
Η Wala είναι επίσης σημαδεμένη από την εμπειρία της κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης του 2014 και του βομβαρδισμού του δημοτικού σχολείου  του Μπέιτ Χανούν .
Αυτή και η οικογένειά της είχαν καταφύγει στο σχολείο που διοικείται από την UNRWA , την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης, μαζί με εκατοντάδες άλλους πολίτες από την περιοχή, όταν δέχθηκε επίθεση στις 24 Ιουλίου 2014.
«Κάθε φορά που έρχομαι στο σχολείο θυμάμαι το φόβο που  ένιωσα εκείνη την ημέρα», δήλωσε η  Wala, για την  οποία και μόνο ο ήχος των ισραηλινών τεθωρακισμένων που κινούνται σε κοντινή απόσταση την κάνει να νιώθει ότι "ο θάνατος με κυνηγά."
Ο βομβαρδισμός στη συνέχεια καταδικάστηκε  ως "παραβίαση των νόμων του πολέμου" από  το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων . Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά.

Λογικός φόβος

Η Samira al-Zaneen, δασκάλα της Wala, είπε ότι το κορίτσι ήταν μια πολύ καλή μαθήτρια φοιτητής, αλλά οι βαθμοί της έπεσαν  από εκείνη την μοιραία ημέρα.
"Κάθε φορά που ακούει πυροβολισμούς,  αρχίζει να κλαίει και να ζητά τη μητέρα της. Προσπαθούμε να την ηρεμήσουμε, αλλά στο τέλος θα πρέπει να τη στείλουμε στο σπίτι της. Μένει πίσω  λόγω του φόβου της για αυτά που κάνουν οι Ισραηλινοί στα σύνορά μας. "
Ο Muhanna al-Masri , ένας σχολικός σύμβουλος, έχει γράψει και διανέμει εκπαιδευτικό οδηγό για να βοηθήσει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης μεταξύ των μαθητών και των οικογενειών τους και να τους βοηθήσει  να αντιμετωπίσουν το φόβο και το άγχος από τα οποία πολλοί υποφέρουν.
"Οι συνεχείς βομβαρδισμοί και πυροβολισμοί από το Ισραήλ προκαλούν πολύ φόβο και άγχος στους μαθητές", δήλωσε ο αλ-Μάσρι. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, έχει σχεδιάσει προγράμματα για να βοηθήσει τους μαθητές να αντιμετωπίσουν με διάφορους τρόπους, που κυμαίνονται από απλά ταξίδια στη θάλασσα μέχρι συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης.
Ο Al-Masri ήταν πεπεισμένος ότι με την πάροδο του χρόνου το σχολείο θα μπορούσε να βοηθήσει τη Wala στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της. Βέβαια, πρόσθεσε, ότι υπάρχει όριο σε αυτά που  μπορούν να κάνουν: Ο φόβος είναι τελικά λογικός ένα και σχετίζεται με τη "σταθερότητα, τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της ισραηλινής βίας» στα σύνορα.
 Η ίδια η Wala , δήλωσε ότι η υποστήριξη του σχολείου βοηθούσε. "Αρχίζω να προσαρμόζομαι", είπε στην Electronic Intifada. Ακόμα, «Κάθε φορά που ακούω τεθωρακισμένα να κινούνται, αρχίζω να τρέμω. Και όταν αρχίζουν οι πυροβολισμοί, δεν μπορώ να ελέγξω τα νεύρα μου. Δεν ξέρω γιατί μου συμβαίνει αυτό. "
Η γειτνίαση με τα σύνορα της Γάζας και τη βία εκεί έχει πάντα μια επίδραση στους νέους. Αλλά δεν είναι πάντα η ίδια. Λίγο νότια του Μπέιτ Χανούν είναι Shujaiya , μια γειτονιά της πόλης της Γάζας κοντά στα σύνορα και η περιοχή όπου έγινε μια από τις χειρότερες σφαγές της επίθεσης  του 2014.
Εδώ,τα  δίδυμα αδέλφια Ahmad και Muhammad, 15 ετών, διατηρούν άριστους βαθμούς στο στο Σχολείο των Μαρτύρων της Shujaiya , ακόμη και αν το σπίτι τους καταστράφηκε στον ισραηλινό βομβαρδισμό και η οικογένεια των εννέα μελών  ζει τώρα σε ενοικιαζόμενα καταλύματα.
Σε αντίθεση με τη Wala, αυτοί οι αδελφοί μένουν ανεπηρέαστοι από τους ήχους των ισραηλινών τανκς και μαχητικών.Είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν ανεξάρτητα από ήχους ή εμπόδια.
"Αν η επιμονή μας να μορφωθούμε ενοχλεί τις  κατοχικές δυνάμεις, θα μορφωθούμε στο υψηλότερο επίπεδο που μπορούμε", δήλωσε ο Muhammad. "Ελπίζω να γίνω μηχανικός για να καταπολεμήσω την κατοχή με το δικό μου τρόπο και να ξαναχτίσω το καταστραμένο  σπίτι μας."

Εκπαίδευση στη γραμμή του πυρός

Είναι ένας δύσκολος αγώνας για  περισσότερους από έναν λόγους για τα δίδυμα. Τα σχολεία κοντά στα σύνορα της Γάζας δεν μπορούν να λειτουργήσουν με πλήρη απασχόληση, επειδή αναγκάζονται να κλείσουν κατά τη διάρκεια των συχνών κρουσμάτων βίας.
Για να αντισταθμιστεί το γεγονός , ο Muhammad και ο Ahmad χρησιμοποιούν εκείνες τις ημέρες για να σπουδάσουν στο σπίτι,και  ακόμη μένουν σε επαφή με τους δασκάλους τους για να αποφευχθεί η υπερβολική αναστάτωση.
Τα σχολεία επίσης προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι η  διαταραχή θα είναι ελάχιστη. Ειδικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου Αμπντουλάχ Αμπντ αλ-Τζαλίλ. Οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και την υπηρεσία πολιτικής άμυνας.
"Τα προγράμματα εκπαιδεύουν τους μαθητές, τους γονείς και τις οικογένειες σχετικά με τις διαδικασίες ασφαλούς εκκένωσης."
Τέτοια προγράμματα προσπαθούν να προετοιμάσουν τους μαθητές να προβλέψουν τις πολλές μεταβλητές κατά τη διάρκεια των  επεισοδίων βίας, συμπεριλαμβανομένων των βολών πυροβολικού και των πυροβολισμών. Οι παράγοντες είναι πολλαπλοί: θραύσματα από σπασμένα γυαλιά παραθύρων, το νερό μπορεί να είναι σπάνιο, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στις καταστροφικές επιδρομές τους βάζουν φωτιά στις δεξαμενές νερού στις σχολικές στέγες ή καταστρέφουν πηγάδια και υποδομές,τα κτίρια μπορεί να ταρακουνηθούν και οι  τοίχους να σπάσουν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα του πανικού μεταξύ των μαθητών .
Αλλά υπάρχει όριο σε αυτά που  που μπορούν να γίνουν σε έναν τομέα που εργάζεται κάτω από τεράστια πίεση και κόντρα  στις πιθανότητες. Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης του 2014, περισσότερα από 220 σχολεία υπέστησαν ζημιές - κυρίως κυβερνητικά σχολεία, αλλά και περίπου 70 σχολεία του ΟΗΕ - σύμφωνα με τον Ziad Thabet, έναν αξιωματούχο του  υπουργείου Παιδείας.
Είκοσι-έξι σχολεία καταστράφηκαν ολοσχερώς το 2014, είπε ο αξιωματούχος, αν και έκτοτε ξαναχτίστηκαν, έχοντας κριθεί ότι έχουν προτεραιότητα για την ανασυγκρότηση, και παρά τους ισραηλινούς περιορισμούς στην είσοδο των οικοδομικών υλικών.
Χιλιάδες μαθητές παραμένουν άστεγοι ,σημειώνει ο  Thabet σηειωθεί, ειδικά στις βόρειες περιοχές κοντά στα σύνορα  της Γάζας, και όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν ασκήσει στον τομέα της εκπαίδευσης σοβαρές πιέσεις.
"Κάνουμε ό, τι μπορούμε», δήλωσε ο Thabet. «Προσπαθούμε να ανοικοδομήσουμε."
Συνολικά, 85 σχολεία που βρίσκονται μέσα ή κοντά στις  συνοριακές περιοχές της Γάζας, σύμφωνα με το Μοχάμεντ Νάσερ, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού και μελετών στο υπουργείο Παιδείας. Πέντε από αυτά είναι μέσα σε 1.000 μέτρα από το όριο και σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Ακόμα φιλόδοξοι

Όλα αυτά τα σχολεία υπόκεινται σε διαδικασίες εκκένωσης, υποβάλλοντας την εκπαίδευση των σχεδόν 45.000 μαθητών  σε τακτική διακοπή. Δεν υπάρχουν προκαθορισμένες προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένα συγκεκριμένο σχολείο θα κλείσει ή θα εκκενωθεί,είπε ο  Nasser στην Electronic Intifada. Οι αποφάσεις εξαρτώνται εντελώς από την κατάσταση  ασφάλειας οποιαδήποτε ημέρα.
Από τα πέντε σχολεία υψηλού κινδύνου, το Σχολείο Μαρτύρων στο χωριό  Khuzaa κοντά στο Χαν Γιουνίς είναι ίσως το πιο κοντινό στα σύνορα, που βρίσκεται σε απόσταση ούτε  500 μέτρων.
Το σχολείο έχει καταστραφεί σε προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις, αλλά έχει επισκευαστεί επαρκώς ώστε να ανοίξει εκ νέου. Ακόμα, τα σπασμένα τζάμια από πυροβολισμούς μπάζουν στις βροχές του χειμώνα, και μια μαθήτρια ,η Mariam, 16 ετών,  βάζει τα κλάματα όταν η τσάντα της πέφτει σε μια λακκούβα νερού στην τάξη.
Η αντικατάσταση τζαμιών  είναι ένα συνηθισμένο  καθήκον για τους διευθυντές των σχολείων, αν και οι  ζημιές στους τοίχους και τα πατώματα των αιθουσών διδασκαλίας αντιμετωπίζονται λιγότερο συχνά . Οι λακκούβες  νερού είναι κοινές, το σχολείο είναι κρύο και η υγρασία είναι ένα πρόβλημα.
Πολλοί δάσκαλοι και μαθητές κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό ότι  σκόπιμα στοχεύει τα παράθυρα το χειμώνα ακριβώς για να διακόψει τη σχολική ζωή.
Υπάρχουν 13 σχολεία στις ανατολικές συνοικίες της Χαν Γιουνίς που  εφάπτεται στις συνοριακές ζώνες, σύμφωνα με τον Σαϊντ Harb της διεύθυνσης εκπαίδευσης της Χαν Γιουνίς. Αυτά εξυπηρετούν περισσότερο από το 20 τοις εκατό των μαθητών στην περιοχή, ή σχεδόν 20.000 παιδιά, δήλωσε ο Harb. Μερικές από αυτές τις περιοχές - όπως η αλ-Fukhara και Qarara - είναι αραιά χτισμένες και έχουν λίγη βλάστηση που προσφέρουν περιορισμένη προστασία από κάθε πυροβολισμό, είπε ο Harb.
Η Mariam δεν έχει αφήσει η επισφαλής κατάσταση να επηρεάζει τους βαθμούς της. Συνεχίζει να πηγαίνει καλά και εργάζεται σκληρά για τις σπουδές της. Όπως ο Muhammad, ένα από τα δίδυμα της Shujaiya, θέλει να γίνει μηχανικός για την ανοικοδόμηση της Γάζας.
"Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε και θα συνεχίσουμε τις σπουδές μας και θα αγωνιζόμαστε  ενάντια στην επιθετικότητα, τη φτώχεια και όλα τα άλλα εμπόδια μέχρι να επιτύχουμε τις ελπίδες και τους στόχους μας," ορκίζεται ο νεαρός.


Η Sarah Algherbawi είναι ανεξάρτητη συγγραφέας και μεταφράστρια από τη Γάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...