Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Μεγάλη απεργία των αστυνομικών σε πολιτεία της Βραζιλίας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα

Military police check the broken entrance to a store that was looted in Vitoria, Espirito Santo State, Brazil, Wednesday, February 8, 2017. (Photo by AP)
Η αστυνομία στην σε κατάσταση κρίσης  νοτιοανατολική πολιτεία της Βραζιλίας Espirito Santo παρέμεινε ανενεργή παρά τις δηλώσεις από αξιωματούχους ότι μια συμφωνία έχει επιτευχθεί με τις αστυνομικές δυνάμεις, έτσι ώστε να τερματίσει μια απεργία που διαρκεί μία εβδομάδα.
Οι  αξιωματούχοι είπαν την Παρασκευή ότι είχαν καταλήξει σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των αξιωματικών επιβολής του νόμου και ότι η αστυνομία θα επανέλθει στα καθήκοντά της στις 0700 πμ (0900 GMT) το Σάββατο.
Ωστόσο, τα μέλη των οικογενειών των απεργών  αστυνομικών, οι οποίοι έχουν πρωτοστατήσει στην απεργία σχηματίζοντας  ανθρώπινα μπλόκα έξω από τα αστυνομικά τμήματα, υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία , μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης το Σάββατο.


Οι αστυνομικοί λένε ότι οι οικογένειές τους ξεκίνησαν την απεργία, επειδή δεν έχουν λάβει αύξηση των μισθών εδώ και  τέσσερα χρόνια και ο βασικός μισθός τους,περίπου 2.700 ρεάλ (867 δολάρια) το μήνα,είναι από τους  χαμηλότερους στη χώρα, παρά την κακή φήμη της για ένα υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας.
Η Espirito Santo είναι μία από τις πολλές πολιτείες της χώρας που έχει πληγεί από μια κρίση του προϋπολογισμού, η οποία με τη σειρά της έχει αποδυναμώσει τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες.
Η  απεργία των αστυνομικών για τους μισθούς έχει αφήσει ένα κενό ασφάλειας και οδήγησε σε αχαλίνωτες επιθέσεις, ληστείες και λεηλασίες, συχνά μέρα μεσημέρι.
Η ένωση της αστυνομίας δήλωσε το Σάββατο ότι 138 ανθρωποκτονίες είχαν διαπραχθεί στη πολιτεία , από την έναρξη της απεργίας το περασμένο Σάββατο.Οι  πράκτορες  ασφάλειας του κράτους λένε ότι  οι περισσότερες από τις δολοφονίες φαίνεται να έχουν να κάνουν με συμμορίες ναρκωτικών ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, αν και περαστικοί έχουν επίσης εμπλακεί στη βία.
Επίσης το Σάββατο, ο υπουργός Άμυνας Ραούλ Jungmann και ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας, Rodrigo Janot, συναντήθηκαν με τις υπό διαπραγμάτευση πλευρές στη Βιτόρια, σε μια προσπάθεια να επιλύσουν το θέμα. Ο Jungmann είπε στις τοπικές ειδήσεις ότι οι απεργοί  αστυνομικοί προκαλούν αύξηση της εγκληματικότητας και, «είτε το ξέρουν είτε όχι, βοηθούν τους εγκληματίες που σκοτώνουν πολίτες».
Αυτή η εικόνα δείχνει άνδρες του ναυτικού να  επιθεωρούν αυτοκίνητα σε ένα σημείο ελέγχου στην πόλη της Serra στη πολιτεία  Espirito Santo , της Βραζιλίας, 9 Φεβρουαρίου, 2017. (Με AP)
Σύμφωνα με το νόμο της Βραζιλίας, είναι παράνομο για όργανα της τάξεως  να κατέβουν σε απεργία. Έτσι, σύζυγοι αστυνομικών και άλλα μέλη των οικογενειών έχουν αναλάβει δράση εμποδίζοντας με τα σώματά τους τα  αυτοκίνητα της αστυνομίας να φύγουν από τους σταθμούς.
Οι ίδιες οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν προσπαθήσει να απομακρύνουν τις οικογένειές τους, και υπάρχουν φόβοι μεταξύ μερικών από τους συγγενείς ότι  οι στρατιώτες που υπηρετούν στην περιοχή ως εναλλακτικοί  φορείς επιβολής του νόμου θα προσπαθήσουν να τους απομακρύνουν με τη βία.
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι έχουν κλείσει τα σχολεία και κλινικές και σταμάτησαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω της απουσίας των  αστυνομικών. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έχουν επίσης κλείσει τα καταστήματα και τα γραφεία τους.
Μεγάλο μέρος της βίας στην πολιτεία, η οποία βρίσκεται βόρεια του Ρίο ντε Τζανέιρο, έχει επικεντρωθεί στις φτωχές περιφέρειες της μητροπολιτικής Βιτόρια, της πρωτεύουσας του κράτους. Αλλά η πόλη έχει αναφερθεί ότι ήταν ήρεμη, το Σάββατο, καθώς ο νόμος και η τάξη επιβλήθηκαν από χιλιάδες στρατιώτες και επίλεκτους αξιωματικούς της ομοσπονδιακής αστυνομίας που  αναπτύχθηκαν στην περιοχή.
Αλλού, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, περιορισμένες διαμαρτυρίες από αστυνομικούς, την Παρασκευή και το Σάββατο θορύβησαν τους κατοίκους της μητροπολιτικής περιοχής των 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου το έγκλημα έχει αυξηθεί κατά το παρελθόν έτος.Αλλά οι κρατικοί αξιωματούχοι εκεί είπαν ότι πάνω από το 95 τοις εκατό της αστυνομίας ήταν σε περιπολία στο Ρίο, απορρίπτοντας τις ανησυχίες μιας επικείμενης απεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...