Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

300 არაგველი / Οι 300 Αραγκβιανοί




Οι Τριακόσιοι Αραγκβιανοί( Γεωργιανά : სამასი არაგველი , samasi aragveli ) είναι το όνομα με το οποίο η γεωργιανή ιστοριογραφία αναφέρεται στην διμοιρία των ορεσίβιων από την κοιλάδα Aragvi οι οποίοι ήταν οι τελευταίοι που αντιστάθηκαν  στην μάχη της Krtsanisi , υπερασπίζοντας την Τιφλίδα ενάντια στην εισβολή του στρατού των Qajar το 1795. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας αγιοκατέταξε τους  300 Aragvians και εκείνους που πολέμησαν και πέθαναν στη μάχη ως μάρτυρες το 2008.

Αποτέλεσμα εικόνας για Three_Hundred_Aragvians


Οι 300 Αραγκβιανοί ήταν μέρος του του στρατού που συγκεντρώθηκε από τις περιοχές των ορεινών περιοχών στον  ποταμό Aragvi και που πολέμησαν υπό τον  Πρίγκιπα Vakhtang της Γεωργία στους δρόμους προς  τη γεωργιανή πρωτεύουσα Τιφλίδα, στις 11 Σεπτεμβρίου 1795. Οι σφοδρές μάχες, που εκτυλίχθηκαν στα πεδία της Krtsanisi και συνεχίστηκαν στους δρόμους της Τιφλίδας, είχαν ως αποτέλεσμα  την ήττα του,γερασμένου και με απελπιστικά λιγότερους άνδρες, γεωργιανού βασιλιά Ηράκλειου II στα χέρια του περσικού στρατού με επικεφαλής τον Αγά Μοχάμεντ Χαν , και την άλωση της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις γεωργιανές πηγές , οι Aragvians είχαν υποσχεθεί  να πολεμήσουν μέχρι θανάτου και έμειναν πιστοί στον όρκο τους. Οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν, πολεμώντας στην τελευταία μάχη  στην Τιφλίδα και δίνοντας στον Ηράκλειο τη δυνατότητα της υποχώρησης. 

Οι 300 Αραγκβιανοί στρατιώτες πρώτη φορά  εγκωμιάστηκαν στην ιστορία από τον πρίγκιπα Teimuraz , ο ίδιος ήταν έφηβος συμμετέχων στις μάχες του 1795 . Μεγάλες μορφές  της γεωργιανής λογοτεχνίας του 19ου και του 20ου αιώνα, όπως οι Grigol Orbeliani , Ilia Chavchavadze , Iakob Gogebashvili , Vazha-Pshavela , Galaktion Tabidze και Lado Asatiani , απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη τους και βοήθησαν να καθιερωθεί  τη θέση τους ως εθνικοί ήρωες.
Αποτέλεσμα εικόνας για სიმღერა 300 არაგველზე
Ένα μνημείο για τους 300 Αραγκβιανούς, με δημιουργό τον  Α. Bakradze, ανεγέρθηκε το 1959 στον τόπο όπου ανακαλύφθηκαν απομεινάρια από  τους τάφους εκείνων που έχασαν τη ζωή τους το 1795. Ένα κοντινό πάρκο και μια γέφυρα πάνω από τον Mtkvari φέρουν το όνομα των 300 Αραγκβιανών  και στην Τιφλίδα ένας σταθμός του μετρό που  άνοιξε το 1967 πήρε επίσης το όνομα τους  προς τιμήν τους. Στις 27 Ιουνίου 2008, η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας υπό την προεδρία του Καθολικού-Πατριάρχη Ηλία Β αγιοκατέταξε τους "300 Αραγκβιανούς, κληρικούς και λαϊκούς που χάθηκαν στη μάχη του Krtsanisi του 1795" ως "άγιους μάρτυρες", ορίζοντας την 11η Σεπτεμβρίου ( Ν.Η.24 Σεπτεμβρίου) ως ημέρας μνήμης τους.

wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...