Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Τα τατουάζ των Νταλίτ,απάντηση στην απαγόρευση να μπουν στους ναούς

Chhattisgarh, Ινδία -  Περίπου 250 χιλιόμετρα από  τη Ραϊπούρ, την πρωτεύουσα του ινδικού  κρατιδίου του Chhattisgarh, υπάρχουν μερικά χωριά όπου τα μικρά, συχνά ερειπωμένα σπίτια από  λάσπη, με τους τοίχους τους βαμμένους σε αποχρώσεις του μπλε, υπογραμμίζουν τους χαλασμένους  δρόμους.
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζουν εδώ είναι Νταλίτ - οι λιγότερο προνομιούχοι  στον Ινδικό σύστημα των καστών.
Ο Dhani Ram Sonwani είναι ένας 60χρονος αγρότης που ζει στο χωριό Charpora. "Οι μη προνομιούχες κάστες στο σύστημα των καστών καταπιέστηκαν από τις προνομιούχες κάστες, οι οποίες έκαναν τη ζωή τους κόλαση», εξηγεί ο ίδιος, καθώς  κάθεται έξω από το ερειπωμένο   σπίτι του. "Μας αποκαλούσαν με ονόματα όπως chamar και achhoot [παρίες]. Οι πρόγονοί μας αντιμετωπίζονταν χειρότερα από ό, τι τα ζώα και δεν είχαν καν τη δυνατότητα να εισέλθουν σε ναούς."
Είναι αυτό το τελευταίο σημείο που εξηγεί τα τατουάζ στο  πρόσωπο και το σώμα του Sonwani . Είναι το όνομα του Ινδουιστικού θεού Ραμ, και πολλοί  άλλοι παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού και των γειτονικών χωριών έχουν παρόμοια σημάδια. 

Είναι οπαδοί του Ramnami Samaj, ένα θρησκευτικό κίνημα που ιδρύθηκε το 1890 από έναν θιασώτη Dalit του Ram  που ονομαζόταν Parshu Ram Bhardwaj, στον οποίο αρνήθηκαν την είσοδο στο  ναό σε ένα από αυτά τα χωριά στην Chhattisgarh.

«Ποιος χρειάζεται έναν ναό, όταν έχουμε το όνομα του Θεού γραμμένο πάνω μας;" λέει ο Sonwani. "Ο Θεός είναι παντού και όχι μόνο στους ναούς".
"Υπάρχει ένας ναός κοντά στο χωριό μας και κανείς από την κοινότητά μας δεν έχει εισέλθει ποτέ στο ναό," προσθέτει ο Sonwani . "Δεν έχουμε ιδέα ποιανού θεού το είδωλο  στεγάζεται σε αυτό το ναό." 

Λέει ότι ντάλιτ  δεν υφίστανται διακρίσεις στον ίδιο βαθμό όπως  πριν, αλλά ότι "υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουν" μέχρι να εξαλειφθούν οι ανισότητες του συστήματος των καστών.  

Η παράδοση δεν υπάρχει πια,αλλά, κατά το παρελθόν, τα μέλη της κοινότητας συνήθως έκαναν τατουάζ μετά το γάμο, ο οποίος γινόταν  συνήθως στο  χρονικό διάστημα μεταξύ των ηλικιών 11 και 14. Επειδή η διαδικασία θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επώδυνη, το τατουάζ - το οποίο γινόταν  συνήθως από γυναίκες που  χρησιμοποιούσαν  ένα μελάνι που κατασκευάζεται από αιθάλη και το νερό - θα μπορούσε να γίνει κατά διαστήματα.
Η εβδομήνταπεντάχρονη Samund Bai ζει στο χωριό Baday Sipat και θυμάται ότι έκανε τατουάζ λίγο μετά το γάμο της στην ηλικία των 13.  

«Ο σύζυγός μου είχε τατουάζ σε όλο το σώμα του και μου ζήτησε να κάνω τατουάζ με το όνομα του Ram στο πρόσωπό μου  καθώς ήταν μέρος του πολιτισμού και της θρησκείας μας », θυμάται. "Ο πόνος που το συνόδευε ήταν ένας εφιάλτης. Δεν μπορούσα να φάω ή να πιω για έξι μήνες." 

Οι νεότεροι οπαδοί του Ramnami Samaj δεν κάνουν  πλέον τατουάζ, με πολλούς να πιστεύουν ότι τους κρατά πίσω με την αποκάλυψη της κάστας τους σε μια χώρα όπου ο Vibhishan Patray, ο πρόεδρος της ΜΚΟ  Jan Jagran Samiti (Λαϊκή αφύπνιση της κοινωνίας) , λέει ότι οι "διακρίσεις των καστών εξακολουθούν να είναι διαδεδομένες σε πολλά μέρη".
H Samund Bai θυμάται να προσπαθεί να επισκεφθεί ένα ναό με το σύζυγό της κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και να τους διώχνουν, επειδή τα τατουάζ τους έδειχναν την  κάστα τους. "Ήταν σπαρακτικό όταν ο ιερέας του ναού αρνήθηκε να μας αφήσει να μπούμε", λέει. "Ήταν τότε που αποφασίσαμε ότι δεν θα κάναμε τατουάζ στα παιδιά μας, ακόμα κι αν ακολουθούσαν την κίνηση Ramnami." 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...