Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Το τέχνασμα του ραβίνου


Κάποτε ένας νεαρός επισκέφθηκε ένα ραβίνο, για να τον ρωτήσει πώς να συμπεριφέρεται στη ζωή του. Ο ραβίνος γνώριζε ότι ο νεαρός προερχόταν από πολύ ευσεβή οικογένεια, ζηλωτών και τηρητών του Νόμου. Γι’ αυτό, αφού συγκέντρωσε τους μαθητές του, ζήτησε από τον νεαρό να επαναλάβει το αίτημά του.
«Θα ήθελα, δάσκαλε, είπε ο νεαρός, να μου δώσεις σαφείς και ακριβείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνω στη ζωή μου και τι δεν πρέπει».
Ο ραβίνος απάντησε:
«Ζήσε τη ζωή σου! Όταν μπορείς, κλέψε. Αλλά μην ξεχάσεις να μου δώσεις μέρος από όσα θα κλέψεις. Αμέλησε τα καθήκοντά σου και κυνήγησε όσο μπορείς τις απολαύσεις. Προσπάθησε πάντα να επικρατείς στους άλλους. Με ένα λόγο, ζήσε χωρίς αρχές∙ μόνο έτσι θα πραγματώσεις τον εαυτό σου.»

Ο νεαρός άκουσε τις συμβουλές και εξαφανίστηκε.  Λίγους μήνες αργότερα, ο ραβίνος ρώτησε τους μαθητές του, αν είχαν νέα από τον νεαρό. Εκείνοι τον πληροφόρησαν ότι ζούσε σε χώρα μακρινή μιαν άγια ζωή και ότι μιλούσε για τον δάσκαλό τους άσχημα λέγοντας ότι ήταν η προσωποποίηση του σατανά.
 Ο δάσκαλός τους χαμογέλασε και είπε: «Αν τον είχα συμβουλέψει να ζήσει μια ενάρετη ζωή δεν θα με είχε ακούσει. Αυτό του είχε προταθεί και επιβληθεί από τα γεννοφάσκια του με χίλιους τρόπους. Ήθελε κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο. Μόνο όταν ένθερμα του πρότεινα έναν άλλο τρόπο ζωής, συνειδητοποίησε ότι προτιμούσε, αυτή τη φορά από δική του επιλογή, να παραμείνει στο γόνιμο χωράφι της αρετής.»
«Και τι λέτε για το γεγονός ότι σας αποκαλεί σατανά;» ρώτησαν οι μαθητές.
«Για μένα, δεν έχει σημασία. Τα λόγια τα παίρνει ο άνεμος. Για τον ίδιο, θα το καταλάβει, όταν έρθει η ώρα!», τους απάντησε.
Επιμέλεια: Αθανάσιος Γκάτζιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...