Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Έσωσε σκύλο χάνοντας το πόδι του κι έγινε ήρωας


Τεχεράνη - Ένας νεαρός σουνίτης στρατιώτης  έχει γίνει εθνικός ήρωας στη σιιτική πλειοψηφία του Ιράν μετά τον ακρωτηριασμό του, ενώ προσπαθούσε  να σώσει ένα αδέσποτο σκυλί παγιδευμένο σε ένα ναρκοπέδιο.

Η ιστορία του Mohammad Bakhtar, 19 ετών, έχει γίνει πασίγνωστη στη χώρα, με υποστηρικτικά tweets και φωτογραφίες να αυξάνονται από το περιστατικό στην ιρανική στρατιωτική βάση τον περασμένο μήνα.

Το παγωμένο  απόγευμα της 17ης Δεκεμβρίου,ο  Bakhtar παρατήρησε το σκυλί που μπλέχτηκε στα συρματοπλέγματα γύρω από ένα ναρκοπέδιο κοντά σε μια αποθήκη πυρομαχικών. Ακούγοντας τις θρηνώδεις κραυγές του σκύλου,ο Bakhtar όρμησε πάνω για να ελευθερώσει το τραυματισμένο ζώο - και δευτερόλεπτα αργότερα, μια νάρκη εξερράγη, θρυμματίζοντας το δεξί του πόδι.




"Στεκόμουν στη σκοπιά μου εκείνη τη μέρα ... άκουσα το φτωχό σκυλί να κλαίει ασταμάτητα," δήλωσε ο Bakhtar στο Αλ Τζαζίρα. "Ήξερα ότι ήταν ένα ναρκοπέδιο, αλλά δεν θα μπορούσα να φθάσω  το φτωχό σκυλί. Έβαλα τελικά το δεξί πόδι μου στην άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος  για  να απελευθερώσω το σκυλί. Μόλις έτρεξε, [η νάρκη εξερράγη ]. "

Οι γιατροί στη βορειοδυτική πόλη Ταμπρίζ προσπάθησαν για ώρες να σώσουν το πόδι του Bakhtar , αλλά οι προσπάθειές τους ήταν ανεπιτυχείς.


Παρά το γεγονός ότι η Tabriz έχει μια ιστορία εθνοθρησκευτικών  συγκρούσεων που χρονολογούνται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και, σήμερα, διατηρεί μια σημαντική σιιτική πλειοψηφία, χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αξιωματούχων, σχημάτισαν ουρά έξω από το νοσοκομείο για να αποτίσουν φόρο τιμής στον νεαρό σουνίτη στρατιώτη. Φωτογραφίες του Bakhtar μέσα στο νοσοκομείο, και αργότερα να γίνεται δεκτός με το καλωσόρισμα ενός ήρωα στη γενέτειρά του Marivan, μοιράστηκαν ευρέως στο Telegram Messenger app σε όλη τη χώρα.

"Χαιρετίζω αυτό το νεαρό στρατιώτη ως σύμβολο τιμής και ανδρείας, και εύχομαι η Μέση Ανατολή να είχε πολλούς σαν κι αυτόν ως πανάκεια για τα μακροχρόνια υφιστάμενα προβλήματα»,έγραψε  ένα κορίτσι από την Τεχεράνη.


Ο ποδηλάτης Kamal Rastkhani είπε ότι είχε διανύσει περισσότερα από 300 χιλιόμετρα στο χιόνι και τις  χαμηλές θερμοκρασίες για να αποτίσει φόρο τιμής στον Bakhtar "ως σύμβολο της αγάπης για τα πλάσματα του Θεού".

Άλλοι ζήτησαν να λάβει ο  Bakhtar ασφάλεια και μια νέα θέση εργασίας, ενώ η Αντιπρόεδρος Masoumeh Ebtekar, η οποία είναι επικεφαλής του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος (EPO), κάλεσε  Bakhtar αυτοπροσώπως και τον επαίνεσε δημοσίως ως "πηγή τιμής και περηφάνιας για κάθε Ιρανό".

Η Ebtekar φέρεται να έχει προσφέρει στον  Bakhtar μια θέση εργασίας στο ΕΡΟ, κάτι που ο ίδιος έχει δεχτεί με ενθουσιασμό, λέγοντας ότι αυτό θα του επιτρέψει να εκπληρώσει ένα "παιδικό όνειρο" δουλεύοντας κοντά στη φύση.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη μετά την άφιξή του πίσω στη Marivan την περασμένη εβδομάδα, ο Bakhtar είπε στο Al Jazeera ότι δεν μετανιώνει για  τις ενέργειές του εκείνο το απόγευμα του Δεκεμβρίου.

"Πονούσα, αλλά αισθάνθηκα πολύ καλά που χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν στο νοσοκομείο για να με επισκεφθούν", είπε, σημειώνοντας ότι αν έβλεπε το σκυλί σε αυτή την κατάσταση και πάλι, θα έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα.



"Αγαπώ τα ζώα. Αγαπώ τη φύση,"πρόσθεσε ο  Bakhtar , σημειώνοντας ότι ο ίδιος μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό στα περίχωρα της Marivan, όπου η οικογένειά του, εξέτρεφε βοοειδή και είχε ένα σκύλο. Όταν μετακόμισε στην πόλη, του έλειπε η  ποιμενική ζωή, είπε.

"Δεν είχα καμία πιθανότητα να κρατήσω το σκυλί μου στην πόλη πια», είπε. "Πήγα στο γυμνάσιο και εργάστηκα στο εργαστήριο ξυλουργικής. Πολύ διαφορετικά από τον τρόπο που ζούσαμε σε αυτό το όμορφο χωριό"

Μετά την επιστροφή στην Marivan την περασμένη εβδομάδα,ο Bakhtar έγινε δεκτός με μεγάλες εκδηλώσεις και ενθουσιασμό , όπως στεφάνια, λουλούδια και πανό τυπωμένα με μηνύματα όπως: " Είσαι ο ήρωας" και "Καλώς ήρθες και πάλι, γενναίε στρατιώτη."

Ο μεγαλύτερος αδελφός του  Bakhtar , Atta, 29 ετών, είπε ότι λυπάται  για τον πόνο του αδελφού του , αλλά είναι  και περήφανος.

"Μπορώ να θυμηθώ δεκάδες φορές που είχε αγωνιστεί για τα βοοειδή μας και το  σκύλο του. Είναι τόσο ιδιαίτερος," δήλωσε ο Atta  στο Αλ Τζαζίρα.

" Ο Mohammad ήταν στα μισά της 24μήνης στρατιωτικής θητείας του", πρόσθεσε ο Atta. "Ίσως αυτή να είναι μια ευλογία μεταμφιεσμένη  για τον  Mohammad  ώστε να γυρίσει πίσω στη φύση και στον τρόπο ζωής  που αγαπούσε  όλη του τη ζωή."

Πηγή:  aljazeera.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...