Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Το Ιράν θρηνεί την απώλεια υψηλόβαθμου κληρικού

Rafsanjani

Ο λαός  του Ιράν θρηνεί τον θάνατο του Προέδρου του Συμβουλίου  Ορθότητας αγιατολάχ Χασεμί Ραφσαντζανί Ακμπάρ, ο οποίος πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 82 ετών.
Μεγάλα πλήθη  πενθούντων έχουν  φράξει το δρόμο γύρω από το νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης, όπου ο Αγιατολάχ Ραφσαντζανί είχε εισαχθεί μετά από καρδιακή προσβολή.


Άνθρωποι θρηνούν τον θάνατο του Αγιατολάχ Ραφσαντζανί Ακμπάρ Χασεμί έξω από την Jamaran αίθουσα προσευχής στην Τεχεράνη στις 8 Ιανουαρίου, 2017. (Φωτογραφία από IRNA)
Το σώμα του μεταφέρθηκε αργότερα στην αίθουσα προσευχής Jamaran , όπου ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών και θρησκευτικών προσωπικοτήτων συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν ύστατο φόρο στον κληρικό.
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στην Τεχεράνη την Τρίτη. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος και αργία την Τρίτη.
Κόσμος  θρηνεί τον θάνατο του Αγιατολάχ Ραφσαντζανί Ακμπάρ Χασεμί στη Jamaran αίθουσα προσευχής στην Τεχεράνη στις 8 Ιανουαρίου, 2017. (Φωτογραφία από IRNA)
Ο Αγιατολάχ Ραφσαντζανί ήταν μεταξύ των βασικών βοηθών του μακαρίτη  ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Ιμάμ Χομεϊνί.
Έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα ενάντια στον Σάχη πριν από την νίκη της Ισλαμικής Επανάστασης και στη συνέχεια μέσα από διάφορα στάδια της δημιουργίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Ο Ραφσαντζανί ήταν επίσης πρόσωπο κλειδί  κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών του πολέμου με το Ιράκ  (1980-1988), ενεργώντας ως αναπληρωτής διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν.
Συλλυπητήρια συρρέουν
Πολλοί Ιρανοί και παγκόσμιοι ηγέτες έχουν εκφράσει τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του πρώην προέδρου. 
Ο Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Seyyed Ali Khamenei εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον ξαφνικό θάνατο ενός  παλιού φίλου, συντρόφου και σύμμαχου. Ο ηγέτης σημείωσε ότι η απώλεια του Ραφσαντζανί ήταν συντριπτική και είναι πολύ δύσκολο να την αντέξει, προσθέτοντας ότι η συνεργασία και η φιλία τους διήρκεσε 59 χρόνια.
Ο Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί εξέδωσε επίσης ένα συλλυπητήριο μήνυμα, τονίζοντας ότι «το Ισλάμ είχε χάσει ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο, το Ιράν έναν μεγάλο διοικητή».
Ο Αγιατολάχ Seyyed Μαχμούντ Χασεμί Σαχρουντί, πρόεδρος της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων,ο Αγιατολάχ Ahmad Jannati, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Javad Ζαρίφ, ο επικεφαλής του Ιρανικού Δικαστικού Σώματος Αγιατολάχ Σαντέκ Amoli Λαριτζανί,ο γραμματέας του Ανωτάτου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν Αλή Shamkhani και πολλοί άλλοι εξέφρασαν επίσης τα συλλυπητήριά τους.   
Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε με δήλωση  στον  Αγιατολάχ Ραφσαντζανί ως "εξέχουσα μορφή" σε όλη την ιστορία του Ιράν. "Στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και τους αγαπημένους τπυ," ανέφερε η δήλωση.
Ο Πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ έστειλε επίσης τα συλλυπητήριά του, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Αγιατολάχ Ραφσαντζανί για την υποστήριξη του λαού του Ιράκ.     
Ο Εμίρης του Κουβέιτ Σεΐχης Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah έστειλε επίσης τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ραφσαντζανί.
Συλλυπητήρια επίσης στάλθηκαν από τον πρώην Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, από τον Διευθύνων Σύμβουλο του Αφγανιστάν Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ,τον πρώην πρωθυπουργό του Ιράκ και νυν Αντιπρόεδρο Νουρί αλ-Μαλίκι, τον  Τούρκο υπουργό Υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης Omer Celik, τον συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράν, Gary Lewis, τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν Khalid bin Ahmed Al Khalifah, και τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Μόντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...