Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Οι Αρμένιοι γιορτάζουν Χριστούγεννα και Θεοφάνεια στις 6 Ιανουαρίου


Στις 6 Ιανουαρίου, η Αρμενική Αποστολική Εκκλησία γιορτάζει τη γιορτή της Αγίας Γεννήσεως και τα Θεοφάνεια του Ιησού Χριστού.
Η Αρμενική Εκκλησία γιορτάζει την Αγία Γέννηση (Sourp Dznount) του Ιησού Χριστού στις 6 Ιανουαρίου Στην αρμενική παράδοση,αυτή η γιορτή τιμά όχι μόνο την γέννηση του Χριστού, αλλά και το βάπτισμά Του από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Το τελευταίο  το θυμόμαστε μέσα από την τελετή του «Αγιασμού του Νερού», ο οποίος ακολουθεί την Θεία Λειτουργία στις 6 Ιανουαρίου.
Την παραμονή της Εορτής της Γέννησης και των Θεοφανείων του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, η Jrakalouyts Θεία Λειτουργία (η λειτουργία των αναμμένων κεριών) τελείται προς τιμήν της φανέρωσης του Ιησού ως Υιού του Θεού (Θεοφανείων). Είναι έθιμο για τους πιστούς να κρατούν αναμμένα κεριά κατά τη διάρκεια αυτής της ειδικής λειτουργίας. 
Την επόμενη ημέρα, το μυστήριο του βαπτίσματος του Κυρίου μας στον Ιορδάνη ποταμό τιμάται στην τελετή του Jurorhnek, ή του «Αγιασμού του Νερού».


Στην αρχαιότητα, η τελετή γινόταν στην όχθη του ποταμού ή στην ακτή της θάλασσας, αλλά, για διάφορους λόγους, αργότερα περιορίστηκε στο εσωτερικό των εκκλησιών. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο σταυρός που βυθίζεται στο νερό, υπενθυμίζοντας τη  βύθιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό.Το  ευλογημένο λάδι, ή Άγιο Μύρο (Muron),που χύνεται μέσα στο νερό από ένα δοχείο σε σχήμα περιστεριού, συμβολίζει την εμφάνιση στο βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος με τη μορφή περιστεριού και τη φωνή του Πατέρα που διακηρύσσει σε όλους ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός του.
Το Άγιο Μύρο, παρασκευάζεται στην Αγία Etchmiadzin και ευλογείται από τον Καθολικό επικουρούμενο από τους επισκόπους. Το Muron περιέχει ελαιόλαδο, βάλσαμο και το απόσταγμα  σαράντα διαφορετικών λουλουδιών και βοτάνων. Στο τέλος της τελετής, στα μέλη του εκκλησιάσματος δίνεται το ευλογημένο νερό για να το πιουν, έτσι μοιράζονται τη ζωοδότρα  πράξη του Χριστού. Καθώς το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή του σώματος, η κατάποση του ευλογημένου νερού είναι μια υπενθύμιση ότι η συμμετοχή στις πράξεις του Χριστού είναι απαραίτητη για την αιώνια ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...