Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Μια Υεμένια γράφει για το φρικώδες 2016 και το σκοτεινό 2017

Αποτέλεσμα εικόνας για yemen war
afrahnasser
Για εκατομμύρια πολίτες της Υεμένης, το έτος 2016 σίγουρα χαρακτηρίζεται από την παράταση των μαζικών φρικαλεοτήτων, συμπεριλαμβανόμενης της απάθειας του κόσμου για  τις αγριότητες στην Υεμένη. Καθώς  το 2017 αρχίζει ο πόλεμος της Υεμένης μπαίνει τρίτο έτος του  και κανένα τέλος δεν φαίνεται στον ορίζοντα για την πατρίδα μου, μόνο  περισσότερα δεινά που βρίσκεται μπροστά. 


Οι πολίτες της Υεμένης θα μπορούσαν να βρουν κάποια αναλαμπή ελπίδας στις αρχές του νέου έτους, αν δεν ζούσαν κάτω από τον αποκλεισμό, εάν δεν είχαν βομβαρδιστεί στις κηδείες, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, ή εάν δεν πέθαιναν με αργό   θάνατο από ασθένειες που προλαμβάνονται καθώς το σύστημα υγείας κατέρρευσε, ή αν δεν  πέθαιναν από την πείνα, ή αν δεν ξεριζώνονταν εντελώς από τα σπίτια τους, ή ακόμα και αν η κατακραυγή τους δεν έπεφτε στο κενό. 




Αυτό με γεμίζει με οργή. Η οργή μου είναι  χωρίς κραυγή ή δάκρυα, είναι πέρα από μένα. Πώς μπορεί μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου να χειριστεί την κόλαση του να είναι μπλεγμένη  μεταξύ της μηχανής  εξουσίας τοων Σαουδαράβων και της επιθετικότητας της συμμαχίας των Saleh-Χούθι, λες και η ζωή δεν ήταν ήδη σκληρή στην Υεμένη; Ακόμη και πριν από τον εν εξελίξει πόλεμο στην Υεμένη, σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Υεμένης ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας. Θυμάμαι έντονα να μεγαλώνω στη Σαναά και να  φαντάζομαι ότι έχω το γάλα και ξηρούς καρπούς που δεν μπορούσαμε να αντέξουμε οικονομικά ή να έχουμε μόνο γιαούρτι και ψωμί για μεσημεριανό γεύμα για πολλά χρόνια. H Υεμένη επανειλημμένα κατετάγη στο kat;vtero μέρος του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης. H Υεμένη απέτυχε ακόμη να επιτύχει μείωση του ποσοστού της πείνας, που ήταν ένας από τους στόχους της χιλιετίας του ΟΗΕ. 


Σήμερα, ο πόλεμος έχει σκοτώσει πάνω από 10.000 ανθρώπους από τον Μάρτιο του 2015, στον οποίο μια στις τρεις Σαουδαραβικές αεροπορικές επιδρομές χτύπησε στρατιωτικές περιοχές. Πάνω από το ήμισυ των 26 εκατομμυρίων του πληθυσμού της Υεμένης πεινούν. Οι εγκαταστάσεις υγείας υπολειτουργούν με την έλλειψη ιατρικού και χειρουργικού υλικού. Κάθε μέρα που περνάει, το ανθρώπινο κόστος του πολέμου γίνεται υψηλότερο, ενώ δεν επιτεύχθηκαν κέρδη από κάποια από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Ή μάλλον, το μόνο αποτέλεσμα είναι η καταστροφή των ζωών εκατομμυρίων αθώων πολιτών που μπλέχτηκαν σε αυτόν τον μαινόμενο πόλεμο. Αυτοί οι πολίτες είναι οικογένεια, φίλοι και φίλοι των φίλων μου. 



Έχω χάσει τον λογαριασμό των συγγενών, φίλων μου και των συγγενών φίλων που έχουν πεθάνει στον απόηχο της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης. Είμαι ακόμη τρομοκρατημένη για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Σκέφτομαι τη μητέρα μου που ζει στη Σαναά, που με την έναρξη του πολέμου άρχισε να παίρνει μισό χάπι,αντί για ένα,για την υψηλή πίεση του αίματος της λόγω της έλλειψης φαρμάκων στη χώρα, τη θεία μου που πέθανε από καρκίνο καθώς το σύστημα υγείας στην Υεμένη κατέρρευσε, και τον καλύτερο μου φίλο, που  μου γράφει κάθε εβδομάδα,ο οποίος εκτοπίστηκε από τη Σαναά για την Ταΐζ, στη συνέχεια, στο Άντεν και μου λέει πως  επιβιώνει μόνο με ένα γεύμα ανά ημέρα. Όλοι ρωτούν, "γιατί κανείς δεν νοιάζεται για μας; Αντιμετωπίζουμε την κόλαση στην Υεμένη. Τι λάθος έχουμε κάνει για να το αξίζουμε αυτό; " 


Ξέρω τι λάθος έχουν κάνει οι πολίτες της Υεμένης. Το σφάλμα μας είναι ότι είμαστε φτωχοί που είμαστε χωρισμένοι  ανάμεσα στο να σώσουμε  τα άρρωστα παιδιά μας ή να θρέψουμε τα άλλα, αφημένοι εκτός  τηλεοπτικής μετάδοσης και tweeting για την τραγωδία μας, όπως σε άλλα μέρη, για παράδειγμα στο Χαλέπι. Εκείνοι που τόλμησαν να μιλήσουν  αποσιωπήθηκαν,με την πιο τρομακτική περίπτωση λογοκρισίας να είναι  η δολοφονία του μεγάλου ερευνητή δημοσιογράφου της Υεμένης, Mohammed Al-Absi πριν από δέκα ημέρες. Αυτό εύκολα εξηγείται από το γεγονός ότι οι Χούθι είναι οι δεύτεροι κύριοι απαγωγείς  δημοσιογράφων το 2016 μετά το Ισλαμικό Κράτος. Δηλαδή,οι πολίτες της Υεμένης θα συνεχίσουν να υποφέρουν από ένα κακό πολυπρόσωπο. Η δοκιμασία μας συνοψίζεται στη ρήση του Θουκυδίδη :« οι ισχυροί κάνει ό, τι μπορούν και οι αδύναμοι υποφέρουν ό, τι πρέπει. "


Κουρασμένοι από τον πόλεμο, μάλλον δεν θα δούμε  την ημέρα, όταν θα πραγματοποιηθεί η  κλήση ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής που θα ερευνά τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη - και κατά πάσα πιθανότητα, αργότερα, την τιμωρία των εγκληματιών πολέμου. Η καταστροφή είναι τεράστια και δεν πιάστηκαν  όλες οι θηριωδίες σε κάμερες. Το έτος 2016 σήμαινε ένα ζωντανό εφιάλτη για εκατομμύρια πολίτες της Υεμένης,να αντιμετωπίζουν ένα αργό θάνατο με πλήρη απόγνωση. 


Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη είναι μία από τις χειρότερες στον κόσμο, και οι πολίτες της Υεμένης θα σας πουν ότι είναι χειρότερα από άσχημα- είναι η κόλαση στη γη. Οι αθώοι άμαχοι είναι παγιδευμένοι σε έναν χωρίς νικητή, άσκοπο και ατελείωτο πόλεμο - οι Σαουδάραβες δεν θα δεχτούν ποτέ μια ήττα από μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και η συμμαχία των Σάλεχ / Χούθι θα πολεμήσει μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος και δεν θα παραδοθεί ποτέ. Αυτό που είναι ακόμα πιο τραγικό είναι ότι το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον θα συνεχίσουν να αγνοούν τις εκκλήσεις για ανάσχεση πωλήσεων όπλων και την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και του υπό την ηγεσία της συνασπισμού που επιτρέπει την σφαγή στην Υεμένη. Μόνο ένα θαύμα μπορεί να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο. Το έτος 2017 μπορεί να φέρει ένα τέλος στον πόλεμο της  Υεμένης αν πραγματοποιηθεί  το θαύμα - μόνο αν η ηθική και η συνείδηση της διεθνούς κοινότητας  ξυπνήσουν αναλαμβάνοντας περισσότερες προσπάθειες για να σταματήσει τον πόλεμο και αποδεικνύοντας ότι οι ζωές των πολιτών  της Υεμένης έχουν αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...