Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

1400 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη από τους Σαουδαραβικούς βομβαρδισμούς

Μια Υεμένης κορίτσι περπατάει παρελθόν ένα κατεστραμμένο κτίριο, όπως αυτή φτάνει στο σχολείο της, που χτυπήθηκε από τη Σαουδική αεροπορική επιδρομή, 27 Δεκεμβρίου 2016. (Φωτογραφία: AFP)

Το Ταμείο για τα Παιδιά των Ηνωμένων Εθνών (UNICEF) αναφέρει ότι σχεδόν 1.400 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη συνεχιζόμενη θανάσιμη Σαουδαραβική εκστρατεία κατά της Υεμένης.
Η Meritxell Relano, εκπρόσωπος της UNICEF στην Υεμένη, δήλωσε την Τετάρτη ότι εκατοντάδες είχε τραυματιστεί και πολλά σχολεία είναι κλειστά από τον Μάρτιο του 2015, όταν η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε την επίθεσή της.
"Οι επιθέσεις σε περιοχές αμάχων συνεχίζουν να σκοτώνουν και να τραυματίζουν δεκάδες παιδιά στην Υεμένη,"είπε η  Relano, προσθέτοντας, «Αντί της μάθησης, τα παιδιά βλέπουν θάνατο ,πόλεμο και καταστροφή."


Η Relano είπε ότι ο πραγματικός αριθμός θυμάτων είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος από ό, τι λένε τα επαληθευμένα στοιχεία. Είπε ότι περίπου 2.000 σχολεία σε ολόκληρη την Υεμένη δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν, επειδή έχουν χτυπηθεί,καταστραφεί ή χρησιμοποιούνται ως καταφύγια ή για στρατιωτικούς σκοπούς.
Αλλού στις παρατηρήσεις της, η  αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να σταματήσουν τις επιθέσεις σε σχολεία και να προστατεύσουν τα παιδιά.
«Τα σχολεία πρέπει να είναι ζώνες ειρήνης, ανά πάσα στιγμή, ένα ιερό, όπου τα παιδιά μπορούν να μάθουν, να αναπτυχθούν, να παίξουν και να είναι ασφαλή», δήλωσε η  Relano.
«Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να διακινδυνεύουν τη ζωή τους μόνο για να πηγαίνουν στο σχολείο."
Η έκκληση ακολούθησε μια αεροπορική επιδρομή από τα Σαουδαραβικά πολεμικά αεροσκάφη κοντά σε ένα σχολείο στο βόρειο τμήμα της Υεμένης την Τρίτη. Οι γιατροί δήλωσαν ότι στην επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άμαχοι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.
Διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει δριμύτατα το καθεστώς του Ριάντ για τις αεροπορικές επιδρομές της στην Υεμένη, που σκότωσαν και ακρωτηρίασαν εκατοντάδες παιδιά.
Η εκπρόσωπος της UNICEF για την Υεμένη Meritxell Relano κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, 11 Ιανουαρίου, 2017. (Φωτογραφία από AFP)
Ο Σαουδαραβικός  πόλεμος έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει πάνω από 11.400 ανθρώπους, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από την  ομάδα παρακολούθησης της Υεμένης. Ο πόλεμος ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εξουσία του Abd Rabbuh Μανσούρ Χαντί,σύμμαχο της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος παραιτήθηκε από πρόεδρος της Υεμένης, αλλά επιδιώκει να επιστρέψει δυναμικά στην εξουσία.
Ο στρατός της Υεμένης, που υποστηρίζεται από μαχητές των Houthi Ansarullah και συμμαχικές λαϊκές δυνάμεις, υπερασπίζεται τη χώρα έναντι της Σαουδαραβικής επιθετικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...