Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Για μια ελεύθερη και φωτισμένη Πολιτεία

Αποτέλεσμα εικόνας για walden pond paintings

Δεν θα υπάρξει ποτέ μία αληθινά ελεύθερη και φωτισμένη Πολιτεία,παρά μονάχα όταν αναγνωρίσει το άτομο ως υψηλότερη και ανεξάρτητη δύναμη,από την οποία εκπηγάζουν όλη  η δική της δύναμη και εξουσία και στο οποίο φέρεται αναλόγως.

Η ράβδος και η βακτηρία του Ποιμένα

Αποτέλεσμα εικόνας για shepherd middle east painting

ἐὰν γὰρ καὶ πορευθῶ ἐν μέσῳ σκιᾶς θανάτου, οὐ φοβηθήσομαι κακά, ὅτι σὺ μετ᾿ ἐμοῦ εἶ· ἡ ράβδος σου καὶ ἡ βακτηρία σου, αὗταί με παρεκάλεσαν.

Τα τελευταία αυτά λόγια του στίχου επιβεβαιώνουν τη Θεία Παρουσία.Και μια νέα μεταφορά από την ποιμενική ζωή χρησιμεύει για να δώσει βαρύτητα στο νόημά τους."Η ράβδος Σου και η βακτηρία Σου".Οι δύο αυτές λέξεις δεν είναι συνώνυμες.Και τα δύο αντικείμενα τα χρησιμοποιούσαν οι Εβραίοι βοσκοί και το καθένα έχει τη δική του βαθιά σημασία.Η "ράβδος",στα Εβραϊκά shebet,ήταν ένα κάπως κοντό ξύλινο ρόπαλο,που στη μία άκρη κατέληγε σε μέταλλο και αποτελούσε αμυντικό όπλο,που προστάτευε το κοπάδι από επικίνδυνα αγρίμια.

Η γνησιότητα της διάθεσης

Αποτέλεσμα εικόνας για desert fathers

Γνώριζέ το καλά.Ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης και της θυσίας,δε μένει ευχαρίστως εκεί όπου υπάρχει βιασύνη,ούτε εκεί όπου υπάρχει σπουδή να κάνει  κανείς το θέλημά του,έστω κι αν αυτό εμφανίζεται με οποιοδήποτε πρόσχημα.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ο Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος

Apostolos Andreas
«Αντίστροφον σταύρωσιν Ανδρέας φέρει,
Φανείς αληθώς ου σκιώδης αντίπους.
Σταυρόν κακκεφαλής τριακοστή Ανδρέας έτλη»
Ο Απόστολος Ανδρέας, ψαράς στο επάγγελμα και αδελφός του Σίμωνος Πέτρου, γιοι του Ιωνά, κατάγονταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Λόγω του ότι είχε την ευλογία να κληθεί πρώτος από τον Κύριο στην ομάδα των Αποστόλων, ονομάστηκε Πρωτόκλητος (Ιωάν.1,35-41).
Πρωτύτερα είχε χρηματίσει μαθητής του Ιωάννου του Βαπτιστού μαζί με τον φίλο του και μετέπειτα ευαγγελιστή Ιωάννη. Μάλιστα ήταν παρών όταν ο Ιωάννης έδειξε με το δάχτυλό του τον Κύριο και είπε: «ίδε ο αμνός του Θεού, ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου» (Ιωάν.1, 30). Χωρίς κανένα δισταγμό και επιφύλαξη ο ευσεβής ψαράς ακολούθησε πρώτος τον Κύριο.

Ο Κούρδος(απόσπασμα)



Αποτέλεσμα εικόνας για the kurd painting


sipan50

του Cigerxwin ("Η Ματωμένη Καρδιά"),ψευδώνυμο του Sheikmous Hasan

Ποιος είμαι εγώ, ρωτάτε; 
Ο Κούρδος του Κουρδιστάν, 
ένα ζωντανό ηφαίστειο, 
φωτιά και δυναμίτης 
στο πρόσωπο του εχθρού. 
Όταν έξαλλος, 
τραντάζω τα βουνά, 
οι σπίθες της οργής μου 
είναι θάνατος για τους εχθρούς μου. 
Ποιος είμαι εγώ; 


who am I, you ask ?
The kurd of Kurdistan,
a lively volcano,
fire and dynamite
in the face of enemy.
When furious,
I shake the mountains,
the sparks of my anger
are death to my foes.
Who am I ?

Μεταφορά από Ποιητικά Παλαίσματα

Οι Κέρβεροι της ηθικής(υπάρχουν και στα Κύθηρα φίλε αρχιμανδρίτη!)

Αποτέλεσμα εικόνας για cerberus

Φοβεροί και τρομεροί είναι αυτοί οι θεματοφύλακες της ηθικής.Όταν δε είναι ντυμένοι και με το ράσο,τότε μιλάμε για Κέρβερους κανονικούς!Και τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει την ηθική τάξη στην περιοχή τους,η οποία διευρύνεται ανάλογα με τα βήματά τους.Όπου πάνε,πάει.Και προκειμένου να διαφυλάξουν αυτή την ηθική δεν το έχουν σε τίποτα να εξοντώσουν ηθικά τους ανήθικους.Εκτός κι αν οι ανήθικοι είναι ισχυροί οπότε τότε κάνουμε οικονομία κατά το εκκλησιαστικώς λεγόμενο.Μα αν δεν είναι αυτό ανηθικότητα,τότε τι είναι φίλε αρχιμανδρίτη;

Η "κατάσχεση" των χιτώνων των πλουσίων κατά των Αγ.Ιωάννη τον Ελεήμονα

rich-poor
Φιλαλήθης
Στο χθεσινό Ευαγγέλιο, εκφωνήθηκε το γνωστό ανάγνωσμα της Παραβολής του «πλούσιου και του φτωχού Λαζάρου». Μερικοί ακόλουθοι της αστοχριστιανικής θεολογικής γραμμής τείνουν να βγάζουν εσφαλμένα «συμπεράσματα» για τα θέματα αυτά, τα οποία μάλιστα κάποτε-κάποτε αναδεικνύουν υπό το φενακιστικό προφίλ μιας «παραδοσιακής» θεολογικής θεώρησης.
Για να δούμε ποια είναι η αξία που δίνεται στο δίκαιο των φτωχών και αδικούμενων ανθρώπων στην Ορθόδοξη Εκκλησία, θα παραθέσουμε κάποιο απόσπασμα λόγου του αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα(+12/11/620) με ένα σύντομο σχολιασμό, το οποίο αφορά ειδικά την αποκατάσταση της δικαιοσύνης καθαρά σε επίπεδο ενθαδικό και κοινωνικοοικονομικό και όχι (μόνο) μεταθανάτιο, όπως συνηθίζεται να γίνεται λόγω του καρκινώματος του κοσμικού συντηρητισμού(πρβλ. «το του κρείττονος ξυμφέρον») που κατατρώει την Εκκλησία έκπαλαι.

Το "καινόν ήθος" των Χριστιανών

Αποτέλεσμα εικόνας για paintings of christian martyrs

Όσα όμως από την εν Χριστώ ζωή γίνονται γνωστά και μπορούν να ειπωθούν και αποτελούν απόδειξη όσων δεν φαίνονται,είναι τα κατορθώματα εκείνων που έγιναν μέτοχοι στα ιερά Μυστήρια.Εννοώ το "καινόν ήθος" των βαπτισμένων που διαφύλαξαν το αξίωμα που τους δόθηκε,και η υπερφυής και πάνω από τα ανθρώπινα μέτρα αρετή τους,που δεν μπορεί να αποδοθεί ούτε σε σοφία ούτε σε εξάσκηση ούτε σε φυσικά χαρίσματα ούτε σε κάτι ανθρώπινο
............................................................................................................
...Δεν ανέχθηκαν απλώς τους πόνους κάνοντας υπομονή,δεν καταφρόνησαν την παρούσα ζωή προσδοκώντας τα πιο μεγάλα βραβεία και την ανώτερη ζωή·δεν έφθασαν δηλαδή σε αυτήν την τόλμη με σκέψη και υπολογισμό,υπομένοντας μεν,αλλά με δυσαρέσκεια,όπως υπομένουν οι άρρωστοι τον καυτήρα και το νυστέρι του γιατρού.

Nawather - Daret Layem


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Δυο Τούρκοι στρατιώτες νεκροί σε συγκρούσεις με το ΡΚΚ

Αποτέλεσμα εικόνας για pkk fighters
Τουλάχιστον δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με μαχητές  του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) στα ανατολικά της χώρας στρατιωτικές,λένε πηγές.
Οι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν κατά τη διεξαγωγή επιχείρησης στην επαρχία του Tunceli, ανέφεραν οι πηγές τη Δευτέρα.  
Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά υπέκυψαν στις πληγές τους εκεί,είπαν οι υπάλληλοι νοσοκομείου.

Τύφλωση

Αποτέλεσμα εικόνας για dobri dobrev

Τόσοι χριστιανοί,λαϊκοί και κληρικοί,γνωρίζουν από το βίο του Μ.Αντωνίου το δίχτυ των πειρασμών που στήνει ο διάβολος.Κι όμως οι περισσότεροι είναι είτε εξαιρετικά αυστηροί με τους αμαρτωλούς είτε πολύ ελαστικοί με την ίδια την αμαρτία.Τι τύφλωση είναι αυτή!

Παραμόρφωση

Αποτέλεσμα εικόνας για orthodox priest painting

Βλέποντας χθες μια ιστοσελίδα η οποία ασχολείται με εκκλησιαστικές ειδήσεις (όποια κι αν δείτε,ίδιες είναι πάνω κάτω)ήρθα αντιμέτωπος με ένα σωρό φωτογραφίες Αρχιερατικών Συλλείτουργων,Πανηγύρεων κλπ.Πόσο άσχημες μου φάνηκαν οι φωτογραφίες.Όλα αυτά τα εντυπωσιακά άμφια,οι πόζες που εντελώς τυχαία παίρνουν  κληρικοί διάφορων βαθμίδων,ακόμα και τα σώματα και οι κινήσεις.Τίποτα το φυσικό,τίποτα ανεπιτήδευτο,καμία απλότητα.Πόσο πολύ έχουμε παραμορφώσει την Πηγή της Ζωής,ώστε να μην διακρίνεται πια κάτω από ατέλειωτα μέτρα στόφας,υφαντών και χρυσοκλωστής.Πόσο θα μας ανέχεται ο Κύριος ακόμα,απορώ...

Η καλή προδοσία

Αποτέλεσμα εικόνας για soul

Τι άλλο λοιπόν να αφιερώσουμε στον Θεό ή τι μεγαλύτερο να Του δώσουμε παρά να καταφρονήσουμε την ίδια μας την ψυχή,όπως καταφρονεί την ψυχή του ο εραστής;Και καταφρονεί την ψυχή του όχι αυτός που παραδίδει το σώμα του στο θάνατο,αλλά εκείνος που προδίδει την ίδια την ψυχή του και ό,τι της ανήκει.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Το Hagakure κι εγώ

Αποτέλεσμα εικόνας για hagakure

Το Hagakure είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία όπως θα έχετε παρατηρήσει από τα αποσπάσματα που συχνά χρησιμοποιώ.Πρόκειται για το έργο του Yamamoto Tsunetomo,ενός σαμουράι που έγινε κάποια στιγμή,γύρω στα 40 του,βουδιστής μοναχός επειδή δεν του επέτρεψαν να κάνει sepuku(τελετουργική αυτοκτονία)όταν πέθανε ο Αφέντης του.Στην πραγματικότητα αυτό το βιβλίο έγινε παρά τη θέληση του ίδιου του Tsunetomo,αφού το έγραψε ένας μαθητής του ακούγοντας τις προφορικές διδασκαλίες του.

Το ζίου ζίτσου του Κοτζιά

Αποτέλεσμα εικόνας για κύπρος

Τους φταίει ο Νίκος ο Κοτζιάς τους αποικιακούς ευνούχους της Λευκωσίας για την αποτυχία-φιάσκο της Ελβετίας. Ναι ο Κοτζιάς. Δεν τους φταίει ο “δικός” τους ο Μουσταφά Ακιντζί. Δεν είναι δυνατό να φταίει ο “προοδευτικός” αυτός άνθρωπος που τους έφερε “νέα πνοή”, μια “πολιτική άνοιξη” στον τόπο. Δεν μπορεί να φταίει η μεγάλη αυτή “λευκή ελπίδα” των θιασωτών της τουρκικής ειρήνης στην Κύπρο.
Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
ΠΗΓΗ: https://mignatiou.com/
Μήπως, μήπως λέω, να φταίει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν; Η άλλη “λευκή ελπίδα” του σουνιτικού Ισλάμ και του τουρκο-ισλαμοφασισμού; Ο αναμορφωτής της Μεγάλης (Μπουγιούκ) Τουρκίας; Είναι αδύνατο να φταίει ένας Μπουγιούκ Ηγέτης. Δεν είναι. Ξεχάστε το και αυτό. Μήπως τότε να φταίνε οι ληστρικές και κατακτητικές νοοτροπίες και αντιλήψεις των Τούρκων, διαχρονικά, που υποστηρίζουν πως η ιστορία άρχισε με τις οσμανλικές κατακτήσεις, ευλογημένες από τον Αλλάχ και πως ότι κατακτάται από απίστους στο όνομα του Αλλάχ δεν επιστρέφεται;

Επέστρεψε στην Τιφλίδα ο Πατριάρχης Γεωργίας

Every single Georgian living in Russia wants to return to Georgia - Patriarch

Όπως δήλωσε ο Καθολικός-Πατριάρχης Γεωργίας  Ηλίας Β , κάνοντας κήρυγμα σήμερα, κάθε γεωργιανός που ζει στη Ρωσία θέλει να επιστρέψει στη Γεωργία. 

Ο Πατριάρχης επέστρεψε ειρηνικά στη Γεωργία μετά από μια ειρηνική επίσκεψη στη Μόσχα. 

«Με τις ευχές σας, φτάσαμε ειρηνικά από τη Μόσχα . Οι Γεωργιανοί έδωσαν τις καλύτερες ευχές τους για  σας. Υπάρχουν πολλοί Γεωργιανοί στη Μόσχα, μέχρι 1 εκατομμύριο », είπε.

Επίθεση του στρατού των Φιλιππίνων εναντίον τρομοκρατικής ομάδας που συνδέεται με το ΙΚ

Φιλιππίνων στρατεύματα φωτιά 105 χιλιοστά κανόνια howitzer προς μαχητική θέσεις από τη βάση τους κοντά στην πόλη της Butig σε Lanao del Sur επαρχία στο νότιο νησί Μιντανάο, Φιλιππίνες, 27 Νοεμβρίου 2016. (Φωτογραφία από AFP)
presstv.com
Ο στρατός στις Φιλιππίνες έπληξε με όλμους  θέσεις τρομοκρατικής ομάδας συνδεδεμένες με το Daesh στο νότιο τμήμα της χώρας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας έναν αριθμό μαχητών.

Η υπηρεσία πληροφοριών επιβεβαίωσε ότι 11 μαχητές σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν στο βομβαρδισμό της Κυριακής, δήλωσε ο Στρατηγός Πυροβολικού Restituto Padilla, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων.

Οι διαδηλωτές εναντίον του Αγωγού της Ντακότα αρνούνται να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό τους

Το στρατόπεδο Oceti Sakowin παρατηρείται κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια για να περάσει η Ντακότα πρόσβαση Pipeline κοντά στην ινδική κράτησης Standing Rock, Βόρεια Ντακότα, 26 Νοεμβρίου, 2016. (Φωτογραφία από το Reuters)
presstv.com
Οι διαδηλωτές εναντίον του αγωγού στη Βόρεια Ντακότα έχουν δηλώσει ότι θα αψηφήσουν την  ομοσπονδιακή εντολή να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό διαμαρτυρίας τους.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της φυλής Standing Rock Σιού δήλωσε ότι το  Army Corps of Engineers των ΗΠΑ του έστειλε μια επιστολή ζητώντας  από τους ακτιβιστές που διαμαρτύρονται στην περιοχή να κλείσουν τον καταυλισμό Oceti Sakowin, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις καταυλισμούς που βρίσκονται κοντά στο εργοτάξιο.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Ο γονιός παράδειγμα για το παιδί

Αποτέλεσμα εικόνας για family painting

Οι γονείς είναι παράδειγμα για το(α) παιδί(-ια) του.Και πρέπει να είναι .Όχι γιατί έχει την πείρα της ζωής,είναι πολλοί οι γονείς που αν το ισχυριστούν αυτό θα γελάσει ο κάθε πικραμένος,ή γιατί είναι τόσο καλοί που λάμπουν και αστράφτουν.Πρέπει να το κάνουν γιατί το ζητάνε,το έχουν ανάγκη τα ίδια τα παιδιά.Γιατί τα πρώτα χρόνια της ζωής του,ο άνθρωπος είναι μιμητικός.Σαν το μαϊμουδάκι(μη σας πιάνει ίλιγγος από το συσχετισμό με την θεωρία της εξέλιξης).Θέλει να βλέπει πως να κάνει τι.Και αργότερα όμως θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Η μοίρα των Γιεζίντι

Αποτέλεσμα εικόνας για yazidi painting


Απ'τη φωτιά διωγμένοι
μέσ' απ' τη φωτιά της ερήμου,
και πάλι  στη φωτιά παραδομένοι.
Αυτή είναι η μοίρα των Γιεζίντι.


Μεταφορά από τα Ποιητικά Παλαίσματα

Κυριακή ΙΓ',η διαχείριση του πλούτου

Αποτέλεσμα εικόνας για jesus and the rich young man

"Τι να κάνω για να σωθώ";Αυτή την ερώτηση έκανε ο νεαρός πλούσιος στη σημερινή ευαγγελική περικοπή στο Χριστό.Κι εκείνος του απάντησε ότι πρέπει να τηρεί τις εντολές του Νόμου."Τις τηρώ",του είπε ο νεαρός."Τότε,μοίρασε τα πλούτη σου και ακολούθησε με", ήταν η απάντηση του Χριστού.Ο νεαρός πλούσιος τότε έφυγε λυπημένος,μη μπορώντας να αποχωριστεί τα πλούτη του.Και ο Κύριος είπε:"Πιο εύκολα περνά μια καμήλα από το μάτι της βελόνας παρά μπαίνει ένας πλούσιος στη βασιλεία του Θεού.Παρ'όλα αυτά τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον Θεό".

Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο

Φιντέλ Κάστρο μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης Ιούλιος 2014 με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.  (Φωτογραφία από AP)

presstv.com
Ο θρυλικός ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, ο Φιντέλ Κάστρο, πέθανε, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κούβας και  αδελφός του. Ήταν 90.

"Ο αρχηγός της κουβανικής επανάστασης πέθανε στις 22:29 σήμερα το βράδυ",ανακοίνωσε  ο Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο στην κρατική τηλεόραση το Σάββατο.

Ο Πρόεδρος Κάστρο είπε ότι το σώμα του επαναστατικού ηγέτη θα αποτεφρωθεί νωρίς το Σάββατο, "σύμφωνα με την εκπεφρασμένη βούληση του."

Ο Όσιος Στυλιανός (26 Νοεμβρίου)

Osiosstylianos03
Ο Άγιος Στυλιανός γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας, μεταξύ του 400 – 500 μ.Χ. Ήταν γιος πλούσιας οικογένειας. Ευλογημένος από την κοιλιά της μάνας του, μεγαλώνοντας η ψυχή του με την Χάριν του Θεού γινόταν κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος.
Από την παιδική του ηλικία, έδειξε τον μεγάλο του ζήλο για μια ζωή αγιασμένη και απαλλαγμένη από τις γήινες επιθυμίες, που μόλυναν το πνεύμα και την ψυχή του. Ήταν αγνός και καθαρός από κάθε πονηριά και ατιμία. Δεν επέτρεψε στα πλούτη να κυριαρχήσουν την ψυχή του υποτάσσοντάς την στην φθορά και στην απώλεια.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ο στρατός του Λιβάνου συνέλαβε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΚ


presstv.com
Στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβάνου συνέλαβαν υψηλόβαθμο  μέλος της τρομοκρατικής ομάδας takfiri Daesh μαζί με 10 άλλους μαχητές κατά τη διάρκεια μιας εκκαθαριστικής επιχείρησης στη βορειοανατολική πόλη της Arsal στα σύνορα με τη μαστιζόμενη από συγκρούσεις Συρία.

Λιβανέζοι στρατιώτες πραγματοποίησαν  επίθεση στα προάστια Wadi al-Araneb της πόλης, που βρίσκεται περίπου 124 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Βηρυτό, την Παρασκευή το πρωί, xtyp;vntaw θέσeiw toy  Daesh στην περιοχή και προκαλώντας βαριές απώλειες στις τάξεις των εξτρεμιστών.

Σύγκρουση τρένων με πάνω από 40 νεκρούς στο Ιράν

I
presstv.com
Πάνω από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν δύο επιβατηγά τρένα συγκρούστηκαν σε ένα σταθμό στη βορειοκεντρική επαρχία του Ιράν,Semnan.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, η σύγκρουση  συνέβη στο σταθμό Haf-Khan κοντά στην πόλη της Shahroud περίπου στις 7:40 π.μ., τοπική ώρα την Παρασκευή.

Από την ηθικότητα στην πνευματικότητα

Αποτέλεσμα εικόνας για transcendence painting

Η ζωή της Εκκλησίας βρίσκεται πέρα από κάθε ηθική πειθαρχία ή θρησκευτικά καθήκοντα.Είναι υπέρβαση της  Ηθικότητας στην Πνευματικότητα.

Γερ.Γαβριηλία,Η ασκητική της αγάπης,εκδ.Τάλαντο

Θύματα του καταναλωτισμού...

Αποτέλεσμα εικόνας για dog painting

Πολύ μ'αρέσει να χτυπάω αλύπητα την καταναλωτική μανία των άλλων,γράφοντας στον καινούριο υπολογιστή μου ενώ κοιτώ τα μηνύματα στο ολοκαίνουργο κινητό μου,με το οποίο αντικατέστησα την παλιατζούρα που αγόρασα πριν έξι μήνες.Πολύ μου αρέσει να ειρωνεύομαι αυτούς που στήθηκαν στην ουρά για ένα ζευγάρι μπότες,φορώντας το διακοσίων  ευρώ μπλουζάκι μου.Θα πάρω και το δεύτερο αυτοκίνητο,αυτό που έχω για πιο πρόχειρο,που του έβαλα τα τελευταία αξεσουάρ και θα οδηγήσω δυο-τρεις ώρες ώστε να ξεχαστώ από την καταναλωτική μανία των αμόρφωτων χωριατοβαλκάνιων συμπολιτών μου.Θύματα του καταναλωτισμού...

Λάμψη

Αποτέλεσμα εικόνας για shining painting

Ένας άνθρωπος της ύλης δεν μπορεί να καταλάβει έναν πνευματικό άνθρωπο. Ό,τι λέει ένας πνευματικός άνθρωπος αποτελεί για τον άνθρωπο της ύλης μια φαντασία,διότι η ουράνια λογική είναι ολότελα διαφορετική από τη λογική του κόσμου τούτου.Ωστόσο,όταν συζητά κανείς με έναν άνθρωπο της ύλης μπορεί ίσως να τον κάνει να συμπεράνει ότι υπάρχει τελικά κάτι που κινεί τον κόσμο,και ότι υπάρχει αρμονία στο σύμπαν και δυσαρμονία στη γη.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Η Αγία Αικατερίνη (25 Νοεμβρίου)

Agia Aikaterini
Ρένος Κωνσταντίνου, θεολόγος
Η Αγία Αικατερίνη αποτελεί κόσμημα στο χορό των μαρτύρων του 4ου αιώνα μ.Χ. Καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ευγενών (του Βασιλίσκου Κώνστα). Είχε ομορφιά εξωτερική, αλλά και εσωτερική. Ήταν πάρα πολύ έξυπνη και σε ηλικία 18 ετών είχε σπουδάσει όλες τις ελληνικές επιστήμες, καθώς επίσης και τα δόγματα της χριστιανικής αλήθειας. Έμαθε επίσης πολλές ξένες γλώσσες.

Επειδή στη Δύση αρέσει η πολυφωνία και δεν υπάρχει προπαγάνδα

Μια οθόνη με το λογότυπο του Σπούτνικ διεθνές πρακτορείο ειδήσεων και το ραδιόφωνο

Στις 23 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα σχέδιο ψηφίσματος που εξισώνει την  αντιμετώπιση των ρωσικών ΜΜΕ Sputnik και RT  με την  αντίσταση στην προπαγάνδα του ΙΚ.

Το σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τη στρατηγική επικοινωνίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προπαγάνδας κατά του μπλοκ από τρίτους προτάθηκε από την Ευρωβουλευτή  από την Πολωνία Anna Elzbieta Fotyga. Προκειμένου να αντισταθμίσει τη λεγόμενη ρωσική προπαγάνδα, το έγγραφο καλεί  τα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν  με το ΝΑΤΟ να αναπτύξουν μηχανισμούς συντονισμένων στρατηγικών επικοινωνιών και για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών.

Περισσότερα στο sputniknews

Νέα ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Κολομβιανής κυβέρνησης και FARC

Κολομβίας πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, αριστερά, χειραψία με έναν με τον Rodrigo Londono, γνωστή ως Timochenko, στην κορυφή ηγέτης των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, FARC, μετά την υπογραφή μιας αναθεωρημένης σύμφωνο ειρήνης στο Colon Θέατρο στην Μπογκοτά, Κολομβία, Πέμπτη, Νοέμβριος 24, 2016
sputniknews
Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο ηγέτης των ανταρτών  του FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός) Rodrigo Echeverri (επίσης γνωστός ως Timochenko) υπέγραψαν μια νέα συμφωνία ειρήνης στη Μπογκοτά.

Οι ιθαγενείς της Βραζιλίας διαμαρτύρονται κατά της νέας κυβέρνησης

Μια αυτόχθονες άνθρωπος από τη φυλή Pataxo παρευρίσκεται σε διαμαρτυρία των ιθαγενών στην είσοδο του Planalto Palace στη Μπραζίλια
sputniknews

Οι εκπρόσωποι των αυτόχθονων κοινοτήτων από διαφορετικές  πολιτείες της Βραζιλίας συνεχίζουν τις  διαμαρτυρίες κατά τα τελευταία νομοσχέδια που προτείνονται από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι νόμοι θέτουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα όχι μόνο των Ινδιάνων, αλλά και όλων των πολιτών της Βραζιλίας.

Περίπου 400 εκπρόσωποι των ιθαγενών λαών της Βραζιλίας, πολλοί φορώντας παραδοσιακά ρούχα, συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου της Βραζιλίας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην 55η προτεινόμενη συνταγματική τροποποίηση η οποία εξετάζεται επί του παρόντος από τη Γερουσία. Η τροπολογία πρόκειται να παγώσει τις δημόσιες δαπάνες για τα επόμενα 20 χρόνια. Μια άλλη προτεινόμενη νομοθεσία που δέχεται τα πυρά τους  είναι το νομοσχέδιο 4059 η οποία θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να αγοράζουν γη στη Βραζιλία. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται από την Τρίτη. 

Μεγάλο πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο ταράζει τη Ν.Κορέα.Έφοδος εισαγγελέων στη Samsung

Ένας διαδηλωτής διαβάζει μια μακέτα εφημερίδα με τον τίτλο «Νότιας Κορέας Πρόεδρος Παρκ Γκέουν-χε ανακοίνωσε την παραίτησή" κατά τη διάρκεια μιας αντικυβερνητική συγκέντρωση στο κέντρο της Σεούλ, 19 Νοεμβρίου 2016. (Φωτογραφία από AFP)
presstv.com
Οι εισαγγελείς στη Νότια Κορέα έκαναν έφοδο στα γραφεία του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου της χώρας, τη Samsung, και στο εθνικό ταμείο συντάξεων ως μέρος μιας συνεχιζόμενης δίωξης σχετικά με μια σκιώδη έμπιστο της προέδρου.

Αξιωματούχοι του Ομίλου Samsung και της Εθνικής Υπηρεσίας Συντάξεων (NPS) επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι οι ερευνητές έκαναν έφοδο στα γραφεία τους στη Σεούλ.

Ο Συριακός στρατός συνεχίζει να κερδίζει εδάφη

A Syrian army soldier flashes the sign of victory during an operation to capture a militant-held village near the eastern outskirts of the capital Damascus on November 22, 2016. (Photos by AFP)
presstv.com
Οι Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προόδους τους κατά της τρομοκρατίας των takfiri σε διάφορα μέτωπα σε όλη τη χώρα.     

Την Τετάρτη, τα στρατεύματα του στρατού, που υποστηρίζονται από ομάδες  λαϊκής άμυνας , ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του λόφου Tallet al-Naqqar al-Gharbyieh, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της νότιας  επαρχίας Quneitra,ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA της Συρίας.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ο εσωτερικός φιλόσοφος

Αποτέλεσμα εικόνας για stoic philosopher

Εάν κάποτε σου συμβεί να στραφείς προς τα εξωτερικά,επειδή επιθυμείς ν'αρέσεις σε κάποιον,γνώριζε ότι απώλεσες την εσωτερική στάση σου.Ν'αρκεστείς,λοιπόν,να είσαι φιλόσοφος σε όλα,και αν επιθυμείς να φαίνεσαι και φιλόσοφος,να φαίνεσαι στον εαυτό σου και θα είναι αρκετό.

Επίκτητος,Εγχειρίδιο,Εκδοτική Θεσσαλονίκης

Επιτήδευση...

Αποτέλεσμα εικόνας για pretentiousness painting

Πρέπει κανείς να είναι φυσικός στη συμπεριφορά του και απαλλαγμένος από κάθε επιτήδευση.Από τη στιγμή που αποκτά κανείς επιτήδευση,είναι σχεδόν ξεκάθαρο από που προέρχεται η επιτήδευσή του αυτή:από τα πεπτωκότα πνεύματα που τον κυκλώνουν.

Γέροντας Θαδδαίος,Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή  μας,εκδ. Εν πλω

Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

Όπως μεταδίδει από το Μοντ Πελεράν της Ελβετίας ο ανταποκριτής του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, Ανδρέας Πιμπίσιης, «η δυστοκία της τουρκοκυπριακής πλευράς στο να υπάρξει προσέγγιση με την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, λόγω του ότι η αποτύπωσή του αριθμού αυτού σε χάρτη θα σήμαινε συμπερίληψη της Μόρφου στην ε/κ συνιστώσα πολιτεία».

Θέμα Λωζάνης η Τουρκία-Μπας και ξυπνήσουν οι εν Ελλάδι "(μ)πασιφιστές".








Ετοιμαστείτε για περιπέτειες… όπως όλα δείχνουν, οι μήνες και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ δύσκολα και διόλου δεν αποκλείεται η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές προκλήσεις. Το να πούμε ότι πολλοί εκ των οποίων που έλεγαν απίστευτες βλακείες τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια για τη φύση της τουρκικής απειλής είναι ακόμα… στα πέριξ και παριστάνουν ότι δεν έχουν πει ποτέ τίποτα, απλώς περιττεύει. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστάτησε στην αποχαύνωση της ελληνικής κοινωνίας με κάτι άθλιους τύπους αλά Θεοδωρίδη που περιέθαλπε, όμως σε καμία περίπτωση δεν ήταν μόνος του.

Ένταση στα σύνορα Γεωργίας-Ν.Οσετίας

Ένοπλες δυνάμεις φαίνεται να κινητοποιηθούν στο Τσχινβάλι διοικητικών συνόρων
interpressnews.ge
Ένοπλες δυνάμεις φαίνεται να κινητοποιούνται  στα λεγόμενα διοικητικά σύνορα της Νότιας Οσετίας. 

Οι κάτοικοι των γύρω χωριών  παρεμποδίζονται να επισκεφθούν την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται κοντά στη γραμμή κατοχής. 

Ο Πατριάρχης Γεωργίας γιορτάζει τον Άγιο Γεώργιο σε γεωργιανή εκκλησία στη Μόσχα

Γεωργιανό Πατριάρχης συγχαίρει ενορία στην Αγίου Γεωργίου γιορτή στη Μόσχα
interpressnews.ge
O Καθολικός-Πατριάρχης Πάσης Γεωργίας,η Αγιότητά Του Ηλίας II ευχήθηκε σε όσους  συγκεντρώθηκαν σε μια  γεωργιανή εκκλησία στη Μόσχα την ημέρα του Αγίου Γεωργίου. 

Ο ίδιος επισκέφτηκε τη γεωργιανή εκκλησία στη Μόσχα. Η εκκλησία ήταν γεμάτη κόσμο. 

Ο Ηλίας II σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους Γεωργιανούς της διασποράς σήμερα. 

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Δυτικός Πολιτισμός

Αποτέλεσμα εικόνας για western civilization

Πρέπει κάποιος να είναι εντελώς ανόητος για να απορρίπτει εντελώς τον Δυτικό Πολιτισμό.Πόσο,όμως,πιο ανόητος είναι αυτός που τον αποδέχεται χωρίς την παραμικρή κριτική και τον κάνει αυτοσκοπό;

Έντιμος αντίπαλος,καλύτερος από ανέντιμο συνεργάτη

Σχετική εικόνα

Όπως και να 'χει,προτιμώ να συνομιλώ ή να συνεργάζομαι με ανθρώπους που μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετική ιδεολογία ή κοσμοθεωρία από εμένα αλλά είναι τίμιοι,παρά με ανθρώπους που μπορεί να είναι πιο κοντινοί μου σε αυτά τα θέματα αλλά είναι βουτηγμένοι στην υποκρισία.Με τους πρώτους μπορεί να βρεθεί κάποια φόρμουλα επικοινωνίας και στη χειρότερη περίπτωση θα έχεις έναν  έντιμο αντίπαλο.Στη δεύτερη θα είναι σαν να κοιμάσαι στον ίδιο χώρο με ένα φίδι.Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σε δαγκώσει.

Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως:Δεν είμαστε πια ενδιαφέροντες-Διάβασε να ξεστραβωθείς φίλε αρχιμανδρίτη,όχι μόνο κουτσομπολιά!

anthimos
Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου το απόγευμα ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος πραγματοποίησε ομιλία στη Θεσσαλονίκη κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητού της Θεολογικής κ. Χρυσοστόμου Σταμούλη με τίτλο «Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;».
Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης μας σχετικά με το βιβλίο είπε ότι «σήμερα η Ορθοδοξία ξέμαθε να διαλέγεται "...με την πόλη, με την πολιτική και τον πολιτισμό"». Αναρωτήθηκε πως «...και η Εκκλησία δεν αισθάνεται πλέον βολικά στην πλατεία. Ποια; η Εκκλησία! που ξεκίνησε όχι από τους δρόμους αλλά κάτω από τους δρόμους, από τις κατακόμβες και μεταμόρφωσε αυτοκρατορίες». Συνεχίζοντας τόνισε πως στην Εκκλησία «...δεν πιστεύουμε ότι η "πραμάτεια" μας στο παζάρι, όντως θα γίνει ανάρπαστη! Αλλά κι αν αποκλεισθούμε από το παζάρι, τότε όπου και να πάμε, εκεί θα στηθεί η λαϊκή αγορά».

Το Ισραήλ ισοπεδώνει χωριό Βεδουίνων

Ένας Παλαιστίνιος Βεδουίνων περπατά πέρα ​​από το ισραηλινό οικισμό του Kedar στο χωριό Βεδουίνων Wadi Abu Χίντι, κοντά στην πόλη αλ-Azariya στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, 10 Οκτωβρίου 2016. (Φωτογραφία από AFP)
Οι ισραηλινές δυνάμεις είναι έτοιμες  να καταστρέψουν ένα  χωριό Παλαιστίνιων Βεδουίνων στην έρημο Νεγκέβ και να το αντικαταστήσουν με μια κοινότητα  εποίκων.
Οι μπουλντόζες του στρατού την Τρίτη θα ισοπεδώσουν το χωριό Umm al-Hiran , που το καθεστώς έχει αποκαλέσει ως "μη αναγνωρισμένο", ονομασία που έχει δοθεί σε πολλά τέτοια παλαιστινιακά χωριά.

Η μάχη των ιθαγενών εναντίον του Αγωγού της Β.Ντακότα συνεχίζονται-Πολλοί οι τραυματίες

presstv.com Νέες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών κατά του αγωγού στην πολιτεία της Βόρειας Ντακότα των ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα  να τραυματιστούν πάνω από δύο δεκάδες άτομα , αναφέρουν οι αρχές.

Ο τελευταίος γύρος διαδηλώσεων κατά του Ντακότα Access Pipeline (DAPL) έγινε βίαιος τη Δευτέρα, όταν η αστυνομία και οι υπεύθυνοι ασφάλειας αντιμετώπισαν βίαια μια σχετικά μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων κοντά σε ένα από τα εργοτάξια.

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, όταν η αστυνομία κατέφυγε σε χρήση κανονιού νερού και δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές στις χαμηλές θερμοκρασίες της περιοχής, επιβεβαίωσε η αστυνομία.

Πατριάρχης Γεωργίας:Η διαμάχη μας μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμια σύγκρουση

Πατριάρχης λέει διαμάχη είναι επικίνδυνη και θα μπορούσε να μετατραπεί σε παγκόσμια σύγκρουση

interpressnews
Θα ήθελα να θίξω το πρόβλημα της επαρχίας του Τσχινβάλι και της Tskhum-Αμπχαζία, - είπε ο Καθολικός Πατριάρχης Πάσης Γεωργίας, η Αυτού Αγιότητα και Μακαριώτατος Ηλίας II, στον Πατριάρχη της Ρωσίας. 

Κρίμα

Αποτέλεσμα εικόνας για pity painting

Μου είπε κάποιος με τον οποίο είχα μια διαφωνία:"Κρίμα τα νιάτα σου".Μα δεν είναι να λυπάσαι τα νιάτα ή τα γηρατειά κάποιου που λέει αυτό που πιστεύει και πράττει,κατά το μέγιστο δυνατό,σύμφωνα με αυτά που πιστεύει.Να λυπάσαι κάποιον που ενώ διατυμπανίζει παντού την ελευθερία,ο ίδιος μένει δεμένος από οικογενειακούς,κοινωνικούς και άλλους δεσμούς.Που φοβάται να πράξει αυτό που η συνείδησή του του λέει,για να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της πράξης.Τι να τα κάνεις τα νιάτα και τα ωραία λόγια;Κάποτε τα πρώτα θα χαθούν και τα τελευταία θα ξεχαστούν.Αφού δεν έκανες και τίποτα.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Αποφυγή της ήττας

Αποτέλεσμα εικόνας για eastern roman warrior painting

Οι παλαιοί καλοί πολεμιστές,πρώτα φρόντιζαν να εξασφαλίσουν τον εαυτό τους από κάθε ενδεχόμενο ήττας και μετά περίμεναν την ευκαιρία που θα τους επέτρεπε να νικήσουν τον εχθρό.

Το να ασφαλίσουμε τους εαυτούς μας απέναντι στην ήττα είναι στο χέρι μας,αλλά η ευκαιρία να νικήσουμε τον εχθρό δίνεται από τον ίδιο τον εχθρό.

Έτσι ο καλός μαχητής είναι ικανός να εξασφαλίσει τον εαυτό του από την ήττα,αλλά δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη βεβαιότητα ότι θα νικήσει τον εχθρό.

Σουν Τσου,Η τέχνη του πολέμου,εκδ.Βάνιας

Η Χριστιανική Δημοκρατία τιμά τη μνήμη του ιδρυτή και των στελεχών του κινήματος

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


xristianiki


Tο Σάββατο 26 Νοεμβρίου το πρωί, στην Ιερά Μονή Πεντέλης, στα πλαίσια της Θείας Λειτυργίας, με επιμνημόσυνη δέηση, η ΧΔ τιμά τη μνήμη του ιδρυτή της Νίκου Ψαρουδάκη και των άλλων κοιμηθέντων στελεχών της,ως ελάχιστη εκδήλωση αγάπης και ευγνωμοσύνης.
Μετά την ιερά ακολουθία, θα γίνει συνάντηση σε χώρο της Ιεράς Μονής, όπου θα γίνει εκτενέστερη αναφορά στην προσφορά τους και στο παράδειγμά τους ως πηγή έμπνευσης για τη σημερινή συγκυρία.
Καλούμε τα μέλη των οικογενειών των κοιμηθέντων, καθώς και τα μέλη  και φίλους της ΧΔ να παρευρεθούν, 
Ο Όρθρος αρχίζει στις 7π.μ.

Το Δόγμα του Ερεβάν και οι αλλαγές που φέρνει στον Καύκασο

georgiatoday.ge
Το Κρεμλίνο δημιουργεί ένα νέο γεωστρατηγικό τρίγωνο. Το νέο ​​σχέδιο από τον Πρόεδρο Πούτιν ονομάζεται Δόγμα του Ερεβάν και έγινε για την ενοποίηση των Sokhumi, Τσχινβάλι και Guimry κάτω από τα ρωσικά όπλα. Σύμφωνα με το δόγμα, η Αρμενία ως χώρα δεν θα έχει δικό της στρατό σε περίπτωση πολέμου, για να μην πούμε τίποτα για τις στρατιωτικές μονάδες στα κατεχόμενα εδάφη, τα οποία αποτελούν ήδη μέρος του ρωσικού στρατού. Ο κ Πούτιν έχει ήδη υπογράψει το διάταγμα και μένουν μόνο τυπικές διαδικασίες , συγκεκριμένα το Επίσημο Ερεβάν πρέπει να υπογράψει τη συμφωνία.

Πολύνεκρη έκρηξη σε σιιτικό τζαμί στη Καμπούλ

presstv.com
Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 35  τραυματίστηκαν μετά από μια μεγάλη έκρηξη βόμβας που  έπληξε ένα σιιτικό τζαμί στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν δήλωσε ότι οι απώλειες ήταν αποτέλεσμα  της πυροδότησης εκρηκτικών από έναν βομβιστή στο τζαμί Baqir ul Olum ενώ οι άνθρωποι προετοιμάζονταν για τις προσευχές, τη Δευτέρα.

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...