Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Οι εναγκαλισμοί της Γεωργίας με Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν ανησυχούν την Αρμενία

Armenian Prime Minister Karen Karapetyan receives on Nov. 29, 2016 Georgian Ambassador to Yerevan Giorgi Saganelidze (Photo: gov.am)

asbarez.com
Ενώ ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Karen Karapetyan την Τρίτη συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Γεωργίας στο Ερεβάν Giorgi Saganelidze και εξήρε τις σχέσεις Αρμενίας-Γεωργίας, ο νεόκοπος πρωθυπουργός της Γεωργίας, Giorgi Kvirikashvili, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να πουλήσει ένα 25-τοις εκατό των μετοχών της Γεωργιανής Επιχείρησης Πετρελαίου και Αερίου (GOGC), το οποίο μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Αρμενία.Η κρατική εταιρεία ενέργειας του Μπακού έσπευσε να εκδηλώσει  ενδιαφέρον σε αυτό το κρίσιμο διακύβευμα.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ενδιαφέρεται για την απόκτηση μετοχών της GOGC, μια κίνηση που θα αυξήσει τη σύγκρουση μεταξύ Ερεβάν και Μπακού, και θα προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα για τα κίνητρα της Τιφλίδας στην προώθηση των περιφερειακών πολιτικών της, οι οποιες,όπως είπε ο  Saganelidze στον Karapetyan , βασίζονται σε "αιώνες φιλίας μεταξύ των δύο λαών."



Η Γεωργία ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδιά της να πωλήσει τις μετοχές του GOGC το 2011 , όταν η SOCAR προσέφερε $ 500 εκατομμύρια για το σύνολο του αγωγού ένα χρόνο νωρίτερα .

Νωρίτερα αυτό το μήνα, Τιφλίδα και Ερεβάν ανακοίνωσαν την κατασκευή μιας  « Γέφυρας Φιλίας » κατά μήκος των συνόρων  Γεωργίας-Αρμενίας. Αλλά οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών φέτος έχουν επικεντρωθεί στην τριμερή  συμφωνία μεταφοράς ενέργειας με το Ιράν που θα μπορούσε να προωθήσει την οικονομική βιωσιμότητα της Αρμενίας στην περιοχή.Η Γεωργία κωλυσιεργεί στη δέσμευσή της  για τη συμφωνία, θέτοντας το μέλλον του έργου σε κίνδυνο.

Από την ανεξαρτησία της, η Γεωργία προωθεί  μια φιλο-τουρκική, φιλο-Αζέρικη εξωτερική πολιτική στην περιοχή, ενώ στην εγχώρια αγορά συνεχίζει να περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες του αρμενικού πληθυσμού της, ιδίως στην κυρίως από Αρμένιους πυκνοκατοικημένη περιοχή της Samtskhe Javakheti, ή Javakhk όπως είναι κοινώς γνωστή. Επίσημα η  Τιφλίδα έχει περιορίσει το δικαίωμα των Αρμενίων στην εκπαίδευση, την οικονομική ευημερία με την τοποθέτηση αδικαιολόγητων εμποδίων στο αρμενικό πληθυσμό της, το οποίο έχει επίσης υποβληθεί σε παρενόχληση που περιλαμβάνει και τη σύλληψη των Αρμενίων ηγετών της κοινότητας. Την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα, το ζήτημα των αξιώσεων της Γεωργιανής κυβέρνησης στις αρμενικές εκκλησίες παραμένει ένα φλέγον θέμα  για τους ηγέτες της κοινότητας. Επιπλέον,οι Γεωργιανοί ηγέτες απέφυγαν την  παρουσία στις εκδηλώσεις  των εκατό χρόνων μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς τους Αρμένιους για την απροθυμία της χώρας να αναγνωρίσουν μια εκδήλωση στην οποία οι πρόγονοί τους ήταν στις μπροστινές θέσεις  πριν από έναν αιώνα.

Οι συμμαχίες που έχει κάνει με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες περιλαμβάνουν μια τριμερή στρατιωτική συμφωνία , και ενεργειακή συμφωνία με το Μπακού, καθώς και μια εταιρική σχέση στον σιδηροδρομο  Μπακού-Τιφλίδα-Καρς , κάνουν τη Γεωργία ένα επισφαλές  στοίχημα στις διαδικασίες επίλυσης περιφερειακών συγκρούσεων . Η αγκαλιά της Γεωργίας στους  Αζέρους και Τούρκους εργαζομένους στο Meskheti , οι οποίοι έχουν σκορπιστεί κατά μήκος των αρμενο-γεωργιανών συνόρων εντός των ορίων του Javakhk, θέτουν μια σαφή απειλή για την ευημερία του αρμενικού πληθυσμού της περιοχής, ο οποίος αναγκάζεται να αναζητήσει τα προς το ζην του αλλού, λόγω των  άδικων κοινωνικο-οικονομικών πολιτικών που προωθούνται από την Τιφλίδα.

Ο πρωθυπουργός Karapetyan φαίνεται να έχει τη πρόθεση για την αναζωογόνηση και την ενίσχυση της οικονομίας της Αρμενίας. Δεδομένου ότι η Γεωργία δεν αποτελεί μέρος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης ή του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, τα οποία στοχεύουν στην προστασία των συμφερόντων των κρατών-μελών τους,το Ερεβάν πρέπει να καλέσει την Τιφλίδα να αλλάξει τη συχνά διπρόσωπη πολιτική της, εάν όχι για τίποτα άλλο, τότε για τους " αιώνες φιλίας μεταξύ των δύο λαών. "

ARA KHACHATOURIAN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επ- Ανάσταση

  Η επανάσταση χωρίς την Ανάσταση δε μπορεί να υπάρξει αλλά και η Ανάσταση τροφοδοτεί επαναστάσεις. Όταν ο θάνατος νικιέται δε θα μπορούσαν ...