Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Οι Κολομβιανοί απορρίπτουν την ειρηνευτική συνθήκη με το FARC

1
«Το ισχυρό OXI των Κολομβιανών  στο δημοψήφισμα για την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας των» (FARC)  φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα μιας ισχυρής εκστρατείας του πρώην προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε,είπε ο  Ramin Vahidzadeh, εμπειρογνώμονας  Ιβηρο-Αμερικανικών υποθέσεων είπε στο πρόγραμμα του Press TV  «Top 5».


Το ήμισυ του κολομβιανού πληθυσμού δεν συμμετείχε στο δημοψήφισμα της Κυριακής, είπε ο Vahidzadeh επε, σημειώνοντας, «Ο κύριος λόγος είναι ότι οι άνθρωποι που συνήθως ψηφίζουν στην Κολομβία είναι η [άνω] τάξη και η μεσαία τάξη», οι οποίοι ακολουθούν τις τάσεις της Δεξιάς.
Σημείωσε ότι ο Ουρίμπε ήθελε να έχει μια τέτοια ειρηνευτική συμφωνία κατά τη διάρκεια της δική του θητείας  και να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τους αντάρτες μέσω της κυβέρνησης του Oscar Ιβάν Zuluaga αν κέρδιζε το 2014 τις προεδρικές εκλογές. Έτσι,ο Ουρίμπε είναι "κάπως ενοχλημένος από τα αποτελέσματα."
Οι ψηφοφόροι τίναξαν όλες τις ελπίδες για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της ομάδας ανταρτών FARC.Οι Κολομβιανοί την Κυριακή ψήφισαν 50,21 τοις εκατό με 49,78 τοις εκατό κατά της ειρηνευτικής συμφωνίας, η οποία είχε ως στόχο να σταματήσει τα 52 χρόνια αιματηρών συγκρούσεων με τη FARC.
Πολλοί αναλυτές προειδοποίησαν τον Πρόεδρο Santos ότι ο Ουρίμπε ήταν απασχολημένος από τον Ιανουάριο να ετοιμάζει εκστρατεία  εναντίον της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της τρέχουσας κυβέρνησης και των ανταρτών του FARC, δήλωσε ο Vahidzadeh .
Ο αναλυτής αναφέρεται στο σύντομο διάστημα μεταξύ της υπογραφής της συμφωνίας στην Αβάνα και τη Μπογκοτά, σαν "λάθος" της κυβέρνησης Σάντος , λέγοντας ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να κάνει εκστρατεία για μια ψηφοφορία υπέρ του  «Ναι».
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αν ο Σάντος αποτύχει να αντιστρέψει την αντίθεση με την ειρηνευτική συμφωνία, ο πόλεμος με το FARC θα πλήξει και πάλι την χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Το FARC είναι η μεγαλύτερη ομάδα ανταρτών στην Κολομβία και έχει περίπου 7.000 μαχητές. Βρίσκεται σε πόλεμο με την κυβέρνηση της Μπογκοτά  από το 1964 όταν το  κίνημα των ανταρτών ήρθε στο προσκήνιο. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών και 6,6 εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί. Επιπλέον 45.000 άνθρωποι λέγεται ότι αγνοούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επ- Ανάσταση

  Η επανάσταση χωρίς την Ανάσταση δε μπορεί να υπάρξει αλλά και η Ανάσταση τροφοδοτεί επαναστάσεις. Όταν ο θάνατος νικιέται δε θα μπορούσαν ...