Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Duterte:Προσεγγίζει την Κίνα,απομακρύνεται από τις ΗΠΑ

Πρόεδρος των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte (R) και ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping επανεξετάσει την τιμητική φρουρά, καθώς παραστεί σε τελετή υποδοχής στο Great Hall of the People στο Πεκίνο, 20 Οκτωβρίου, 2016. (Φωτογραφία από AFP)
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, σε ένα δυναμικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων, οι οποίες έχουν πρόσφατα κλονιστεί από μια εδαφική διαφορά.
Οι Duterte και Xi συναντήθηκαν στην κινεζική πρωτεύουσα,  Πεκίνο, την Πέμπτη, με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua να αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες ήταν να πραγματοποιήσουν επίσημες συνομιλίες και να υπογράψουν μια «σειρά εγγράφων συνεργασίας» μεταξύ των κυβερνήσεων τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης,ο Duterte είπε ότι οι ρίζες των δεσμών των δύο χωρών είναι βαθιές και δεν θα μπορούσαν να υποστούν βλάβη εύκολα.
Καθησυχάζοντας το δράκο
Ο Κινέζος πρόεδρος χαιρέτισε επίσης την επίσκεψή Duterte ως ένα βήμα προς την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων σχέσεων μετά από χρόνια εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
"Ελπίζω ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε τις επιθυμίες των λαών και να χρησιμοποιήσουμε αυτή την επίσκεψη ως μια ευκαιρία για να οδηγήσουμε τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις Φιλιππίνες πίσω σε μια φιλική βάση και να βελτιώσουμε  πλήρως τα πράγματα", δήλωσε ο Ξι.
Πριν από την επίσκεψη, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων είχε τονίσει την επιδίωξη της χώρας του για μια στροφή μακριά από την Ουάσιγκτον, πρώην μακροχρόνιο σύμμαχο, και προς το Πεκίνο, διαλύοντας την πολιτική των ΗΠΑ και θέτοντας ένα τέλος στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τον αμερικανικό στρατό.
"Έτσι είναι καιρός να πούμε αντίο, φίλε μου. Η διαμονή σας στη χώρα μου ήταν για το δικό σας όφελος », είπε ο Duterte, ο οποίος επίσης ζήτησε την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από μια ομάδα νότιων νησιών  των  Φιλιππίνων. "Δεν υπάρχει πλέον η αμερικανική παρέμβαση. Δεν υπάρχουν πλέον  αμερικάνικες ασκήσεις ", πρόσθεσε.
Ωστόσο, οι Φιλιππίνες ενεπλάκησαν σε μια πικρή διαμάχη με την περιφερειακή υπερδύναμη Κίνα, όταν υπέβαλε καταγγελία σε ένα διεθνές δικαστήριο για τις  κινεζικές αξιώσεις στα ύδατα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου, που εκδόθηκε περίπου τρεις μήνες πριν και το οποίο ευνοούσε τις Φιλιππίνες, εξόργισε την Κίνα και έδωσε όπλα στην Ουάσινγκτον, η οποία επεμβαίνει συνήθως στις περιφερειακές διαφορές που δεν σχετίζονται με αυτή.

Η φωτογραφία , που τραβήχτηκε  στις 16 Μαρτίου, 2015, προσπαθεί να δείξει κινεζικά πλοία βυθοκόρησης άμμου σε έναν ύφαλο στα Νησιά Spratly στην επίδικη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. (Via AFP)
Το δικαστήριο κατηγόρησε το Πεκίνο για παραβίαση των οικονομικών και  κυριαρχικών δικαιωμάτων των Φιλιππίνων.Η Κίνα, ωστόσο, απέρριψε την απόφαση, λέγοντας ότι το δικαστήριο δεν είχε δικαιοδοσία επί του θέματος.
Η Κίνα είχε πει, όμως, ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διάλογο με τις Φιλιππίνες αν η Μανίλα αγνοούσε την απόφαση του δικαστηρίου.
Οι διεκδικήσεις της Κίνας στα διαφιλονικούμενα ύδατα  της Νότιας Θάλασσας της Κίνας αντικρούονται σε σημεία με εκείνα της Ταϊβάν, του Βιετνάμ, της Μαλαισίας και του Μπρουνέι - εκτός από των Φιλιππίνων.
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ Duterte και Ξι, ένας ανώτερος Κινέζος διπλωμάτης είπε ότι οι δύο συμφώνησαν να επαναλάβουν τους διμερείς διαλόγους για την εδαφική διαφορά τους.
"Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το ζήτημα της Νότιας Θάλασσας της Κίνας δεν είναι το συνολικό άθροισμα των διμερών σχέσεων," δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Λιου Zhenmin στους δημοσιογράφους.
Ο Liu είπε ότι οι ηγέτες συζήτησαν εν συντομία για το θέμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους και συμφώνησαν να επιστρέψουν στην προσέγγιση που χρησιμοποιούσαν πριν από πέντε χρόνια για την εξεύρεση μιας διευθέτησης μέσω διμερούς  διαλόγου.
Duterte και ΗΠΑ: Ένας Χωρισμός
Αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Πρόεδρος Duterte έκανε τον ισχυρότερο μη χυδαίο ισχυρισμό του εναντίον των ΗΠΑ, μέχρι στιγμής.
Σε ομιλία του σε επιχειρηματικό φόρουμ παρουσία του Κινέζου Πρωθυπουργού Zhang Gaoli στην Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο την Πέμπτη, είπε ότι ανακοινώνει τον «διαχωρισμό» του από την Ουάσιγκτον.
Ο Duterte έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν μια σειρά από αισχρολογίες για να περιγράψει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και άλλους αξιωματούχους απ'όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...