Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Το Πακιστάν καθυστερεί την απόφαση για την προσφυγή χριστιανής που καταδικάστηκε σε θάνατο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν έχει καθυστερήσει την έφεση στην πιο διαβόητη υπόθεση βλασφημίας στη χώρα εναντίον μιας χριστιανής  μητέρας καταδικασμένης  σε θάνατο από το 2010, μετά την παραίτηση ενός από τους δικαστές .

Χιλιάδες στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα, Ισλαμαμπάντ, καθώς το δικαστήριο ήταν  έτοιμο να ακούσει την τελική έφεση στην περίπτωση της Asia Bibi την Πέμπτη.


Το δικαστήριο δεν όρισε αμέσως μια νέα ημερομηνία για την προσφυγή.

Αλλά η απειλή της βίας είχε μετριαστεί σε μεγάλο βαθμό, όταν ένας από την έδρα τριών δικαστών, ο Δικααστής Iqbal Hameed ur Rehman, είπε στο δικαστήριο ότι έπρεπε να αποσυρθεί  από την υπόθεση.

"Ήμουν ένα από τα  μέλη της έδρας που είχε επιληφθεί της υπόθεσης του Salmaan Taseer, και αυτή η υπόθεση σχετίζεται με αυτό", είπε στο δικαστήριο.

Ο Taseer, ένας φιλελεύθερος επαρχιακός κυβερνήτης, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Ισλαμαμπάντ το 2011 μετά από ομιλία για τη Bibi.

Ο δολοφόνος του, Mumtaz Qadri, απαγχονίστηκε νωρίτερα το 2016 σε ένα βήμα που χαιρετίστηκε  από τους φιλελεύθερους στη χώρα, αλλά έφερε τους σκληροπυρηνικούς στους δρόμους ζητώντας τον θάνατο της  Bibi.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας είπε ότι μέχρι και 3.000 άντρες είχαν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα την Πέμπτη.

"Η ασφάλεια είναι πολύ αυστηρή στο Ισλαμαμπάντ  και σήμερα. Τα επιπλέον στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί σε σημεία ελέγχου και κόμβους της πόλης γενικότερα. Υπάρχει, επίσης,  ανάπτυξη των παραστρατιωτικών Rangers και των FC [Frontier Corps] σε ορισμένα πρόσθετα σημεία," δήλωσε μια πηγή της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων πρακτορείο.

Έως 100 αστυνομικοί, πολλοί με εξοπλισμό κατά των ταραχών, είχαν τοποθετηθεί έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο καθώς ο δικηγόρος της Bibi και ο σύζυγός της έφτασε για την επ 'ακροατηρίου συζήτηση, με περισσότερους σε όλη την πόλη.

«Έχω κάνει την προετοιμασία μου, είμαστε πολύ αισιόδοξοι,"δήλωσε  ο δικηγόρος της Bibi Saif-ul-Malook στο AFP νωρίτερα.

Η βλασφημία είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα στο Πακιστάν.

Ομάδες για τα δικαιώματα παραπονούνται ότι η αμφιλεγόμενη νομοθεσία είναι συχνά διαστρέφεται για να ξεκαθαριστούν προσωπικές βεντέτες, κυρίως εναντίον των μειονοτήτων των χριστιανών.

Η Bibi καταδικάστηκε να κρεμαστεί το 2010 μετά από μια διαφωνία  με μια μουσουλμάνα γυναίκα για ένα μπολ με νερό.Οι υποστηρικτές της επιμένουν στην αθωότητά της και επισημαίνουν ότι ήταν μια προσωπική διαμάχη.

Αλλά οι διαδοχικές προσφυγές απορρίφθηκαν, και αν η  έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου επικυρώσει την καταδίκη της Bibi,η τελευταία της προσφυγή θα είναι μια άμεση έκκληση προς τον πρόεδρο για επιείκεια. 

Αυτή θα είναι ο πρώτος άνθρωπος στο Πακιστάν που θα εκτελεστεί για βλασφημία.

Οι επιπτώσεις για τις μειονότητες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους νόμους περί βλασφημίας θα είναι "τεράστια" αν συμβεί αυτό, είπε ο Shahzad Akbar, ένας δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρατηρητές έχουν προειδοποιήσει για πιθανή βία, εάν η καταδικαστική απόφαση ανατραπεί, με μερικούς να αποκαλούν την υπόθεση μια μάχη για την ψυχή του Πακιστάν, καθώς το κράτος ακροβατεί  μεταξύ της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κατευνασμού των σκληροπυρηνικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...