Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Μπασκίν Οράν(Τούρκος διεθνολόγος):Φοβάμαι τον απελπισμένο Ερντογάν

EPA/TOLGA BOZOGLU
amna.gr(μέσω του defence-point)
Η Σαουδική Αραβία προστίθεται στον κατάλογο των περιοχών, όπως το Ιράκ και η Συρία, όπου η «Ερντογανική» 'Αγκυρα εμφανίζεται να χαράσσει τακτική αυτόνομη και πάντως όχι σύμφωνη προς την αντίστοιχη τακτική των Αμερικανών στα ίδια θέματα, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τούρκος διεθνολόγος Μπασκίν Οράν και υποστηρίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει μπει σε έναν μονόδρομο που θα οδηγήσει την Τουρκία σε μεγάλες περιπέτειες.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχτές μίλησε σε τηλεοπτικό κανάλι στο Ντουμπάϊ και αναφέρθηκε στον νόμο που εγκρίθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, με τον οποίο δίνεται στους αμερικανούς πολίτες η δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, λόγω της χρηματοδότησης της Αλ Κάιντα. Ο Ερντογάν δήλωσε πως «θα συνεργαστούμε από πλευράς δικαίου με τη Σαουδική Αραβία», ενώ ερωτηθείς αν είναι στόχος η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, είπε πως «η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία έχουν επιλεχθεί ως στόχοι. Βλέπουμε ότι όλες οι παγίδες στήνονται εναντίον του ισλαμικού κόσμου. Συνεπώς οι χώρες του ισλαμικού κόσμου πρέπει να συνεργαστούν και να συμπαρασταθούν».


Η κρίση που ανέκυψε στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράκ σχετικά με την τουρκική δύναμη στη Μπασίκα περιλαμβάνει και μια δήλωσή του εκπροσώπου των συμμαχικών δυνάμεων, αμερικανού συνταγματάρχη Dorrian, ο οποίος σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «DHA» είπε πως «η τουρκική δύναμη που βρίσκεται στο έδαφος του Ιράκ δεν έχει έλθει εδώ με επίσημη άδεια από την ιρακινή κυβέρνηση και άρα είναι παράνομη».
Το τρίτο σημείο όπου υπάρχει απόσταση μεταξύ των στόχων της Τουρκίας και αυτών των ΗΠΑ είναι η Συρία. Οι Αμερικανοί θεωρούν σύμμαχο τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, ενώ η Τουρκία τους θεωρεί εχθρούς.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος διεθνολόγος Μπασκίν Οράν ρωτήθηκε για την απόσταση που υπάρχει μεταξύ Ουάσιγκτον και 'Αγκυρας, ιδιαίτερα στα τρία αυτά σημεία, και είπε ότι «εδώ και καιρό ο Ερντογάν κατσαδιάζει τις ΗΠΑ. Αλλά σήμερα είδαμε ότι αρμόδιος αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις δεν περιλαμβάνονται στις συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ». Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο Ερντογάν «βλέπει ότι δεν υπάρχει δίπλα του κανείς και κάνει διάφορες κινήσεις». «Δυσκολεύομαι να καταλάβω», είπε ο Οράν και πρόσθεσε: «Με βάση τα δεδομένα των διεθνών σχέσεων, ένα κράτος στρατηγικά μεσαίου μεγέθους, δεν μπορεί να αντιπαρατίθεται συνεχώς με ένα ηγεμονικό κράτος».
Ο Οράν τόνισε ότι «ο Ερντογάν βρίσκεται σε αδιέξοδο. Είναι ένα στενό αδιέξοδο και δεν μπορεί να κάνει ελιγμούς, ούτε μπορεί να πάει πίσω. 'Αρα πολύ φοβάμαι ότι το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να πάει μπρος, δηλαδή στην κατεύθυνση που έχει επιλέξει» και πρόσθεσε: «Εγώ φοβάμαι τους απελπισμένους. Δεν έχω δει τόσο δύσκολη κατάσταση κι αυτό ισχύει τόσο για τον Ερντογάν, όσο και για την Τουρκία».
Υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν περί της Συνθήκης της Λωζάννης, ο Οράν έκανε λόγο για «κλασική περίπτωση» και διευκρίνισε: « Μίλησε σχετικά με τα νησιά, αλλά ουσιαστικά το θέμα του είναι με την Ανατολή. Δηλαδή θα ήθελε να εισβάλει στη Μουσούλη, αλλά επειδή δεν είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο, θα εισβάλει στη Συρία. Αυτό είναι η μόνη και τελευταία του λύση».
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν οι Αμερικανοί θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο, δηλαδή την τουρκική εισβολή στη Μουσούλη ή στη Συρία, ο Οράν είπε πως «πριν από τους Αμερικανούς, δεν θα το επιτρέψουν οι Ρώσοι. Επιπρόσθετα, οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι δεν θέλουν να βρεθούν ξαφνικά σε σύγκρουση εξαιτίας του Ερντογάν. Γι' αυτό ακριβώς οι Αμερικανοί έβαλαν τον συνταγματάρχη να κάνει τις δηλώσεις αυτές. Κανείς δεν θέλει την εισβολή αυτή. Ούτε το Ιράκ ούτε η Συρία ούτε το Ιράν ούτε οι Αμερικανοί και Ρώσοι. Ο μόνος που το θέλει είναι ο Ερντογάν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...