Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Συνέντευξη του Δωδώνης Χρυσόστομου

dodonis-xrysostomos

Για την Romfea.gr | Θάνος Θανόπουλος

Στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ «Πρώτη γραμμή» μίλησε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο θέμα του χωρισμού Πολιτείας - Εκκλησίας, στην εκκλησιαστική περιουσία, την δικαιοσύνη και άλλα θέματα της επικαιρότητας.
''Με την κατάσταση που ζούμε είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει Θεός Σεβασμιώτατε, αλλιώς θα μας είχε βοηθήσει δεν μπορεί; Πόσα χρόνια να αντέξουμε μνημόνια;'' ανέφερε ο κ. Δημήτρης Οικονόμου με τον κ. Χρυσόστομο να απαντά ότι: ''Ο Θεός υπάρχει πάντοτε, εξαρτάται αν εμείς τον αναζητούμε, αν τον χρειαζόμαστε και εάν τον θέλουμε.''


Για τον αν είναι υπέρ του χωρισμού Κράτους - Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος απάντησε: ''Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Σεραφείμ σε μία ορκωμοσία στο Μαξίμου, «μήπως ήρθε η ώρα να χωρίσουμε τα τσανάκια μας;» κι ο Σεραφείμ του απάντησε «τώρα» και αποσβολώθηκε ο Καραμανλής''.
''Υπάρχει μια διάχυτη φοβία σε κάποιους Αρχιερείς ότι θα χάσουμε την προστασία που έχουμε από το Κράτος. Έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν μπορούμε να μιλήσουμε. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ έλεγε, «Η Εκκλησία δεν πολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, αλλά πορεύεται». Αυτή την πορεία δεν θα μπορέσει κανένας να την ανακόψει. Είναι πορεία 2000 χρόνων και η σοδειά αυτής της πορείας έχει Αγίους και Μάρτυρες της Εκκλησίας, που μαρτύρησαν για την αλήθεια και δεν θα μας βουλώσει το στόμα κανένας'' συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Δωδώνης.
Για το αν η Εκκλησία μετά από έναn χωρισμό με το Κράτος πρέπει να βρει πόρους για την μισθοδοσία των κληρικών ο Σεβασμιώτατος τόνισε: ''Κάνετε ένα λάθος το οποίο επαναλαμβάνετε. Εμείς δώσαμε περιουσία και έχει υπογραφεί σύμβαση. Επειδή ήμουν 21 χρόνια στην Πεντέλη πήγαμε στο δικαστήριο και αναγνωριστήκανε όλοι αυτοί οι κώδικες και τα δικαιώματα που έχουμε''.
Επίσης ο Μητροπολίτης Δωδώνης απάντησε για το αν η Πολιτεία αποφασίσει να πάει την εκκλησιαστική περιουσία στο ταμείο για τις ανάγκες που έχει η χώρα τονίζοντας χαρακτηριστικά: ''Θα πάω στο δικαστήριο και θα διεκδηκήσω ότι δεν μπορεί να πάρει την δική μου περιουσία. Να πάρει του κράτους την περιουσία.''
Για τους μισθούς των νέων κληρικών από το 2011 και μετά ανέφερε ότι το Κράτος πληρώνει κανονικά τους μισθούς αλλά δίνει ορισμένες θέσεις το χρόνο και επίσης έχει μείωση ο μισθός. Επίσης τόνισε ότι η συμφωνία με την πολιτεία για την εκκλησιαστική περιουσία είναι πως έχει υπογραφεί σύμβαση όπου η Εκκλησία παραχώρησε την περιουσία της στο κράτος και το κράτος έχει την υποχρέωση να πληρώνει τον μισθό των ιερέων στο διηνεκές.
''Χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους σημαίνει ότι δεν θα νομοθετεί για το πως θα τιμωρήσω τον παππά, δεν θα λέει πως θα γίνει ο παππάς γιατί σήμερα ο νόμος λέει τι προσόντα πρέπει να έχει ο παππάς για να χειροτονηθεί, τι προσόντα πρέπει να έχει για να διορισθεί, τι προσόντα πρέπει να έχει για να μετατεθεί από τον Δεσπότη. Πάει στο δικαστήριο και σου ακυρώνει την μετάθεση, επομένως υπάρχει ένας σφιχταγκαλιασμός από την Πολιτεία με τον νόμο και αυτό θα δείτε ότι κανένα κράτος δεν θα δεχθεί να μας δώσει αυτή την ελευθερία'' σημείωσε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος.
''Βλέπω όλους τους πολιτικούς να στρέφονται εναντίον της δικαιοσύνης. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και πρέπει να κρατήσουμε την δικαιοσύνη πολύ ψηλά γιατί είναι ο πυλώνας της δημοκρατίας. Αλοίμονο αν αρχίσουμε να αμφισβητούμε αυτά τα πράγματα'' υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Δωδώνης.

Η συνέντευξη εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...