Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Κυριακή Β΄Λουκά-Οι απλές διδαχές

Αποτέλεσμα εικόνας για simplicity

Να  φέρεστε στους άλλους όπως θέλετε να σας φέρονται.Να αγαπάτε ακόμα και αυτούς που σας μισούν.Να δίνετε στους άλλους χωρίς να περιμένετε να σας επιστρέψουν τα δανεικά.Αυτά μας συμβουλεύει ο Χριστός στη σημερινή παραβολή.Δυο τρεις απλές και κατανοητές συμβουλές που μεταμορφώνουν όμως τον κόσμο.


Πολλοί πολέμιοι του Χριστιανισμού βρίσκουν ακριβώς αυτό σαν επιχείρημα εναντίον του.Την απλοϊκότητα,όπως λένε, των λόγων του Χριστού.Όμως δεν πρόκειται για απλοϊκότητα αλλά για απλότητα.Υπάρχουν βαθιά νοήματα στα απλά λόγια και τις εύπεπτες παραβολές του Χριστού.Αλλά κι αν ακόμη ακολουθήσει κανείς τα πιο προφανή νοήματα των λόγων Του κι αυτό είναι αρκετό.Ο ίδιος ο Κύριος επέμενε για τη σημασία του να έχουμε παιδική απλότητα.

Αν όμως έχουμε οι Χριστιανοί σαν ιδανικό μας την απλότητα,τότε πώς θα ξεχώριζαν αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους από τους άλλους;Πώς θα μπορεί κάποιος να πει πώς καταλαβαίνει νοήματα που οι άλλοι δεν μπορούν;Πώς θα επιβληθεί στους υπολοίπους;Ο Χριστός,λοιπόν διδάσκει με τρόπο απλό,με λόγια κατανοητά ώστε όλοι να μπορούν να βρουν το δρόμο προς την σωτηρία και να ξεριζώσει το ζιζάνιο του εγωισμού και της υπερηφάνειας εν τη γεννήσει του.

Και σήμερα,με αυτόν τον απλό τρόπο μας δίνει το χρυσό κανόνα της επίγειας ζωής.Να φερόμαστε στους άλλους όπως θέλουμε να φέρονται σε εμάς,σημαίνει ότι βλέπουμε τους συνανθρώπους μας όχι απλά σαν αδελφούς αλλά σαν τον ίδιο μας τον εαυτό.Αυτή η απλή διδασκαλία αποτελεί το κλειδί ώστε να ζήσουμε αρμονικά όλοι οι άνθρωποι.Δε χρειάζονται πολύπλοκα συστήματα.Διάθεση χρειάζεται,να ακολουθήσουμε τις διδασκαλίες του Χριστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...