Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αιθιοπία λόγω των ταραχών

Αυτή 2 Οκτωβρίου 2016 το αρχείο φωτογραφία δείχνει κατοίκους της Αιθιοπίας πόλη της Bishoftu διασχίζουν τους καρπούς τους πάνω από τα κεφάλια τους ως σύμβολο για την αντικυβερνητική κίνημα διαμαρτυρίας Ορόμο κατά τη διάρκεια του Ορόμο νέο έτος διακοπές Irreechaa.  (Φωτογραφία AFP)
Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας κήρυξε πανεθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από ημέρες ταραχών και διαδηλώσεων που έχουν συμπαρασύρει τη χώρα.
Στην Αιθιοπία, ο πρωθυπουργός Hailemariam Desalegn δηλώσει την Κυριακή ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε ισχύ αμέσως μετά από μια εβδομάδα βίας η οπόια όπως είπε "θέτει την ακεραιότητα του έθνους σε κίνδυνο."
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος απευθύνθηκε στο έθνος μέσω της κρατικής τηλεόρασης, είπε ότι το μέτρο ήταν αναγκαίο επειδή υπήρξαν "τεράστιες" υλικές ζημιές.


"Βάζουμε πρώτα την ασφάλεια των πολιτών μας. Εκτός αυτού, θέλουμε να θέσυμε τέλος στις ζημιές που γίνονται εναντίον έργων υποδομής, εκπαιδευτικών ιδρύματων, κέντρων υγείας, κτιρίων διοίκησης και  δικαιοσύνης",δήλωσε ο Desalegn.  
Η Αιθιοπική Broadcasting Corporation, είπε ότι οι λεπτομέρειες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα διευκρινιστούν  αργότερα την Κυριακή.
Ταραχές ξέσπασαν στην ταραγμένη περιοχή Oromia στις 2 Οκτωβρίου, όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και σφαιρών για να διαλύσει τους διαδηλωτές στην ετήσια γιορτή ευχαριστίας  Irrecha στην πόλη της Bishoftu. Η δράση της αστυνομίας οδήγησε σε άτακτη φυγή η οποία πυροδότησε ημέρες διαμαρτυρίας και βίαιες συγκρούσεις σε όλη τη χώρα.
Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή με τις αναφορές να  λένε ότι οι δρόμοι προς και από την πρωτεύουσα, Αντίς Αμπέμπα, είχαν μπλοκαριστεί από διαδηλωτές. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι άνθρωποι σημάδευαν με πέτρες όποιον προσπαθούσε να φύγει οδικώς από την  πόλη.
Αναφορές λένε ότι η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τη πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε πολλά μέρη της Αιθιοπίας για την πρόληψη εκστρατειών στα κοινωνικά μέσα που να  καλούν τους ανθρώπους σε διαδηλώσεις.
Ο Desalegn αρνήθηκε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των Αιθιόπων, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους διπλωμάτες στη χώρα ότι δεν υπήρχε τίποτα το ανησυχητικό.
"Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το σύνταγμα της Αιθιοπίας και δεν θα επηρεάσει επίσης τα διπλωματικά δικαιώματα που αναφέρονται στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιέννης», δήλωσε ο Desalegn.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...