Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Θρησκευτική γιορτή μετατρέπεται σε αντικυβερνητική διαδήλωση με θύματα στην Αιθιοπία

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να ελέγξουν διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, 6 Αυγούστου 2016. (Φωτογραφία από το Reuters)
Η αστυνομία στην Αιθιοπία έριξε  δακρυγόνα και προειδοποιητικές βολές για να σκορπίσει τους ανθρώπους που συμμετείχαν σε μια θρησκευτική γιορτή σε μια πόλη νότια της πρωτεύουσας της χώρας, Αντίς Αμπέμπα.
Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή, καθώς χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη της Bishoftu στην περιοχή Oromia για να παρακολουθήσουν το ετήσιο φεστιβάλ ευχαριστίας γνωστό ως Irreecha.

Σύμφωνα με μάρτυρες, οι συμμετέχοντες φώναζαν επίσης αντικυβερνητικά συνθήματα, και όταν επενέβη η αστυνομία, ο κόσμος πανικοβλήθηκε και έφυγε, σε  άτακτη φυγή, με πολλούς από τους διαδηλωτές να πέφτουν σε μια βαθιά τάφρο γύρω από το ξενοδοχείο εν μέσω χάους.
50 Νεκροί
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν στην  άτακτη φυγή.
Εν τω μεταξύ,οι τελευταίες αναφορές λένε ότι μια  ομάδα της  αντιπολίτευσης της Αιθιοπίας ισχυρίστηκε ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην άτακτη φυγή. Κανένας επίσημος απολογισμός δεν έχει ακόμη δοθεί.
Η περιοχή υπήρξε σκηνή  σποραδικών διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Οι διαδηλώσεις  προκλήθηκαν από ένα κυβερνητικό σχέδιο για την επέκταση των δημοτικών ορίων της πρωτεύουσας στην Oromia, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει τους αγρότες από την εθνική ομάδα Ορόμο να μετατοπιστούν  και να χάσουν τη γη και την περιουσία τους.
Η αιθιοπική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αρνηθεί το έργο επέκτασης τον Ιανουάριο, αλλά σποραδικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν στην περιοχή. 

Οι άνθρωποι θρηνούν τον θάνατο ενός αντι-κυβερνητικού διαδηλωτή ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις δυνάμεις της Αιθιοπίας στην περιοχή Oromia, την Αιθιοπία, την 17 Δεκεμβρίου 2015. (Φωτογραφία: AFP)
Μια έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch, τον Ιούνιο  ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν επανειλημμένα θανατηφόρα βία, μεταξύ άλλων με την εκτόξευση αληθινών πυρομαχικών, για να διαλύσει πολλές από τις 500 διαδηλώσεις που αναφέρθηκαν ότι πραγματοποιήθηκαν από το Νοέμβριο του περασμένου έτους.
Η Oromia, με τουλάχιστον 27 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα και το πιο πυκνοκατοικημένο των ομοσπονδιακών κρατών της Ανατολικοαφρικανικής χώρας , και περιβάλλει  την πρωτεύουσα, Αντίς Αμπέμπα, από όλες τις πλευρές.
Οι εντάσεις έχουν επιδεινωθεί  από τη χειρότερη ξηρασία της χώρας εδώ και 50 χρόνια, η οποία προκλήθηκε από τις ελάχιστες βροχοπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...