Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Προχωρά η απελευθέρωση της Μοσούλης

Ένα μέλος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας χειρονομίες σε Bartella στα ανατολικά της Μοσούλης, στις 20 Οκτωβρίου, 2016. (Φωτογραφία από το Reuters)
Ένας ανώτερος ιρακινός στρατιωτικός διοικητής λέει ότι οι ειδικές δυνάμεις της χώρας έχουν καταφέρει να απελευθερώσουν μια πόλη κλειδί  κοντά στη Μοσούλη, καθώς προχωρούν με την επίθεσή τους για να απελευθερώσουν τη βόρεια υπό κατοχή του Daesh πόλη.
Ο Πτέραρχος Talib Shaghati δήλωσε την Πέμπτη ότι η πόλη της Bartella, που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από την άκρη της Μοσούλης, είναι «σημαντική» για τη συνεχιζόμενη επιχείρηση της Μοσούλης.


Τη Δευτέρα, ο ιρακινός στρατός, εθελοντές σιίτες και σουνίτες μαχητές, καθώς και κουρδικές δυνάμεις Peshmerga ξεκίνησαν την πολυαναμενόμενη επιχείρηση για να αποσπάσουν τον έλεγχο της Μοσούλης, το τελευταίο προπύργιο του Daesh στην αραβική χώρα.
Πολλοί πιστεύουν ότι η ανακατάληψη της Μοσούλης, η οποία έπεσε στα χέρια του  Daesh το 2014, θα σημάνει την ολοκληρωτική ήττα της τρομοκρατίας στο Ιράκ.
Ένταλμα για τον πρώην κυβερνήτη της Μοσούλης
Σε μια άλλη εξέλιξη, την Πέμπτη, ένας ιρακινό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα για  τον Atheel al-Nujaifi, πρώην κυβερνήτη της επαρχίας Νινευή, με την κατηγορία παροχής πληροφοριών  στη γειτονική Τουρκία.
Ο πρώην κυβερνήτης της Μοσούλης Atheel αλ-Nujaifi μιλάει κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με το Reuters στο Ερμπίλ στην ημι-αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στις 4 Οκτωβρίου, 2016. (Φωτογραφία από το Reuters)
Ο δικαστικό εκπρόσωπος Abdelsattar Bayraqdar ανέφερε στην ανακοίνωση ότι δύο μάρτυρες εξετάστηκαν την Τετάρτη, ολοκληρώνοντας μια έρευνα 10 μηνών, η οποία ξεκίνησε μετά από καταγγελία από τρεις βουλευτές κατά του Nujaifi.
Η μήνυση κατατέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ξέσπασε διπλωματική κρίση κατά τη διάρκεια ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τουρκία ανέπτυξε περίπου 150 στρατιώτες, που ήταν εξοπλισμένοι με βαριά όπλα και υποστηρίζονταν από 20 έως 25 τεθωρακισμένα, στα περίχωρα της Μοσούλης.Η Άγκυρα υποστήριξε η ανάπτυξη ήταν μέρος μιας αποστολής για να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει ιρακινές κουρδικές δυνάμεις Peshmerga στον αγώνα κατά του Daesh, αλλά η Βαγδάτη κατήγγειλε την μη εξουσιοδοτημένη κίνηση ως παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ.
"Οι ενάγοντες δήλωσαν στην κατάθεσή τους ότι ο εναγόμενος διευκόλυνε την είσοδο των τουρκικών στρατευμάτων και τους βοήθησε να δημιουργήσει μια βάση στην Zilkan," κοντά  στη Bashiqa, βορειοανατολικά της Μοσούλης, δήλωσε  ο Bayraqdar.
Ο Nujaifi είναι ευρέως γνωστός ως διεφθαρμένος και η θητεία του στην επαρχία Νινευή θεωρείται από ορισμένους ως ένας παράγοντας που επέτρεψε στους  μαχητές να την καταλάβουν με σχετική ευκολία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...