Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Ο στρατός της Νιγηρίας επιτέθηκε σε σιίτες

Μια ομάδα του Νίγηρα στρατιώτες (Φωτογραφία από AFP)
Στρατεύματα της Νιγηριανής κυβέρνησης έχουν περικυκλώσει μια ομάδα σιιτών μουσουλμάνων που συγκεντρώθηκαν σε ένα τζαμί για να τελέσουν τις τελετές πένθους για την επέτειο του μαρτυρίου του Ιμάμη Χουσεΐν.
Οι προσκυνητές είχαν συγκεντρωθεί στο τζαμί την Τρίτη για να τιμήσουν την ένατη μέρα του σεληνιακού μήνα του Muharram, Tasu'a, παραμονή της επετείου του μαρτυρίου  του ιμάμη Χουσεΐν, του τρίτου σιίτη ιμάμη και  των 72 συντρόφων του.


«Λίγο πριν το τζαμί Καντούνα Markaz στην Οδό  Zango περικυκλώθηκαν από τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα που μεταφέρουν βαριά οπλισμένους στρατιώτες, αλλά και ένα ασθενοφόρο ήταν ανάμεσα σε μια αυτοκινητοπομπή των 18 στρατιωτικών οχημάτων σε κοντινή απόσταση," ανέφερε η Ισλαμική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  (IHRC).
Σημείωσε ότι ακόμη και οι γυναίκες και τα παιδιά που προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το τέμενος σπρώχτηκαν πίσω από τα στρατεύματα.
Το περιστατικό συνέβη μόλις λίγες μέρες αφότου η Νιγηρία απαγόρευσε το Ισλαμικό Κίνημα στη Νιγηρία (IMN) και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον εκπρόσωπό της.
"Όπως φοβόμασταν, ο νέος νόμος φαίνεται να χρησιμοποιείται ως μέσο για  να αποτρέψει τους υποστηρικτές του κινήματος από την παρακολούθηση τελετών για τον εορτασμό του μήνα Muharram», είπε η IHRC.
Αρχείο φωτογραφιών που λήφθηκαν στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας,στη πόλη του Κάνο, στις 11, Αυγ 2016 δείχνει διαδηλωτές από το Ισλαμικό Κίνημα στη Νιγηρία (IMN) να φωνάζουν συνθήματα απαιτώντας την απελευθέρωση του διακεκριμένου κληρικού Sheikh Ibrahim Zakzaky ο οποίος έχει τεθεί σε κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη από τα τέλη του 2015 . (Φωτογραφία από AFP)
Στις 13 Δεκεμβρίου,οι νιγηριανές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι του εξέχοντος σιίτη μουσουλμάνου κληρικού σεΐχη Ιμπραήμ Zakzaky, τον ηγέτη του IMN, και τον συνέλαβαν σκοτώνοντας όσους προσπαθούσαν να τον προστατεύσουν, συμπεριλαμβανομένου ενός από ανώτερους ηγέτες του κινήματος και του εκπροσώπου του.
Η επιδρομή έλαβε χώρα μια ημέρα αφού νιγηριανοί στρατιώτες επιτέθηκαν εναντίον  σιιτών μουσουλμάνων που είχαν παρευρεθεί σε τελετή στο θρησκευτικό κέντρο της πόλης της Ζάρια, κατηγορώντας τους ότι εμποδίζουν την αυτοκινητοπομπή του επικεφαλής του προσωπικού του στρατού  και ότι προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν.    
Ο ίδιος ο σεΐχης, ο οποίος πυροβολήθηκε επτά φορές κατά τη διάρκεια των επιθέσεων και τυφλώθηκε στο ένα μάτι, παραμένει υπό στρατιωτική κράτηση χωρίς να απαγγέλλονται κατηγορίες εναντίον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...