Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Η επίδραση του Φραγκίσκου της Ασίζης

Αποτέλεσμα εικόνας για φραγκίσκος της ασίζης ελληνικη λογοτεχνια

Παίρνοντας αφορμή ένα σχόλιο που έγινε σε μια ανάρτηση που έκανα από βιβλίο του Γιάννη Υφαντή(αυτή εδώ),άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο για τον Φραγκίσκο της Ασίζης.Να κάνουμε εδώ μια αποκατάσταση της αλήθειας.Ο Γιάννης Υφαντής κατά πάσα πιθανότητα δεν συνέκρινε σε βιβλίο του τον Άγιο Πορφύριο με τον Φραγκίσκο της Ασίζης.Ο Παναγιώτης Υφαντής,ο οποίος είναι και Φραγκισκολόγος (έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα),πιθανότατα να το έκανε.Θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο Γ.Υφαντής να έχει ασχοληθεί με κάτι τέτοιο.Ο Γιάννης είναι ποιητής και ο Παναγιώτης θεολόγος.



Πάμε στο θέμα μας τώρα.Είναι αλήθεια ότι ο "Φτωχούλης του Θεού" είναι εξαιρετικά αγαπητός και εκτός της Ρ/Καθολικής(Παπικής) εκκλησίας.Και είναι γεγονός ότι είναι δύσκολο να μην γοητευτεί κανείς από τη ζωή του,άσχετα αν πιστεύει ή όχι στην αγιότητά του.Άλλωστε από μόνο του το γεγονός του εν πτωχεία βίου του είναι αρκετό για να συγκινήσει.
Ψάχνοντας το ελληνόφωνο κομμάτι του διαδικτύου βρήκα πολλά και διάφορα.Μία εργασία για τις διαφορές Φραγκίσκου της Ασίζης και αγ.Σεραφείμ του Σάρωφ(oodegr),ένα θέμα που είχε δημιουργηθεί όταν ο Φαναρίου Αγαθάγγελος πρόσφερε στον Πάπα αγιογραφία του Φργκίσκου της Ασίζης(aktines),αλλά και αρκετές θετικές αναφορές γι'αυτόν(omorfizoi,annyra και άλλα).Γενικά υπήρχαν αρκετά πράγματα όπως αυτό.

Αν και πράγματι δεν μπορούμε να δεχθούμε την αγιότητα του Φραγκίσκου,δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την επίδραση της προσωπικότητας και της ζωής του.Η ασκητικότητα και η απλότητά του σε συνδυασμό με την αγάπη του για τα ζωάκια συγκινεί τον σύγχρονο άνθρωπο.Και αυτό ίσως να πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας οι ορθόδοξοι κληρικοί.Ειδικά το κομμάτι της απλότητας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...