Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Πρόσφυγες στη Σερβία προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα με την Ουγγαρία

refugees serbia
Εκατοντάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη Σερβία αποφάσισαν να δοκιμάσουν να εισέλθουν στη γειτονική Ουγγαρία, με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τους αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα.
Περίπου 300 άνθρωποι άρχισαν να παρελαύνουν από το Βελιγράδι προς τη  Zemun, ένα βορειοδυτικό προάστιο της πρωτεύουσας, ενώ η αστυνομία τους συνόδευσε κατά την έναρξη του 200 χιλιομέτρων ταξιδιού τους προς το βορρά.


Η πορεία ξεκίνησε αφού οι πρόσφυγες συμμετείχαν σε μια διαμαρτυρία στο κέντρο του Βελιγραδίου κατά της προσπάθειας του κράτους μέλους της ΕΕ,της Ουγγαρίας να κρατήσει όλους τους πρόσφυγες εκτός.
Έφεραν πανό που έγραφε, "Δεν χρειαζόμαστε νερό και φαγητό, σας προτρέπουμε να ανοίξει τα σύνορα." Οι πρόσφυγες δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα παρά την αύξηση των ελέγχων. Μια παρόμοια προσπάθεια τον Ιούλιο κατέληξε σε αποτυχία.
Περίπου 5.500 πρόσφυγες υπολογίζεται ότι έχουν εγκλωβιστεί στη Σερβία, μια χώρα που βρίσκεται στην λεγόμενη βαλκανική οδό που χρησιμοποιήθηκε από πολλούς πρόσφυγες κατά το παρελθόν έτος για να περάσουν στην ΕΕ.Το Βελιγράδι έχει ανακοινώσει ότι δε θα έχει άλλη επιλογή από το να κλείσει τα σύνορά του στους πρόσφυγες αν χώρες όπως η Ουγγαρία αρνούνται να επιτρέψουν στους αιτούντες άσυλο να συνεχίσουν  το ταξίδι τους προς τη Δυτική Ευρώπη.
Ο αριθμός των προσφύγων στη Σερβία άρχισε να εκτοξεύεται αφού η Ουγγαρία εισήγαγε νέα σκληρά μέτρα τον Ιούλιο για να σταματήσει τη διέλευση των συνόρων από τους πρόσφυγες.
Η διαμαρτυρία και η διαδήλωση στο Βελιγράδι ήρθε δύο ημέρες μετά από τότε που το ουγγρικό δημοψήφισμα για να αποφασιστεί εάν η χώρα θα πρέπει να αποδεχθεί το σχέδιο ποσόστωσης προσφύγων της ΕΕ κηρύχθηκε άκυρο λόγω χαμηλής προσέλευσης.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ανακοίνωσε σχέδια για το επίσημο κλείσιμο των συνόρων, καθώς μερικές εκατοντάδες ακόμα τολμούν να περνούν  στη χώρα κάθε μέρα, συχνά με τη βοήθεια των εμπόρων, και δεν έχουν καμία σαφή προοπτική ότι θα φθάσουν στην Ουγγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...