Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Από την Καμπούλ στη Λέσβο:Ο δρόμος των Αφγανών


Καμπούλ, Αφγανιστάν - Δεκαπέντε χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, η κατάσταση της ασφάλειας στη χώρα επιδεινώνεται. Πέρυσι, περισσότεροι από 200.000 Αφγανοί έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι μέσω του Ιράν και της Τουρκίας και περνώντας  το Αιγαίο στην Ελλάδα - σε αναζήτηση ασφάλειας στην Ευρώπη.
Αλλά για τους Αφγανούς, η προοπτική του ασύλου στην Ευρώπη μειώνεται. Πολλοί βλέπουν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται και τις ελπίδες τους να  γκρεμίζονται. Αυτή την άνοιξη, το μέσο ποσοστό των επιτυχών αιτήσεων ασύλου Αφγανών μειώθηκε σε μόνο 53 τοις εκατό.  Πρόσφατα, οι ηγέτες της ΕΕ έφτασαν σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει  την απεριόριστη απέλαση των Αφγανών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απέτυχαν, πίσω στο Αφγανιστάν.


Μια συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ  σημαίνει ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά είναι πιθανό να σταλούν πίσω στην Τουρκία. Όσοι φτάνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα συναντούν κλειστά σύνορα και δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσω των Βαλκανίων. 
Σε αντίθεση με τους πρόσφυγες από τη Συρία, οι Αφγανοί δεν είναι επιλέξιμοι για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στο σύστημα  της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μεταφέρει τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες. Ως εκ τούτου, οι Αφγανοί παραμένουν στο κενό - σε μια λανθάνοουσα κατάσταση  στην Ελλάδα και δεν μπορούν να επιστρέψουν.
Η επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στο Αφγανιστάν μπορεί να εξηγήσει γιατί οι Αφγανοί συνεχίζουν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι.  Ο συνολικός αριθμός απωλειών  των αμάχων έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να μετρούν το 2009 και κάθε μέρα αυτό το έτος, άλλοι 1.000 άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να γίνουν εσωτερικοί  μετανάστες.













































Περισσότερα στο aljazeera.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...