Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Η καταστροφή της Λιβύης μετά τη δολοφονία του Καντάφι και ο ρόλος της-αγαπημένης των ΜΜΕ-Χίλαρι Κλίντον

Μουαμάρ Καντάφι

sputniknews
Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Μουαμέρ Καντάφι, στις 20 Οκτωβρίου 2011, η Λιβύη είναι ένα αποτυχημένο κράτος.Η δολοφονία του και η κάθοδος της Λιβύης σε μια άβυσσο ανομίας, θρησκευτικής βίας και αναρχίας στη συνέχεια, σηματοδοτεί άλλο ένα άθλιο κεφάλαιο στη δυτική εξωτερική πολιτική.

Η ομάδα αλλαγής  καθεστώτος που κυριαρχεί στις δυτικές κυβερνήσεις έχουν ένα μακρύ κατηγορητήριο εναντίον τους. Από τις  9/11 έφεραν τον όλεθρο και την ανθρώπινη δυστυχία σε μεγάλη κλίμακα αποφασισμένοι να αναμορφώσουν και να κατακτήσουν ένα κόσμο που δεν ήταν  δικός τους για να κάνουν ό,τι θέλουν. Το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Λιβύη -η Συρία σήμερα ενεπλάκησαν σε μια ανελέητη σύγκρουση για την επιβίωσή τους ως ένα κοσμικό, μη σεκταριστικό κράτος - αυτή είναι η άθλια κληρονομιά των εθνών που μιλούν τη γλώσσα της δημοκρατίας, ενώ ασκούν την πολιτική της κυριαρχίας. 
Από τα προαναφερθέντα θύματα του δυτικού ιμπεριαλισμού, υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα γιατί η καταστροφή της Λιβύης αποτελεί ένα ιδιαίτερα τραγικό έγκλημα. Άλλωστε, το 2010, το έτος πριν βιώσει την "επανάσταση", το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών  θεωρούσε τη  Λιβύη μια χώρα υψηλής ανάπτυξης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. 



Πιο συγκεκριμένα,  αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσοστό αλφαβητισμού στο 88,4%, προσδόκιμο ζωής τα 74,5 χρόνια,  ισότητα των φύλων, καθώς και διάφορους άλλα θετικούς δείκτες. 

Επιπλέον, η Λιβύη απολάμβανε ποσοστό 4,2%  οικονομικής ανάπτυξης το 2010 και θα μπορούσε να καυχηθεί για ξένες επενδύσεις  άνω των US $ 150 δισ.

Συγκρίνετε αυτό το ρεκόρ στη Λιβύη το 2016.

 Σύμφωνα με  μαρτυρίες  που παρέχονται από τον Στρατηγό των ΗΠΑ  David Rodriguez στην αμερικανική Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας το Μάρτιο, είναι ένα αποτυχημένο κράτος, με τη γενική εκτίμηση ότι θα πάρει "10 χρόνια ή παραπάνω" για να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη σταθερότητα σε αυτή τη  " διαλυμένη  κοινωνία. "

  Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία κυβέρνηση ή αρχή στη Λιβύη της οποίας οι διαταγές να εκτελούνται σε ολόκληρη τη χώρα. Αντ 'αυτού,  τρεις ανταγωνιστικές αρχές  ελέγχουν τις δικά τους φέουδα. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης (GNC), με επικεφαλής τον Fayez al-Sarraj, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα, Τρίπολη. Υπάρχει, επίσης, η Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, με επικεφαλής τον Khalifa Ghwell, η οποία βρίσκεται επίσης στην Τρίπολη. Το τρίτο κέντρο εξουσίας, εν τω μεταξύ, βρίσκεται στο Τομπρούκ στα ανατολικά της χώρας. Διευθύνεται από έναν αντι-ισλαμιστή Στρατηγό,τον Khalifa Haftar, ο οποίος διοικεί το Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).  

Από οικονομική άποψη,τα έσοδα από το πετρέλαιο, που αποτελούσαν  το 90% των εσόδων την εποχή του Καντάφι, έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ, η βία είναι ευρέως διαδεδομένη, και από το 2011,το  Daesh έχει καταφέρει να κερδίσει μια θέση, αν και τους τελευταίους μήνες η τρομοκρατική οργάνωση βρίσκεται  κάτω από τεράστια πίεση στο προπύργιο της Σύρτης από τις δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν το GNC.

 Ο αντίκτυπος του χάους που μαστίζει τη χώρα από τότε που ο  Καντάφι ανατράπηκε και δολοφονήθηκε μπορεί να μετρηθεί από την πλημμύρα των Λίβυων οι οποίοι έχουν τολμήσει το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο, με στόχο να φτάσουν στην Ευρώπη. Κατά τη διαδικασία αυτή, πολλές χιλιάδες έχουν χαθεί. 

Το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1973, που ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2011, σηματοδότησε το τέλος της Αραβικής Άνοιξης και την αρχή του Αραβικού Χειμώνα. 

Οι μαζικές και λαϊκές διαδηλώσεις που πέτυχαν την ανατροπή του δικτάτορα  της Τυνησίας Μπεν Αλί και του Αιγύπτιου ομόλογού του Χόσνι Μουμπάρακ, δεν επαναλήφθηκαν στη Λιβύη. 

Αντ 'αυτού, στη Βεγγάζη, όπου ήταν το κέντρο του αντι-Κανταφικού κινήματος,οι ισλαμιστές  κυριάρχησαν . Δεν υπήρχε εθνικό μαζικό κίνημα στη Λιβύη, όπως αυτά που σάρωσαν την Τυνησία και την Αίγυπτο, και δεν υπάρχει λαϊκή υποστήριξη για την ανατροπή μιας κυβέρνησης και ενός  ηγέτη ο οποίος προήδρευε μιας κοινωνίας που απολάμβανε το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο σε όλη  την Αφρική. Οι δυνάμεις που ήταν πιστές στον Καντάφι νικήθηκαν από το ΝΑΤΟ, όχι από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που προέρχονταν από τη Βεγγάζη. 

Πράγματι, ήταν στο σημείο, στο οποίο οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πλησίαζαν τη Βεγγάζη, ετοιμάζοντας τη σύνθλιψη της εξέγερσης, όταν επενέβη το ΝΑΤΟ - με βάση το ψέμα της προστασίας των αμάχων, όταν στην πραγματικότητα η πρόθεση ήταν η  αλλαγή του καθεστώτος.   

Το έγκλημα του Καντάφι στα μάτια της Δύσης δεν ήταν ότι ήταν ένας αυταρχικός δικτάτορας - πώς θα μπορούσε να είναι, όταν ο κοντινότερος σύμμαχός τους στην περιοχή είναι η Σαουδική Αραβία; Το έγκλημά του στα μάτια τους, αποκαλύφθηκε σε μια δόση των διαβαθμισμένων  μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Κλίντον , που κυκλοφόρησαν  από το Wikileaks τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους (2016), ήταν η πρόθεσή του για την ίδρυση ενός νομίσματος βασισμένο σε χρυσό για  να ανταγωνιστεί με το ευρώ και το δολάριο ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα στην Αφρική. Σε αυτό το πλαίσιο ο τότε Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ήταν βασικοί παράγοντες που πίεζαν για επέμβαση του ΝΑΤΟ. Λιβυκό πετρέλαιο ήταν επίσης ένας παράγοντας. 

Τα  διαβαθμισμένα emails αποδεικνύουν πέρα ​​από κάθε αμφιβολία ότι αυτό που συνέβη στη Λιβύη ήταν ένα τερατώδες έγκλημα για το οποίο οι υπεύθυνοι δεν έχουν ακόμη λογοδοτήσει.

 Αντίθετα, ο Σαρκοζί βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της προετοιμασίας μιας προσπάθειας για  πολιτική επιστροφή στη γαλλική προεδρία, ενώ η Χίλαρι Κλίντον είναι το φαβορί για να κερδίσει την κούρσα για το Λευκό Οίκο κατά του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Donald Trump. Από τους δύο υποψηφίους που συναγωνίζονται για την προεδρία των ΗΠΑ, είναι η Κλίντον που πιάστηκε στη κάμερα να χτυπά   παλαμάκια και να γελά  στην είδηση της δολοφονίας του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Είναι η Κλίντον η οποία πίεζε για τη στρατιωτική επέμβαση που έληξε με την καταστροφή της Λιβύης. Και είναι η Χίλαρι Κλίντον που έχει το θράσος να παρουσιάζει τον εαυτό της ως ένα ηθικό γίγαντας σε σύγκριση με τον ανταγωνιστή της για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο λαός της Λιβύης μπορεί κάλλιστα να διαφωνοεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...