Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Βεδουίνοι:Οι κάτοικοι της ερήμου

bedawi.com
Στην αραβική γλώσσα το "Bedu" αναφέρεται σε κάποιον που ζει έξω στο ύπαιθρο, στην έρημο και η λέξη «badawiyin» (από το οποίο προέρχεται η λέξη Βεδουίνοι) σημαίνει κάτοικος της ερήμου. Στους αρχαίους χρόνους οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν κυρίως κοντά σε ποτάμια, αλλά οι Βεδουίνοι προτιμούσαν να ζουν στη μέση της ερήμου.
Υπάρχουν κοινότητες  Βεδουίνων στην Αίγυπτο, τη Συρία, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, την Υεμένη, το Μαρόκο, το Σουδάν, την Αλγερία, την Τυνησία και τη Λιβύη. 
Συνολικά ο πληθυσμός των Βεδουίνων υπολογίζεται σε περίπου μόνο 4 εκατομμύρια.Οι Βεδουίνοι θεωρούνται οι πιο αγνοί  εκπρόσωποι του Αραβικού πολιτισμού.


Συνεχίζουν να αναγνωρίζονται από τους άλλους Άραβες ως «ιδανικοί» Άραβες, λόγω της πλούσιας προφορικής ποιητικής παράδοσης τους, τον τρόπο ζωής τους και τον κωδικό τιμής τους. 
Οι Αιγύπτιοι αναφέρονται στους Βεδουίνους ως «Άραβες» (που είναι συνώνυμο με τον όρο «Νομάδας» από τις αρχές του Ισλάμ), αλλά οι Βεδουίνοι είναι διαφορετικοί από τους  άλλους Άραβες, λόγω της εκτεταμένων δικτύων συγγένειας (που τους παρέχουν την υποστήριξη της κοινότητας και τις βασικές ανάγκες για την επιβιώσουν) και του πλούσιου πολιτισμού τους. Τα δίκτυα αυτά παραδοσιακά εξασφαλίζουν την ασφάλεια των οικογενειών και προστατεύουν τις περιουσίες τους. Σήμερα υπολογίζεται ότι μόνο το 5% των  Βεδουίνων εξακολουθούν να ζουν ως ποιμένες (ημι) νομάδες σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Οι Βεδουίνοι είναι αναγνωρίσιμοι από τον τρόπο ζωής, τη γλώσσα, την κοινωνική δομή και την κουλτούρα τους. Έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά προσώπου, από τους άλλους  Αιγύπτιους και γενικά ντύνονται διαφορετικά. Οι άνδρες φορούν μακρυά «gallabeya» με ένα λεπτό παντελόνι από βαμβάκι κάτω, ένα κόκκινο / λευκό (smaegh) ή λευκό (amemma) μαντίλι,που μερικές φορές συγκρατείται στη θέση του από ένα μαύρο κορδόνι (aghell). Οι γυναίκες φορούν χρωματιστά μακριά φορέματα και όταν βγαίνουν έξω ντύνονται με ένα λεπτό, μακρύ, μαύρο παλτό (Abaya), μερικές φορές διακοσμημένο με κέντημα. Καλύπτουν πάντα τα μαλλιά τους, συνήθως με μαύρο, λεπτό κασκόλ (tarha), αλλά στις μέρες μας κάποιες «τολμούν» να φορούν πιο πολύχρωμα.
Παραδοσιακά, οι γυναίκες κάλυπταν το πρόσωπό τους πίσω από ένα διακοσμημένο πέπλο προσώπου (burqa'ah), αλλά στις μέρες μας το βλέπουμε αυτό μόνο στην παλαιότερη γενιά. Οι νεότερες γενιές καλύπτουν απλώς το πρόσωπό τους με το tarha τους.
Οι Βεδουίνοι έχουν επίσης τη δική τους Αραβική γλώσσα (Bedawi), η οποία έχει διαφορετικές διαλέκτους ανά περιφέρεια. 
Στις παλιότερες ημέρες οι Βεδουίνοι τόνιζαν την ισχυρή πίστη στην φυλετική ανωτερότητα και ασφάλεια -τη στήριξη για να επιβιώσουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Είναι ακόμα ένας περήφανος λαός που αγαπούν τον τρόπο ζωής τους.
Μερικοί Βεδουίνοι βρίσκουν τα  ίχνη καταγωγής τους πίσω στην εποχή του Προφήτη Μωάμεθ (PBUH) και πέρα. Οι πρώτοι μουσουλμάνοι έγιναν από τις φυλές των Βεδουίνων και έτσι το (σουνιτικό) Ισλάμ είναι ενσωματωμένο και βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα και η προσευχή αποτελεί  αναπόσπαστο μέρος της ζωής.
 
Οι Βεδουίνων είναι γενικά ανοιχτόμυαλοι και ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στο άμεσο και μακρινό περιβάλλον τους, καθώς αυτή η γνώση ήταν πάντα απαραίτητο για την επιβίωση. Την ίδια στιγμή είναι μάλλον καχύποπτοι και αποφεύγουν  να συζητούν το προσωπικό τους υπόβαθρο.

Οι σύγχρονες αραβικές χώρες έχουν την τάση να ρυθμίζουν τον νομαδικό τρόπο ζωής.Οι Βεδουίνοι θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση και γι 'αυτό αναγκάζονται να εγκατασταθούν σε αστικές περιοχές. Είναι έτσι αντιμέτωποι με προκλήσεις όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους και την παραδοσιακή ισλαμική, φυλετική κουλτούρα τους, η οποία αναμιγνύεται αργά με το δυτικό πολιτισμό. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να προσαρμοστούν στο σύγχρονο πολιτισμό, αλλά οι γυναίκες δεσμεύονται από την τιμή και την παράδοση για να μένουν μέσα στο περιβάλλον της οικογένειας και ως εκ τούτου είναι λιγότερο πιθανό να προχωρήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...