Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Η γιορτή του Μανδύα του Χριστού-Μεγάλη γιορτή της Εκκλησία της Γεωργίας

Αποτέλεσμα εικόνας για Svetitskhovloba

interpressnews

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας γιορτάζει την ημέρα του μανδύα του Χριστού, επίσης γνωστή ως Svetitskhovloba. Σε σχέση με αυτή τη σημαντική θρησκευτική γιορτή, ιερέ λειτουργίες θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα. 

Το Πατριαρχείο της Γεωργίας είπε στο  Interpressnews ότι ο Καθολικός-Πατριάρχης Πάσης Γεωργίας Ηλίας II, μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου,θα ξεκινήσουν την εορταστική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Svetitskhoveli στις 10 π.μ. το πρωί. Για εκείνους που ήθελαν να παρακολουθήσουν την λειτουργία τα λεωφορεία ήταν διαθέσιμα από τις 8:30 το πρωί. 





Στις 14 Οκτωβρίου,η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας γιορτάζει επίσης την μνήμη του βασιλιά Μιριάν  και της βασίλισσας Νανά, οι οποίοι βασίλεψαν στον 4ο αιώνα. Αυτοί ήταν οι πρώτοι μονάρχες της χώρας, οι οποίοι ασπάσθηκαν τον χριστιανισμό. Σήμερα είναι επίσης η γιορτή  της Αγίας Σιδωνίας και του Αγίου Αβιάθαρ. 

Σύμφωνα με το θρύλο, αφού ο Χριστός σταυρώθηκε, ανακτήθηκε ο μανδύας του από  δύο Εβραίους από την πόλη της Mtskheta. Ήταν οι Elioz και Longinoz. Έφεραν το μανδύα στην πατρίδα τους, όπου η αδελφή του Elioz , Sidonia, πήρε το μανδύα,τον αγκάλιασε και πέθανε.Η Sidonia και ο μανδύας του Χριστού θάφτηκαν μαζί και ένα κυπαρίσσι μεγάλωσε σε αυτό το μέρος. 

Στο 4ο αιώνα, οι πρώτοι χριστιανοί μονάρχες της Γεωργίας, Mirian και  Νανά αποφάσισαν να χτίσει μια εκκλησία στην ίδια θέση. Όπως λέει ο θρύλος, ένας από τους κίονες του ναού έπεφτε συνέχεια και οι οικοδόμοι δεν ήταν σε θέση να κάνουν τίποτα. Στη συνέχεια, η Βασίλισσα Νανά προσευχήθηκε με όλη της την καρδιά και ξαφνικά η στήλη σηκώθηκε από τη γη και σταμάτησε στον αέρα, 5 μέτρα από το έδαφος. 

Το όνομα της εκκλησίας στη συνέχεια αποφασίστηκε -. Svetitskhoveli, το  οποίο στα γεωργιανά σημαίνει η Ζώσα Στήλη.

Όταν  η πρώτη εκκλησία καταστράφηκε, τον 5ο αιώνα, ο βασιλιάς Vakhtang Gorgasali (ο Λυκοκέφαλος), διέταξε να κατασκευαστεί μία νέα ,βασιλικού τύπου εκκλησία, και τον 11ο αιώνα, στη θέση της ήδη σε πολύ μεγάλο βαθμό κατεστραμμένης βασιλικής, ο Καθολικός της Kartli Melkisedek έχτισε μια  άλλη, η οποία υπάρχει ως σήμερα. Το όνομα του αρχιτέκτονα ήταν Arsukidze.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...