Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Ρωσία και Καναδάς ζητούν έρευνα για την φονική αεροπορική επιδρομή της Σ.Αραβίας στην Υεμένη κατά τη διάρκεια κηδείας

Υεμένης εργαζόμενοι διάσωσης φέρουν ένα θύμα σε ένα φορείο στον απόηχο της Σαουδικής αεροπορική επιδρομή κατά ένα κατάμεστο χώρο κηδεία στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, 8 Οκτωβρίου 2016. (Φωτογραφία από AFP)
Η Ρωσία απηύθυνε έκκληση για μια διεξοδική και αμερόληπτη έρευνα σχετικά με τη Σαουδαραβική αεροπορική επιδρομή που σκότωσε πάνω από 140 ανθρώπους σε μια κηδεία στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, προτρέποντας κατασταλτικά μέτρα εναντίον όλων των υπευθύνων για την επίθεση.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια δήλωση που εξέδωσε την Κυριακή, καταδίκασε την αεροπορική επιδρομή του Σαββάτου, λέγοντας: «Θα πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά και αμερόληπτα, οι οργανωτές και οι εκτελεστές του πρέπει να τιμωρηθούν δεόντως. "


Η ρωσική δήλωση πρόσθεσε ότι «η επανάληψη μιας τέτοιας τραγωδίας μπορεί να αποφευχθεί μόνο με την παύση της βίας και την επανέναρξη μιας συνολικής πολιτικής διαδικασίας, όπου οι πολίτες της Υεμένης θα καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους στη βάση των αντίστοιχων ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του εθνικού διαλόγου χωρίς οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση."
Περισσότεροι από 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 525 άλλοι τραυματίστηκαν στις 8 Οκτωβρίου, όταν Σαουδαραβικό στρατιωτικό αεροσκάφος χτύπησε μια αίθουσα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, όπου πολλοί  άνθρωποι παρευρίσκονταν σε μια κηδεία.
Ο Καναδάς ζητά έρευνα,επίσης
Επιπλέον,ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Stephane Dion απαίτησε επίσης μια άμεση έρευνα σχετικά με τη Σαουδαραβική αεροπορική επιδρομή.
«Ο υπό την ηγεσία της Σαουδική Αραβίας συνασπισμός πρέπει να προχωρήσει τώρα στη δέσμευσή του να ερευνήσει το περιστατικό», δήλωσε ο Dion σε δήλωσή του την Κυριακή.
Και πρόσθεσε, «ο Καναδάς καλεί όλα τα μέρη στην Υεμένη να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας, ως αποτέλεσμα αυτού του περιστατικού».

Υεμένιοι διασώστες απεγκλωβίζουν  ένα θύμα από μέσα τα συντρίμμια μετά από τη Σαουδαραβική αεροπορική επιδρομή σε ένα κατάμεστο χώρο κατά τη διάρκεια  κηδείας στην πρωτεύουσα, Σαναά, 8 Οκτωβρίου 2016. (Φωτογραφία από AFP)

"Ο Καναδάς καλεί όλα τα μέρη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και να δεσμευτούν για πολιτικό διάλογο και σε μια διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών για να σταματήσει η τραγική απώλεια ζωών αμάχων», δήλωσε ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών.
Η Σαουδική Αραβία έχει επανειλημμένα καταδικαστεί για αδιάκριτη στόχευση του πληθυσμού της Υεμένης. Στον πόλεμο που το καθεστώς του Ριάντ έχει ξεκινήσει στην Υεμένη, τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, με πολλούς από αυτούς να είναι άμαχοι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ).
Την Κυριακή το βράδυ, ο αρχηγός του κινήματος Houthi Ansarullah της Υεμένης καταδίκασε την Σαουδαραβική επίθεση στη κηδεία, αναφέροντας ότι η επίθεση δείχνει την σύγχυση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Σαουδαραβικού  καθεστώτος στον πόλεμο κατά της φτωχής αραβικής χώρας.
Οι ΗΠΑ παρέχουν υποστήριξη στο Σαουδαραβικό καθεστώς για τον πόλεμο στην Υεμένη.
Ο Αμπντούλ Μαλίκ αλ-Χούθι είπε ότι η Σαουδική Αραβία και οι περιφερειακοί σύμμαχοί της δεν θα είχε πραγματοποιήσει την αεροπορική επιδρομή το Σάββατο αν δεν είχε λάβει το πράσινο φως από την Ουάσιγκτον.

Αυτή η φωτογραφία από το γραφείο μέσων μαζικής ενημέρωσης του κέντρου εργασιών της Υεμένης δείχνει ένα τύπου  Scud Borkan-1 (Ηφαίστειο-1) πύραυλο.

Εν τω μεταξύ, ο στρατός της Υεμένης εκτόξευσε έναν τοπικής-σχεδίασης και κατασκευής Borkan-1 (Ηφαίστειο-1) βαλλιστικό πύραυλο προς μια περιοχή βαθιά μέσα στη Σαουδική Αραβία ως απάντηση στις άθλιες αεροπορικές επιθέσεις του  Ριάντ εναντίον της χώρας.
Στρατιώτες της Υεμένης , που υποστηρίζεται από μαχητές των Λαϊκών Επιτροπών, ξεκίνησε την πυραυλική επίθεση εναντίον της αεροπορικής βάσης Βασιλιάς Fahad στις παρυφές της Σαουδαραβικής πόλης  Ta'if, που βρίσκεται πάνω από 700 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, Ριάντ, νωρίς τη Δευτέρα.
Το βλήμα προκάλεσε τεράστιες εκρήξεις στην αεροπορική βάση και εκτεταμένες ζημιές στο στρατιωτικό χώρο, είπαν τα μέσα ενημέρωσης της Υεμένης.
Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Υεμένης τον  Μάρτιο του 2015. Το Ριάντ ξεκίνησε  την επίθεση  σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τον  Abd Rabbuh Μανσούρ Χαντί, έναν πιστό σύμμαχο του Ριάντ ο οποίος παραιτήθηκε (σημ. δική μου:αναγκάστηκε σε παραίτηση από τους Χούτι είναι η αλήθεια)από τη θέση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...