Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Οσία Πελαγία(8 Οκτ.)

Η Οσία Πελαγία

Η οσία Πελαγία έκανε μεγάλο δρόμο.Από την αμαρτωλή ζωή της πόρνης έφτασε στην ακραία ασκητική ζωή.Μέχρι που ντύθηκε άνδρας μοναχός και πήγε και μόνασε σε μοναστήρι των Αγίων Τόπων.Μάλιστα εκεί διακρίθηκε για τις αρετές της.
Πράγματι είναι εκπληκτικός ο αγώνας της οσίας Πελαγίας.Όμως δεν πήρε μόνη της την απόφαση να αλλάξει ζωή,να μετανοήσει δηλαδή.Ό άγιος επίσκοπος Νόννος έπαιξε ρόλο σε αυτή τη μεταστροφή.Γιατί αυτός ήταν ο μόνος από τους Αρχιερείς που όταν είδαν την Πελαγία,στολισμένη και βουτηγμένη στην αμαρτωλότητα,δε γύρισε τα μάτια του μακριά.Πόνεσε για την αμαρτωλή ζωή της,προσευχήθηκε γι'αυτήν.Αυτός είναι ο δρόμος και ο τρόπος  της Εκκλησίας του Χριστού.



Όλων δηλαδή των χριστιανών,κληρικών και λαϊκών.Δεν κάνουμε μαθήματα ηθικής από θέση υπεροχής.Δεν κατακρίνουμε και δεν αποστρεφόμαστε του αμαρτωλούς.Τους δείχνουμε ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος ζωής και ότι είναι ευπρόσδεκτοι να τον ακολουθήσουν.
Όπως έκανε και ο Χριστός,που συνέτρωγε με τελώνες,αμαρτωλούς και πόρνες.Και αγκαλιάζοντάς τους τους οδηγούσε στη μετάνοια,αποκαλύπτοντάς τους το δρόμο για τη σωτηρία.Μόνο τους Φαρισαίους αποστράφηκε ο Κύριος.Τους Φαρισαίους που κολυμπούσαν στην υποκρισία,την έπαρση και τη φιλαργυρία.
Όλοι έχουμε τα αμαρτήματά μας και τα βάρη μας.Και όλους μας περιμένει ο Χριστός και η Εκκλησία Του,να μας αγκαλιάσουν,να μας παρηγορήσουν και να μας δείξουν(ή τουλάχιστον έτσι θα πρέπει να είναι),το δύσκολο και στενό είναι η αλήθεια,δρόμο της αλλαγής της ζωής μας και της επουράνιας Βασιλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...