Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Η κοινή άσκηση πολεμικού ναυτικού Κίνας -Ρωσίας και ο στόχος τους

Ρωσο-κινεζικά πολεμικά τρυπάνι Κοινή Θάλασσα 2015 II στο Βλαδιβοστόκ
sputniknews
Η Ρωσία και η Κίνα ξεκίνησαν  την ναυτική άσκηση Κοινή Θάλασσα-2016 με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ασία και τον Ειρηνικό και την παροχή ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας,είπε ο Ma Yujun, διευθυντής του Κέντρου Ρωσικών Σπουδών στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της επαρχία Heilongjiang, στο Σπούτνικ.

Οι ασκήσεις οκτώ ημερών θα πραγματοποιηθούν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοικτά της νότιας επαρχίας Guangdong της Κίνας. Πλοία επιφανείας, υποβρύχια, αεροσκάφη αυτόματης περιστροφής, ναυτικά ελικόπτερα και πεζοναύτες αναμένεται να λάβουν μέρος στην άσκηση που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου.



Και τα δύο έθνη θα συμμετάσχουν στην άμυνα, έρευνα και διάσωση, καθώς και σε επιχειρήσεις συνοδείας.

Ο Ma Yujun βλέπει την Κοινή Θάλασσα-2016 ως απάντηση στην έντονη παρουσία της Ουάσιγκτον στην περιοχή. "Σαφώς οι δραστηριότητες των Αμερικάνων, των Νοτιοκορεατών και των Ιαπώνων κοντά στην Κίνα, καθώς και αποστολές περιπολίας που το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διεξήγαγε στη Νότια Θάλασσα της Κίνας αποτελούν απειλή για την γεωστρατηγική ασφάλεια της Κίνας. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι ρωσικές και κινεζικές κοινές ασκήσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες  αποτελούν απάντηση στις ΗΠΑ όσον αφορά τη δημιουργία μιας στρατηγικής ισορροπίας στην Ασία και τον Ειρηνικό", είπε ο εμπειρογνώμονας. Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν τονίσει ότι οι ασκήσεις δεν στοχεύουν κατά τρίτων. Αντίθετα επικεντρώνονται στη βελτίωση της ομαδικής εργασίας και την ταχεία ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Οι δραστηριότητες αυτές αποσκοπούν αποκλειστικά στην προάσπιση της εδαφικής ασφάλειας και δεν έχουν σκοπό να κλιμακώσουν τις εντάσεις ή να προκαλέσουν συγκρούσεις . 

"Σε σύγκριση με τα πολεμικά παιχνίδια των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών που είναι επιθετικά στη φύση τους, οι [κοινές ρωσικές και κινεζικές] ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί για να εργαστούν για την υπεράσπιση  στόχων. Ο κύριος στόχος που η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν είναι να προστατεύσουν τα συμφέροντα των λαών μας », δήλωσε ο αναλυτής.

Για τον Ma Yujun,η  Κοινή Θάλασσα-2016 είναι απόδειξη "μιας εποικοδομητικής προσέγγισης, όταν πρόκειται να περιοριστούν εξωτερικές δυνάμεις και εξωτερικές επιθέσεις." 

Ο αναλυτής ανέφερε επίσης ότι η κοινή ναυτική άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διμερούς συνεργασίας. Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας δεν περιορίζονται στο εμπόριο και την οικονομική συνεργασία. Έχουν επίσης μια ολοκληρωμένη συνιστώσα της άμυνας. "Οι προσπάθειες αυτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των διμερών σχέσεων", είπε. Οι κοινές ασκήσεις "δεν εστιάζουν μόνο στην ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων. Το πιο σημαντικό είναι ότι  θα δώσουν την ευκαιρία για την ενίσχυση του πολεμικού συντονισμού στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας." Η πρώτη άσκηση Κοινή Θάλασσα πραγματοποιήθηκε το 2012.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...