Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Κούβα:Δάσκαλος παραιτήθηκε κι έγινε τσαγκάρης και κλόουν


O Alex Martinez Pena, 52, ήταν δάσκαλος για 14 χρόνια στην πόλη Μπαγιάμο. Του άρεσε να εργάζεται με τα παιδιά, αλλά θεωρούσε το σύστημα  υπερβολικά άκαμπτο και δογματικό. Έτσι έφυγε και  μετακόμισε στο San Pablo de Yao, ένα χωριό με λίγο περισσότερους από 1.200 κατοίκους στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα της ανατολικής Κούβας.



 Βρήκε  ικανοποίηση  στο να εργάζεται  ως τσαγκάρης. Είναι ο μόνος στην περιοχή.

«Κατέληξα εδώ, ήσυχα. Ένας τσαγκάρης με το πτυχίο μου στο συρτάρι», λέει γελώντας.

"Αυτή είναι μια δουλειά που δεν  κάνει κανένα πλούσιο, αλλά δεν παραπονιέμαι", λέει. «Αν και δεν έχω μεγάλα κέρδη τα θεωρώ  όλα αυτά  ως κέρδος, γιατί συναισθηματικά και πνευματικά μου δίνει ένα πολύ ευχάριστο τρόπο ζωής."

Ο Martinez ζει μόνος του με το κουτάβι του. Οι δύο κόρες του, οι οποίες σπουδάζουν αλλού, τον επισκέπτονται όποτε μπορούν.

Είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης και καλλιεργεί φρούτα, λαχανικά και καφέ στο κτήμα  του, βρίσκει οτιδήποτε άλλο χρειάζεται στο μικρό χωριό του. 

Αλλά ενώ ο ίδιος μπορεί να έχει εγκαταλείψει  τη διδασκαλία, εξακολουθεί να διατηρεί τη σύνδεσή του με τα παιδιά - δίνοντας παραστάσεις ως ο  Piruli ο κλόουν στα γειτονικά χωριά.  

Τον ακολουθούμε καθώς ετοιμάζεται να δώσει παράσταση στο γειτονικό Maguaro, όπου πολλά από τα παιδιά θα  δουν κλόουν για πρώτη φορά.


"Η ζωή εδώ είναι πολύ σκληρή, το έχω παρατηρήσει, όταν δουλεύω και να προετοιμάζομαι να δώσω παράσταση ως κλόουν, δε  σκέφτομαι μόνο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συναισθηματική χαλάρωση. "

Alex Martinez Pena, τσαγκάρης

Πηγή:  Al Jazeera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...