Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Διαμαρτυρία φοιτητών στη Ν.Αφρική

δυνάμεις ασφαλείας της Νότιας Αφρικής συγκρούονται με τους μαθητές σε μια διαδήλωση ενάντια αυξήσεις των τελών πανεπιστημίου στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 20 Σεπτεμβρίου, 2016. (Φωτογραφία από AFP)
presstv.com
Η αστυνομίας της Νότιας Αφρικής έκανε χρήση δακρυγόνων σε φοιτητές  που διαμαρτύρονταν για την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα δίδακτρα για το 2017.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου  για να διαλύσει  τους φοιτητές που διαδήλωναν κοντά στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand, επίσης γνωστό ως «Wits», στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ την Τετάρτη.

Ο Nompendulo Mkhatshwa, ο απερχόμενος πρόεδρος του αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου των φοιτητών στο πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι παρά την αντίδραση της αστυνομίας, μερικοί φοιτητές ακόμα "θέλουν να αντεπιτεθούν, επειδή δεν καταλαβαίνουν γιατί τους επιτέθηκαν εξ αρχής."
Οι διαμαρτυρίες φούντωσαν στη Νότια Αφρική, όταν η κυβέρνηση τη Δευτέρα πρότεινε οκτώ τοις εκατό αύξηση - πάνω από το  ρυθμό πληθωρισμού της χώρας που είναι έξι τοις εκατό - στα  δίδακτρα του 2017.
Η διαμαρτυρία της Τετάρτης κάλεσε  επίσης τουλάχιστον τρία πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του Wits, να αναστείλουν τα μαθήματά τους.

Ένας άνδρας τρέχει μέχρι τις σκάλες στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, UCT, πανεπιστημιούπολη, όπου σπουδαστές συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης διαμαρτυρίας απαιτώντας δωρεάν παιδεία στο Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική, 21 Σεπτεμβρίου 2016. (Φωτογραφία AP)

Τα μαθήματα ανεστάλησαν στο Πανεπιστήμιο της Πρετόρια,στην κύρια πανεπιστημιούπολη, ενώ το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν έκλεισε προσωρινά τις πόρτες του την Τετάρτη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Η Νότια Αφρική είναι συχνά θέατρο τακτικών φοιτητικών διαδηλώσεων που  απαιτούν χαμηλότερα δίδακτρα και στέγαση για τους φοιτητές.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Lungelo Dlamini, δήλωσε ότι η αστυνομία είχε απελευθερώσει 31 φοιτητές που συνελήφθησαν στο Wits την Τρίτη.
Η κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν κατηγορήσει τους διαδηλωτές ότι μετέτρεψαν τις πανεπιστημιουπόλεις σε πεδία μάχης καταστρέφοντας την πανεπιστημιακή  ιδιοκτησία.
Πέρυσι, παρόμοιες διαδηλώσεις ανάγκασαν τον Πρόεδρο Jacob Zuma να ακυρώσει την αύξηση των διδάκτρων για το 2016, αλλά οι πανεπιστημιακές αρχές λένε ότι  άλλο ένα πάγωμα για το επόμενο έτος θα μπορούσε να βλάψει τα  ακαδημαϊκά τους προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...