Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Η "Βραδιά του Ερευνητή" στη Λάρισα

Λαρισαίοι θα γνωρίσουν την Έρευνα
Του Γιάννη Ανδρεάκη
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Βραδιά του Ερευνητή»,  η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο δημαρχείο.
Στις δηλώσεις του ο υπεύθυνος Καθηγητής Δήμητρης Κουρέτας αναφέρθηκε στην επιτυχία που σημείωσε η υποψηφιότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς για τη διοργάνωση είχαν υποβληθεί 106 προτάσεις εκ των οποίων χρηματοδοτούνται οι 23. Μία εξ αυτών των προτάσεων που επελέγη είναι και αυτή που κατατέθηκε από το τοπικό Πανεπιστήμιο.


Σκοπός της «Βραδιάς του Ερευνητή», όπως υπογράμμισε ο κ. Κουρέτας, είναι «να έρθουν κοντά οι πολίτες στην έρευνα και να γνωρίσουν τη σημασία που έχει για τη ζωή τους».
«Γιορτή για την έρευνα, γιορτή για την Επιστήμη» χαρακτήρισε τη διοργάνωση ο αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Παιδής και πρόσθεσε πως «πολλές φορές το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μας έκανε υπερήφανους».
Τη σημασία που έχει η Έρευνα για όλους τους τομείς της ζωής επισήμανε στη δήλωσή του ο Πάνος Σάπκας, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.
Το γεγονός ότι η Γαλλία είναι μία από τις βασικές εταίρους του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» επισήμανε η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας Χρύσα Βουλγαράκη, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών της τόνισε πως «η έρευνα δεν θα πρέπει να είναι κλεισμένη μέσα στα Εργαστήρια».
Εκ μέρους του ΣΘΕΒ ο αντιπρόεδρος Ιωάννης Τσερέπας υπογράμμισε τη σημασία που έχει η Έρευνα αφενός για την αναβάθμιση της Κοινωνίας, αλλά και την ανάγκη να συνδυαστεί με την πραγματική Οικονομία.
Συνάμα, ο κ. Τσερέπας έκανε ειδική μνεία στη σύνδεση των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις υπογραμμίζοντας πως «αυτή η σύνδεση μπορεί να φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα».
Εκδηλώσεις
Αναλυτικά, σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της «Βραδιάς του Ερευνητή» οι μαθητές, οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα οφέλη σε μία ερευνητική σταδιοδρομία. Θα συμμετέχουν επιστήμονες, ερευνητές, φοιτητές, μαθητές με την υποστήριξη φορέων τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, όπως ΕΚΕΤΑ, Δήμος  αλλά και άλλοι.
Η ημερομηνία θα είναι κοινή για όλες τις πόλεις της Ευρώπης που θα φιλοξενήσουν την εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί την 30η Σεπτεμβρίου 2016.
Τις ημέρες που προηγούνται της εκδήλωσης δηλαδή από την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού για την μεγάλη βραδιά της 30ης Σεπτεμβρίου.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν:
Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου: προβολή της ταινίας «Η ζωή του Παστέρ» στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 21.00
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου: Ομιλία του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαου με θέμα «Ανακουφιστική φροντίδα: Μαζί στο τέλος της ζωής που όμως… δεν τελειώνει» στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής στο Μεζούρλο στις 20.00. Θα προλογίσει ο κ. Νίκος Κόλμαρ φαρμακοποιός
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου: Ομιλία του καθηγητή και παλαιογράφου Τσελίκα Αγαμέμνωνα με θέμα: «Η Λάρισα και η περιοχή της κέντρο ιατρικής παιδείας και πράξης στον κόσμο τον 18οαιώνα» στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 19.30. Θα προλογίσει ο κ. Κώστας Σπανός, εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου
Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου: παράσταση του Νίκου Ορφανού «ο Μάκης» στο Θέατρο του Μύλου στις 21.00
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις.
Καθ’όλη την εβδομάδα
επισκέψεις σε σχολεία από ερευνητές,
τηλεοπτικές εκπομπές –συζητήσεις για θέματα σχετικά
ραδιοφωνικές εκπομπές και ραδιοτηλεοπτικά σποτ
«γύρος με ένα ταξί»: ένα ταξί ντυμένο με το λογότυπο της Βραδιάς θα είναι στη διάθεση του κοινού που θα το χρησιμοποιεί κανονικά έχοντας όμως ως συνεπιβάτη έναν ερευνητή με τον οποίο θα συνομιλήσει για τους ερευνητές και το έργο τους.
«Βραδιά του Ερευνητή»
Το πρωί της 30ης Σεπτεμβρίου στο Μύλο του Παπά τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική εκδρομή για να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο της έρευνας με πειράματα και δράσεις μαζί με τους καθηγητές ερευνητές που θα τους περιμένουν χώρο.
Το ίδιο βράδυ της εκδήλωσης θα υπάρχουν οι ακόλουθες  δράσεις:
θα προβληθούν video με τις καινοτομίες των συναδέλφων,
περίπτερα όπου θα εκτίθενται προϊόντα που προήλθαν από επιστημονική έρευνα και έγιναν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης
περίπτερα με ερευνητικό υλικό ή με πειράματα ή με ερευνητικά αποτελέσματα από την περιοχή της Θεσσαλίας.
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016
Έναρξη: 18:00  –  Λήξη: 24:00
Είσοδος Ελεύθερη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...