Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Ν.Σουδάν:Τρώγοντας νούφαρα και οστά κατσίκας

aljazeera.com
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Νότιο Σουδάν βρίσκονται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας με πολλούς να ζουν σε βάλτους και να επιβιώνουν χάρη στα νούφαρα και τα οστά αιγοπροβάτων.

Μια κρίση πείνας που επηρεάζει κατ 'εκτίμηση 4,8 εκατομμύρια ανθρώπους θα μπορούσε να μετατραπεί σε καταστροφική εάν η ανθρωπιστική βοήθεια δεν ενταθεί  επειγόντως ,προειδοποίησε ο  διευθυντής χώρας της Mercy Corps,Deepmala Mahla.

"Η κατάσταση είναι δύσκολη», είπε.



Ο Mahla είπε ότι η χειρότερη της πείνας είναι στο νότιο τμήμα της πολιτείας Unity, όπου οι άνθρωποι έχουν μετακινηθεί βαθιά σε περιοχές βάλτων.

"Οι άνθρωποι επιβιώνουν για εβδομάδες, ίσως και μήνες,με μόνο φαγητό τα νούφαρα. Οι άνθρωποι μαγειρεύουν , επίσης, κατσικίσιο δέρμα και οστά, επειδή δεν υπάρχει τίποτα άλλο», είπε, προσθέτοντας ότι περίπου 40.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν αν δεν αναληφθεί ταχεία δράση.


"Δεν παίρνει πολύ χρόνο για να γίνει μία  μια κρίση,καταστροφή. Είναι ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο."

Στην πρωτεύουσα Τζούμπα, έμποροι λαχανικών τώρα κόβουν τις ντομάτες στη μέση για να τις πουλήσουν, επειδή ορισμένοι πελάτες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν μία  ολόκληρη, είπε ο Mahla.

Η κρίση τροφοδοτήθηκε από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου που έχει σκοτώσει χιλιάδες, ξερίζωσε πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ επηρέασε αρνητικά και τις αγορές. Ο πληθωρισμός είναι στο 661 τοις εκατό - το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο, δήλωσε ο Mahla.

Οι μάχες έφεραν τους πιστούς υποστηρικτές του  Προέδρου Salva Kiir εναντίον των συμμάχων του πρώην αναπληρωτή του, Riek Machar.Οι δύο  υπέγραψαν μια ασταθή ειρηνευτική συμφωνία πριν από ένα χρόνο, αλλά η βία συνεχίζεται.

Ο Mahla είπε ότι οι δυσκολίες παροχής βοήθειας σε μια χώρα με το μέγεθος της Γαλλίας και με μόνο 200 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένου δρόμου επιδεινώνεται με την αύξηση των επιθέσεων σε εργαζόμενους στη βοήθεια.

Το Νότιο Σουδάν είχε περισσότερες επιθέσεις στους εργαζόμενους ενίσχυσης από οποιαδήποτε άλλη χώρα το περασμένο έτος, συμπεριλαμβανομένων πυροβολισμών, βιασμών και τις μαζικών λεηλασιών. Τουλάχιστον 57 εργαζόμενοι της ανθρωπιστικής βοήθειας σκοτώθηκαν από τα τέλη του 2013 και πολλοί άλλοι αγνοούνται.

Σε όλο το Νότιο Σουδάν πολλοί άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί πολλές φορές κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη τους.  Στο Νότιο Σουδάν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ προστατεύουν σχεδόν 200.000 άτομα σε έξι στρατόπεδα. 

Το ένα τρίτο των παιδιών δεν πηγαίνουν στο σχολείο με τα κορίτσια να κόβονται  πρώτα για να παντρευτεί σε αντάλλαγμα τις αγελάδες.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τα μισά από τα 12 εκατομμύρια ανθρώπους στο Νότιο Σουδάν, το  οποίο απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011, πεινούν, λόγω των συγκρούσεων, των  λίγων βροχών και μιας κακοποιημένης οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...